About: Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 – 2013     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Analýza výsledků dosahované kvality potravinářské pšenice sklizené v České republice v letech 2011 – 2013 ukázala značný vliv počasí, zejména pak rozložení srážek v průběhu vegetačního období. Potvrdil se však také význam volby správné odrůdy i vliv podmínek pěstování, zejména úrovně hnojení. Ve všech sledovaných letech se projevila celkově dobrá kvalita bílkovin, která je vlastností podmíněnou především geneticky. Každý ze sledovaných let měl svá specifika. Rok 2011 byl typický vyššími výnosy, které byly ovšem někdy doprovázeny nižšími obsahy bílkovin. Projevil se tzv. zřeďovací efekt, kdy intenzivní tvorba sušiny předbíhá příjem živin z půdy. Sklizeň 2012 byla nadprůměrná s ohledem na výborný obsah N-látek a vysoké hodnoty Zelenyho testu, při hodnocení podle čísla poklesu se jednalo o ročník průměrný. Nejproblematičtějším parametrem byla v roce 2012 objemová hmotnost Sklizeň roku 2013 je možno celkově hodnotit jako velmi dobrou, a to jak s ohledem na výnos, tak i kvalitu. Specifitou ročníku 2013 byl výskyt námele a také výskyt různých barevných skvrn na zrnech pšenice.
  • Analýza výsledků dosahované kvality potravinářské pšenice sklizené v České republice v letech 2011 – 2013 ukázala značný vliv počasí, zejména pak rozložení srážek v průběhu vegetačního období. Potvrdil se však také význam volby správné odrůdy i vliv podmínek pěstování, zejména úrovně hnojení. Ve všech sledovaných letech se projevila celkově dobrá kvalita bílkovin, která je vlastností podmíněnou především geneticky. Každý ze sledovaných let měl svá specifika. Rok 2011 byl typický vyššími výnosy, které byly ovšem někdy doprovázeny nižšími obsahy bílkovin. Projevil se tzv. zřeďovací efekt, kdy intenzivní tvorba sušiny předbíhá příjem živin z půdy. Sklizeň 2012 byla nadprůměrná s ohledem na výborný obsah N-látek a vysoké hodnoty Zelenyho testu, při hodnocení podle čísla poklesu se jednalo o ročník průměrný. Nejproblematičtějším parametrem byla v roce 2012 objemová hmotnost Sklizeň roku 2013 je možno celkově hodnotit jako velmi dobrou, a to jak s ohledem na výnos, tak i kvalitu. Specifitou ročníku 2013 byl výskyt námele a také výskyt různých barevných skvrn na zrnech pšenice. (cs)
  • Analysis of achieved quality of wheat harvested in the Czech Republic in the years 2011 - 2013 showed considerable influence of weather, especially the distribution of rainfall during the growing season. However, it also confirmed the importance of choosing the right varieties and influence growing conditions, particularly levels of fertilization. In all the years was reflected good overall quality protein, which is primarily genetically conditioned properties. Each harvest year had its own specifics. The year 2011 was typical of higher yields, which were, however, sometimes accompanied by lower protein content. Dilution effect became evident when intense dry matter formation is ahead of nutrients uptake from the soil. The harvest in 2012 was above average with respect to the excellent level of protein and high value Zeleny test, in the assessment by falling number was a year average. The most problematic parameter was in the 2012 was bulk density. Harvest year of 2013 can be generally considered as very good, both with respect to yield, and quality. Year 2013 was specific by the incidence of ergot and various colored stains on wheat grains. (en)
Title
  • Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 – 2013
  • Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 – 2013 (cs)
  • Quality of food wheat harvested in the Czech Republic within 2011 – 2013 (en)
skos:prefLabel
  • Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 – 2013
  • Kvalita potravinářské pšenice sklizené v ČR letech 2011 – 2013 (cs)
  • Quality of food wheat harvested in the Czech Republic within 2011 – 2013 (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/14:#0000812!RIV15-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8, příloha
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 25364
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/14:#0000812
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; quality; protein content (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2E23CEC241A3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 62
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Polišenská, Ivana
  • Váňová, Marie
  • Jirsa, Ondřej
  • Sedláčková, Irena
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 59 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software