About: Sector Competitiveness Scoreboard in the Czech Economy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Konkurenceschopnost odvětví můžeme vymezit jako schopnost daného odvětví prosadit se v konkurenčním boji s podobnými odvětvími v ostatních ekonomikách při umísťování svých výrobků nebo služeb na domácím trhu a na zahraničních trzích. Důležitou roli přitom hrají faktory konkurenceschopnosti, tzn. na čem je tato výhoda převážně založena. Ve vývoji ekonomik přitom rozlišujeme několik fází. Ve výchozí fázi tažené výrobními faktory firmy konkurují zejména cenou, tedy využívají výhody levných vstupů zpracovaných převzatými technologiemi. Ve fázi tažené efektivností určuje produktivitu firem zejména kvalita výrobků a efektivní výrobní postupy. Ve fázi tažené inovacemi nabývá na klíčovém významu inovační výkonnost, tedy schopnost vytvářet nové produkty a procesy s využitím nejmodernějších výrobních a organizačních postupů. ČR patří do skupiny zemí, jejíž konkurenční výhodu lze zařadit do fáze tažené efektivností, nicméně dosud spíše založené na nízkých nákladech (cenách). Velkou výzvu tedy představuje posun ke konkurenční výhodě tažené efektivností, a to spíše kvalitativně založené. Pozici jednotlivých skupin odvětví z pohledu jejich konkurenční schopnosti můžeme analyzovat na základě řady ukazatelů. Jejich vývoj a meziodvětvová diference indikuje význam nákladových a kvalitativních faktorů konkurenceschopnosti a vztah mezi různými skupinami výrobních faktorů (práce, kapitál, technologie) a jejich výstupy (produktivita práce). Komplexní pohled na pozici odvětví v žebříčku konkurenceschopnosti nabízí tzv. souhrnný indikátor konkurenceschopnosti odvětví (SIKO), který je syntézou vybraných dílčích ukazatelů.
  • Konkurenceschopnost odvětví můžeme vymezit jako schopnost daného odvětví prosadit se v konkurenčním boji s podobnými odvětvími v ostatních ekonomikách při umísťování svých výrobků nebo služeb na domácím trhu a na zahraničních trzích. Důležitou roli přitom hrají faktory konkurenceschopnosti, tzn. na čem je tato výhoda převážně založena. Ve vývoji ekonomik přitom rozlišujeme několik fází. Ve výchozí fázi tažené výrobními faktory firmy konkurují zejména cenou, tedy využívají výhody levných vstupů zpracovaných převzatými technologiemi. Ve fázi tažené efektivností určuje produktivitu firem zejména kvalita výrobků a efektivní výrobní postupy. Ve fázi tažené inovacemi nabývá na klíčovém významu inovační výkonnost, tedy schopnost vytvářet nové produkty a procesy s využitím nejmodernějších výrobních a organizačních postupů. ČR patří do skupiny zemí, jejíž konkurenční výhodu lze zařadit do fáze tažené efektivností, nicméně dosud spíše založené na nízkých nákladech (cenách). Velkou výzvu tedy představuje posun ke konkurenční výhodě tažené efektivností, a to spíše kvalitativně založené. Pozici jednotlivých skupin odvětví z pohledu jejich konkurenční schopnosti můžeme analyzovat na základě řady ukazatelů. Jejich vývoj a meziodvětvová diference indikuje význam nákladových a kvalitativních faktorů konkurenceschopnosti a vztah mezi různými skupinami výrobních faktorů (práce, kapitál, technologie) a jejich výstupy (produktivita práce). Komplexní pohled na pozici odvětví v žebříčku konkurenceschopnosti nabízí tzv. souhrnný indikátor konkurenceschopnosti odvětví (SIKO), který je syntézou vybraných dílčích ukazatelů. (cs)
  • The sector characteristics of competitiveness in the Czech Republic present the structural view of the supply part, i.e. which sectors and to what extent participate on the economy’s total performance. Beside sector performance indicators, qualitative indicators are also taken into account. The total sector competitiveness chart is being compiled on the basis of selected indicators. Quality-based competitive advantage is characterised by relatively high rate of expenditures into research and development, or innovation performance and high share of qualified staff. On the other hand, cost-based competitive advantage is characterised by low rate and dynamism of unit labour costs. Some of the indicators are related to the effects of the globalisation of economic activities, either on commodity flows (import and export) or inflow of foreign direct investments. (en)
Title
  • Sector Competitiveness Scoreboard in the Czech Economy (en)
  • Žebříček konkurenceschopnosti odvětví v české ekonomice
  • Žebříček konkurenceschopnosti odvětví v české ekonomice (cs)
skos:prefLabel
  • Sector Competitiveness Scoreboard in the Czech Economy (en)
  • Žebříček konkurenceschopnosti odvětví v české ekonomice
  • Žebříček konkurenceschopnosti odvětví v české ekonomice (cs)
skos:notation
  • RIV/25473361:_____/11:#0000712!RIV12-MSM-25473361
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0524)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • č. 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 242948
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25473361:_____/11:#0000712
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • sector competitiveness; labour productivity; R&D; qualification; export performance (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EDEDD60E1527]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ekonomické listy CES VŠEM
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rojíček, Marek
issn
  • 1804-4166
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software