About: The use of integrated assessment of the quality of treated material contaminated polyaromatic hydrocarbons and polychlorinated dibenzo-p-dioxins/furans     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study is selecting appropriate analysis to assess the real impact of persistent organics pollutants in the environment. We focused on PAHs and PCDDs/Fs. These pollutants have toxic effect, they are cumulative in the environment, they subject to long-range transport and they resistant to degradation. Many of them are carcinogenic, teratogenic and they form a group of priority pollutants listed by US EPA. We chose samples with different concentrations of POPs. We performed chemical and microbiological analysis and ecotoxicity tests. We use Lactuca sativa, Eisenia fetida, Vibrio fischeri, Desmodesmus subspicatus, Daphnia magna. The results showed that the evaluation of the toxicity is not sufficient using chemical analysis. (en)
  • Studie upozorňuje na problematiku výběru vhodných analýz pro posouzení skutečného působení vybraných perzistentních polutantů na životní prostředí. Pozornost byla zaměřena na PAU a PCDD/F, což jsou látky s toxickým účinkem, schopností kumulace v životním prostředí, podléhající dálkovému transportu a odolávající degradaci. Mnohé z nich jsou karcinogenní, teratogenní a tvoří skupinu prioritních polutantů zahrnutých v seznamu US EPA a Stockholmské konvenci. Vybrány byly vzorky s různou koncentrací POP. Byly provedeny chemické (koncentrace PCDD/F, PCP, PAU, As, Cr, Cu, TEQ, NH4-N, NO3-N, PO4-P, pH) a mikrobiologické (AHB, BU-U) analýzy doplněné akvatickými i terestrickými testy ekotoxicity (na organismech Lactuca sativa, Eisenia fetida, Vibrio fischeri, Desmodesmus subspicatus, Daphnia magna). Z výsledků jasně vyplynulo, že hodnocení toxicity PAU a PCDD/PCDF stanovené chemickými analýzami (poklesem koncentrace, toxickým ekvivalentem) není dostačující a provedené analýzy nepostihovaly působení ještě toxičtějších produktů a meziproduktů transformace. Ukázalo se, že i pro hodnocení nerozpustných sloučenin ve vodě je vhodné zařadit do série zkoušek také akvatické testy (na řasách, salátu), protože některé transformované sloučeniny se do vody mohou rozpouštět. Výsledky také potvrzují chronické působení PCDD/F a vhodnost použití chronických terestrických zkoušek s půdními organismy. U vzorku N1 došlo při testu se žížalami v první fázi ke stimulaci růstu, následně došlo k inhibici reprodukce. Dalším velice vhodným ukazatelem je kinetické stanovení inhibičního účinku na světelnou emisi bakterie Vibrio fischeri. Studie byla provedena za účelem pilotního screeningu a do budoucna budou provedeny analýzy s rozdílnou koncentrací kontaminantů, aby byla citlivost metod lépe prověřena.
  • Studie upozorňuje na problematiku výběru vhodných analýz pro posouzení skutečného působení vybraných perzistentních polutantů na životní prostředí. Pozornost byla zaměřena na PAU a PCDD/F, což jsou látky s toxickým účinkem, schopností kumulace v životním prostředí, podléhající dálkovému transportu a odolávající degradaci. Mnohé z nich jsou karcinogenní, teratogenní a tvoří skupinu prioritních polutantů zahrnutých v seznamu US EPA a Stockholmské konvenci. Vybrány byly vzorky s různou koncentrací POP. Byly provedeny chemické (koncentrace PCDD/F, PCP, PAU, As, Cr, Cu, TEQ, NH4-N, NO3-N, PO4-P, pH) a mikrobiologické (AHB, BU-U) analýzy doplněné akvatickými i terestrickými testy ekotoxicity (na organismech Lactuca sativa, Eisenia fetida, Vibrio fischeri, Desmodesmus subspicatus, Daphnia magna). Z výsledků jasně vyplynulo, že hodnocení toxicity PAU a PCDD/PCDF stanovené chemickými analýzami (poklesem koncentrace, toxickým ekvivalentem) není dostačující a provedené analýzy nepostihovaly působení ještě toxičtějších produktů a meziproduktů transformace. Ukázalo se, že i pro hodnocení nerozpustných sloučenin ve vodě je vhodné zařadit do série zkoušek také akvatické testy (na řasách, salátu), protože některé transformované sloučeniny se do vody mohou rozpouštět. Výsledky také potvrzují chronické působení PCDD/F a vhodnost použití chronických terestrických zkoušek s půdními organismy. U vzorku N1 došlo při testu se žížalami v první fázi ke stimulaci růstu, následně došlo k inhibici reprodukce. Dalším velice vhodným ukazatelem je kinetické stanovení inhibičního účinku na světelnou emisi bakterie Vibrio fischeri. Studie byla provedena za účelem pilotního screeningu a do budoucna budou provedeny analýzy s rozdílnou koncentrací kontaminantů, aby byla citlivost metod lépe prověřena. (cs)
Title
  • The use of integrated assessment of the quality of treated material contaminated polyaromatic hydrocarbons and polychlorinated dibenzo-p-dioxins/furans (en)
  • Využití integrovaných nástrojů hodnocení kvality vyčištěných materiálů kontaminovaných polyaromatickými uhlovodíky a polychlorovanými dibenzo-p-dioxiny/furany
  • Využití integrovaných nástrojů hodnocení kvality vyčištěných materiálů kontaminovaných polyaromatickými uhlovodíky a polychlorovanými dibenzo-p-dioxiny/furany (cs)
skos:prefLabel
  • The use of integrated assessment of the quality of treated material contaminated polyaromatic hydrocarbons and polychlorinated dibenzo-p-dioxins/furans (en)
  • Využití integrovaných nástrojů hodnocení kvality vyčištěných materiálů kontaminovaných polyaromatickými uhlovodíky a polychlorovanými dibenzo-p-dioxiny/furany
  • Využití integrovaných nástrojů hodnocení kvality vyčištěných materiálů kontaminovaných polyaromatickými uhlovodíky a polychlorovanými dibenzo-p-dioxiny/furany (cs)
skos:notation
  • RIV/26021897:_____/11:#0000041!RIV12-MSM-26021897
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2B08031)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 240535
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/26021897:_____/11:#0000041
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • polyaromatic hydrocarbons; dioxins; ecotoxicity tests; environmental impact assessment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F45939E67383]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Žďár nad Sázavou
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Chrudim
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Analytika odpadů (Žďár nad Sázavou, 2011)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matějů, Vít
  • Vosáhlová, Simona
  • Šedivcová, Gabriela
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vodní zdroje Ekomonitor spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-86832-63-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 25 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software