About: Teorie her a komparace matematických volebních model.. na komunální úrovni     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The presented monograph analyzes potential impacts of election engineering on communal level under the conditions of the Czech election system. Using theory of games, possible changes to components of the communal election system are demonstrated on the example of a small southern Bohemian town of Bechyně, based on municipal election results of 2006 and 2010. The main objective of the thesis is to assess the impact of changes to the election formula on election results, e.g. if a different mathematical model is used to recalculate votes into mandates, as well as to analyze the regional election system from the point of view of representation, aggregation, participation and legitimacy. Also, a comparison of dis(proportionality) of individual elections systems is carried out and problems connected with the elections system on the level of Bechyně are defined. When analyzing communal election results in the town of Bechyně, the assumption was confirmed that by means of gradual changes to the municipal election law, certain space was deliberately created for the application of various election strategies. (en)
  • Předkládaná monografie se zabývá analýzou potenciálních dopadů volebního inženýrství na komunální úrovni v rámci českého volebního systému. Na příkladu menšího jihočeského města Bechyně jsou za pomoci teorie her názorně demonstrovány možné úpravy komponent komunálního volebního systému na základě výsledků voleb do zastupitelstva v roce 2006 a 2010. Hlavním cílem práce je posoudit, jaký vliv má změna volební formule na výsledky voleb, pokud by se použil jiný matematický model pro přepočet hlasů na mandáty, dále analyzovat regionální volební systém z hlediska reprezentace, agregace, participace a legitimity. V této souvislosti je provedena i komparace (dis)proporcionality jednotlivých volebních systémů a definovány problémy související s volebním systémem na úrovni města Bechyně. Při analýze volebních výsledků v komunálních volbách ve městě Bechyni se tak potvrdil předpoklad, že postupnými úpravami zákona o volbách do obecních zastupitelstev byl záměrně vytvořen určitý prostor pro aplikaci různých volebních strategií.
  • Předkládaná monografie se zabývá analýzou potenciálních dopadů volebního inženýrství na komunální úrovni v rámci českého volebního systému. Na příkladu menšího jihočeského města Bechyně jsou za pomoci teorie her názorně demonstrovány možné úpravy komponent komunálního volebního systému na základě výsledků voleb do zastupitelstva v roce 2006 a 2010. Hlavním cílem práce je posoudit, jaký vliv má změna volební formule na výsledky voleb, pokud by se použil jiný matematický model pro přepočet hlasů na mandáty, dále analyzovat regionální volební systém z hlediska reprezentace, agregace, participace a legitimity. V této souvislosti je provedena i komparace (dis)proporcionality jednotlivých volebních systémů a definovány problémy související s volebním systémem na úrovni města Bechyně. Při analýze volebních výsledků v komunálních volbách ve městě Bechyni se tak potvrdil předpoklad, že postupnými úpravami zákona o volbách do obecních zastupitelstev byl záměrně vytvořen určitý prostor pro aplikaci různých volebních strategií. (cs)
Title
  • Teorie her a komparace matematických volebních model.. na komunální úrovni
  • Teorie her a komparace matematických volebních model.. na komunální úrovni (cs)
  • Game theory and comparison of mathematical models at regional level (en)
skos:prefLabel
  • Teorie her a komparace matematických volebních model.. na komunální úrovni
  • Teorie her a komparace matematických volebních model.. na komunální úrovni (cs)
  • Game theory and comparison of mathematical models at regional level (en)
skos:notation
  • RIV/26033909:_____/13:#0000115!RIV14-MSM-26033909
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 110398
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26033909:_____/13:#0000115
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • communal elections, election formula, election systems, elections, mathematical modelling, political party, politics, regional development, theory of games, town of Bechyně (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [34E88A8964AF]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • České Budějovice
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • 1. vydání
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Teorie her a komparace matematických volebních model.. na komunální úrovni
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dušek, Jiří
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoká škola evropských a regionálních studií
https://schema.org/isbn
  • 9788087472378
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 49 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software