About: Změny v podmínkách skladování zrnin a jejich vliv na ukazatele klíčivosti, vitality a obsahu základních živin v semenech     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byl hodnocen vliv prostředí (sklad genové banky a skleník s rozdílným průběhem teplot) a typu obalu (vakuum, zatavený PE sáček a papírový sáček) na ukazatele biologické kvality (klíčivost-K, energie-EK, rychlost-RK a index-IK klíčení) a obsah základních živin (dusík, škrob a tuk) různých zrnin (ječmen, oves, pšenice, tritikale, kukuřice a hrách), skladovaných v období let 2010-2013. Druh a délka skladování byly hlavními faktory proměnlivosti sledovaných ukazatelů biologické a nutriční kvality zrna. Byl pozorován nárůst obsahu tuku s dobou skladování, avšak druhy s vyšším obsahem tuku vykazovaly horší ukazatele vitality semen (zejména RK a IK). Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi zvolenými prostředími pro ukazatele klíčivosti a vitality semen a byla zjištěna interakce typu obalu s prostředím. Byla potvrzena možnost využít skladování v tzv. modifikované atmosféře v podmínkách teplotně korigovaného skladovacího prostředí.
  • Byl hodnocen vliv prostředí (sklad genové banky a skleník s rozdílným průběhem teplot) a typu obalu (vakuum, zatavený PE sáček a papírový sáček) na ukazatele biologické kvality (klíčivost-K, energie-EK, rychlost-RK a index-IK klíčení) a obsah základních živin (dusík, škrob a tuk) různých zrnin (ječmen, oves, pšenice, tritikale, kukuřice a hrách), skladovaných v období let 2010-2013. Druh a délka skladování byly hlavními faktory proměnlivosti sledovaných ukazatelů biologické a nutriční kvality zrna. Byl pozorován nárůst obsahu tuku s dobou skladování, avšak druhy s vyšším obsahem tuku vykazovaly horší ukazatele vitality semen (zejména RK a IK). Byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi zvolenými prostředími pro ukazatele klíčivosti a vitality semen a byla zjištěna interakce typu obalu s prostředím. Byla potvrzena možnost využít skladování v tzv. modifikované atmosféře v podmínkách teplotně korigovaného skladovacího prostředí. (cs)
  • Influence of environment (storage of gene bank and greenhouse with a different temperature behaviour) and type of packaging (vacuum, welded PE bag and paper bag) on the parameters of biological quality (germination ability-GA, energy-GE, speed-GS and index of germination-GI) and content of basic nutrients (nitrogen, starch and fat) in different grain crops (barley, oat, wheat, triticale, maize and pea) stored in period 2010-2013 were evaluated. Species of grain crops and duration of storage were the main factors of variability of biological and nutritional grain quality parameters. The increase in the fat content during time of storage was observed, but species with a higher fat content showed worse indicators of seeds vitality (particularly GS and GI). Significant differences for the parameters of GA and seed vitality under selected environments were found and interaction between type of packaging and environment was established. The possibility of storage in controlled atmosphere in the conditions of storage environment with corrected temperature was confirmed. Key words: grain crops, storage, different storage conditions, biological and nutritional quality (en)
Title
  • Změny v podmínkách skladování zrnin a jejich vliv na ukazatele klíčivosti, vitality a obsahu základních živin v semenech
  • Změny v podmínkách skladování zrnin a jejich vliv na ukazatele klíčivosti, vitality a obsahu základních živin v semenech (cs)
  • Changes in the storage conditions of the grain crops and their influence on germination, vitality and content of basic nutrients in seeds (en)
skos:prefLabel
  • Změny v podmínkách skladování zrnin a jejich vliv na ukazatele klíčivosti, vitality a obsahu základních živin v semenech
  • Změny v podmínkách skladování zrnin a jejich vliv na ukazatele klíčivosti, vitality a obsahu základních živin v semenech (cs)
  • Changes in the storage conditions of the grain crops and their influence on germination, vitality and content of basic nutrients in seeds (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/13:#0000751!RIV14-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101B088)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 119061
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/13:#0000751
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grain crops; storage conditions; biological quality; nutritional quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [52E3EED42F29]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 61
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vaculová, Kateřina
  • Kýhos, Karel
  • Milotová, Jarmila
  • Zavřelová, Marta
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 34 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software