About: Creation and Violation of Institutional Equilibrium in Redistribution Systems     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Institucionální ekonomie je jednou z nejvíce se rozvíjejících oblastí ekonomie. Nicméně, mnoho jejích otázek je ještě třeba vyřešit. Například teorie nedává přesnou odpověď, proč konkrétní instituce (formální a neformální normy) vzniknou, změní se a přestanou existovat. Práce se snaží řešit téma pomocí modelu vytváření a narušení institucionální rovnováhy v redistribučních systémech. Lidé žijí celý život v redistribučních systémů, mohou být členy vítězné koalice a získat určitou redistribuci nebo jsou mimo koalici a přerozdělování se děje na jejich úkor. Členové vítězné koalice však nemají automaticky zaručeno pokračující členství. Takže mají zájem vytvořit strukturu institucí (institucionální rovnováha) pomáhající jim chránit jejich pozici. Práce se dělí na dva druhy přerozdělování: nutné a zbytečné přerozdělování. Proces vytváření vítězné koalice v redistribučním systému je popsán a je ukázáno, jak instituce pomáhají usnadnit proces. Následně jsou v článku definovány institucionální rovnováhy (IEQ) a její podmínky. Jsou vysvětleny souvislosti mezi iEQ a redistribučními systémy, podmínky, kdy je výhodné pro některé hráče usilovat o vytvoření rovnováhy, důvody, proč IEQ nenastane. Teorie institucionální změny je používána k tomuto rozhodnutí - když se někdo snaží vytvořit iEQ, rovněž realizuje institucionální změny.
  • Institucionální ekonomie je jednou z nejvíce se rozvíjejících oblastí ekonomie. Nicméně, mnoho jejích otázek je ještě třeba vyřešit. Například teorie nedává přesnou odpověď, proč konkrétní instituce (formální a neformální normy) vzniknou, změní se a přestanou existovat. Práce se snaží řešit téma pomocí modelu vytváření a narušení institucionální rovnováhy v redistribučních systémech. Lidé žijí celý život v redistribučních systémů, mohou být členy vítězné koalice a získat určitou redistribuci nebo jsou mimo koalici a přerozdělování se děje na jejich úkor. Členové vítězné koalice však nemají automaticky zaručeno pokračující členství. Takže mají zájem vytvořit strukturu institucí (institucionální rovnováha) pomáhající jim chránit jejich pozici. Práce se dělí na dva druhy přerozdělování: nutné a zbytečné přerozdělování. Proces vytváření vítězné koalice v redistribučním systému je popsán a je ukázáno, jak instituce pomáhají usnadnit proces. Následně jsou v článku definovány institucionální rovnováhy (IEQ) a její podmínky. Jsou vysvětleny souvislosti mezi iEQ a redistribučními systémy, podmínky, kdy je výhodné pro některé hráče usilovat o vytvoření rovnováhy, důvody, proč IEQ nenastane. Teorie institucionální změny je používána k tomuto rozhodnutí - když se někdo snaží vytvořit iEQ, rovněž realizuje institucionální změny. (cs)
  • Institutional economics is one of the most developing fields of economics. However, many its issues still need to be solved. For instance the theory does not give exact answer to why particular institutions (formal and informal norms) occur, change and cease to exist. The paper tries to solve the topic through the model of establishing and disrupting institutional equilibrium in redistribution systems. People live their whole lives in redistribution systems and they can be members of a winning coalition and receive some redistribution or they are out of coalition and the redistribution is made to their detriment. The members of a winning coalition are not, however, automatically guaranteed ongoing membership. So they have interest to establish a structure of institutions (institutional equilibrium) helping them to protect their position. The paper divides redistribution into two kinds: necessary and unnecessary redistribution. The process of creating a winning coalition in a redistribution system is described and it is shown how institutions help to facilitate the process. Then the paper defines the institutional equilibrium (IEQ) and its conditions. They are explained the connections between IEQ and redistribution systems, the conditions when is convenient for some players endeavour to create a equilibrium, the reasons why IEQ does not occur. The theory of institutional change is hereto used - if somebody endeavours to create a IEQ, (s)he also realizes a institutional change. (en)
Title
  • Creation and Violation of Institutional Equilibrium in Redistribution Systems (en)
  • Dosahování a narušování institucionální rovnováhy v redistribučních systémech
  • Dosahování a narušování institucionální rovnováhy v redistribučních systémech (cs)
skos:prefLabel
  • Creation and Violation of Institutional Equilibrium in Redistribution Systems (en)
  • Dosahování a narušování institucionální rovnováhy v redistribučních systémech
  • Dosahování a narušování institucionální rovnováhy v redistribučních systémech (cs)
skos:notation
  • RIV/26138077:_____/11:#0000241!RIV12-GA0-26138077
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA402/09/0086)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 195364
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26138077:_____/11:#0000241
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Coalition; Desirable and Undesirable Redistribution; Game Theory; Institutional Change; Institutional Equilibrium; Institutions; Redistribution Systems (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EDDDCFD3ED5F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Politická ekonomie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Wawrosz, Petr
issn
  • 0032-3233
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software