Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Kvalita potravinářských obilovin sklizených v České republice je v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o., každoročně hodnocena u reprezentativního souboru vzorků pšenice a žita pocházejících ze všech pěstebních oblastí. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 a ČSN 46 1100-4 kladených na zrno těchto obilovin pro potravinářské využití. Ze sklizně 2012 splnilo požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační index podle Zelenyho a obsah N-látek) 68 % vzorků sklizených v Čechách a 58 % vzorků sklizených na Moravě. Výsledky ukázaly celkově nadstandardní hodnoty obsahu N-látek (vyhovělo 90 % vzorků), přičemž u pšenice sklizené na Moravě byly často zjišťovány značně vysoké hodnoty (až 20 %). V parametru Zelenyho testu vyhovělo 99 % vzorků. Jisté problémy byly pozorovány u objemové hmotnosti (vyhovělo 76 % vzorků) a lokálně i u čísla poklesu (vyhovělo 86 % vzorků). Kvalita pšenice se značně lišila v jednotlivých regionech, hlavní příčinou byly rozdíly v množství a době srážek. Žitné zrno sklizené v roce 2012 při srovnání s výsledky předcházejících sklizní mělo celkově dobrou kvalitu, v objemové hmotnosti vyhovělo 95 % a v čísle poklesu 85 % vzorků. Sklizňový ročník 2012 poskytl u obou komodit vysokou potravinářskou kvalitu.
- Kvalita potravinářských obilovin sklizených v České republice je v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o., každoročně hodnocena u reprezentativního souboru vzorků pšenice a žita pocházejících ze všech pěstebních oblastí. Kvalita je hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 a ČSN 46 1100-4 kladených na zrno těchto obilovin pro potravinářské využití. Ze sklizně 2012 splnilo požadavky na jakost pekárenské pšenice ve čtyřech hodnocených parametrech (objemová hmotnost, číslo poklesu, sedimentační index podle Zelenyho a obsah N-látek) 68 % vzorků sklizených v Čechách a 58 % vzorků sklizených na Moravě. Výsledky ukázaly celkově nadstandardní hodnoty obsahu N-látek (vyhovělo 90 % vzorků), přičemž u pšenice sklizené na Moravě byly často zjišťovány značně vysoké hodnoty (až 20 %). V parametru Zelenyho testu vyhovělo 99 % vzorků. Jisté problémy byly pozorovány u objemové hmotnosti (vyhovělo 76 % vzorků) a lokálně i u čísla poklesu (vyhovělo 86 % vzorků). Kvalita pšenice se značně lišila v jednotlivých regionech, hlavní příčinou byly rozdíly v množství a době srážek. Žitné zrno sklizené v roce 2012 při srovnání s výsledky předcházejících sklizní mělo celkově dobrou kvalitu, v objemové hmotnosti vyhovělo 95 % a v čísle poklesu 85 % vzorků. Sklizňový ročník 2012 poskytl u obou komodit vysokou potravinářskou kvalitu. (cs)
- The quality of grain for food production is evaluated on yearly basis by selecting samples of wheat and rye harvested in the Czech Republic. The quality was evaluated according to the standards CNS 46 1100-2 and CNS 46 1100-4 imposed on the grain intended for food production. The requirements for the quality of the bread wheat were fulfilled in four of the evaluated parameters (bulk density, falling number, Zeleny sedimantation and crude protein) by 68 % of samples harvested in Bohemia and 58 % of samples in Moravia. The results have shown that the wheat has got fairly good values regarding the crude protein (90 % satisfied) and Zeleny sedimentation (99 % satisfied). The problematic parameter was the bulk density (76 % satisfied) and in some places even falling number (86 % satisfied). The differences in wheat quality have also been shown mainly due to the different rainy conditions across particular regions. The rye grain harvested in 2012 in comparison with the results of the former harvests has got good both bulk density (95 % satisfied) and falling number (85 % satisfied). (en)
|
Title
| - Kvalita potravinářských obilovin 2012
- Kvalita potravinářských obilovin 2012 (cs)
- Quality of food cereals from the harvest 2012 (en)
|
skos:prefLabel
| - Kvalita potravinářských obilovin 2012
- Kvalita potravinářských obilovin 2012 (cs)
- Quality of food cereals from the harvest 2012 (en)
|
skos:notation
| - RIV/25328859:_____/13:#0000746!RIV14-MZE-25328859
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25328859:_____/13:#0000746
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - wheat; rye; quality for food production; bread-making quality (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Polišenská, Ivana
- Jirsa, Ondřej
- Palík, Slavoj
- Sedláčková, Irena
|
issn
| |
number of pages
| |