About: Contamination of oats by Fusarium mycotoxins and occurence of their producers     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • In total, 119 oat samples harvested in the Czech Republic during 2007-2011 were analysed for the content of Fusarium mycotoxins and the presence of Fusarium pathogens. Most oat samples were positive in the content of HT-2 toxin, nivalenol was found at the highest concentrations from all mycotoxins analysed. Almost all samples complied with the maximum limits for mycotoxin content in oats for food purposes according to Commission Regulation No. 1881/2006. All oat samples were below the limit for maximum deoxynivalenole (DON) content at the level of 1750 µg/kg, two samples (2 % from 119 samples analysed) exceeded the maximum limit for zearalenone (ZEA) at the level of 100 μg/kg, the highest estimated ZEA value was 165 μg/kg. All samples would comply with proposed limit for the sum of T-2 and HT-2 toxins (1000 µg/kg). Prevalence of F. poae was found out, as this pathogen was detected on 64 % of all oat samples. The second most frequent pathogen was F. graminearum (detected on 17 % of samples), folowed by F. langsethiae and F. sporotrichioides (both found on 9 % of oat samples). (en)
  • Kontaminace fuzáriovými mykotoxiny a přítomnost patogenů Fusarium byla sledována u 119 vzorků ovsa sklizeného v České republice v letech 2007-2011. Nejčastěji byly vzorky pozitivní na obsah HT-2 toxinu, nejvyšší koncentrace byly zjištěny pro obsah nivalenolu (NIV). Většina vzorků ovsa splnila limity pro maximální obsah fuzáriových mykotoxinů v ovsu určeném pro potravinářské zpracování, ve kterém je podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 limitován obsah deoxynivalenolu (DON) ve výši 1750 µg/kg a zearalenonu (ZEA) ve výši 100 μg/kg. Všechny vzorky ovsa splnily limit pro DON, dva vzorky (tj. 2 % z analyzovaných 119 vzorků) přesáhly limit pro obsah ZEA. Maximální zjištěná hodnota obsahu ZEA činila 165 μg/kg. Evropskou Komisí navržený a v současné době diskutovaný limit pro součet obsahu T-2 a HT-2 toxinů ve výši 1000 µg/kg by splnily všechny vzorky. Nejčastěji zjištěným patogenem z rodu Fusarium na zrnu ovsa bylo F. poae, které bylo v průměru let zjištěno u 64 % všech vzorků. Druhým nejčastějším bylo F. graminearum (na 13 % vzorků), následováno F. langsethiae (11 %) a F. sporotrichioides (9 %). Klíčová slova: oves, mykotoxiny, DON, deoxynivalenol, T-2, HT-2, Fusarium
  • Kontaminace fuzáriovými mykotoxiny a přítomnost patogenů Fusarium byla sledována u 119 vzorků ovsa sklizeného v České republice v letech 2007-2011. Nejčastěji byly vzorky pozitivní na obsah HT-2 toxinu, nejvyšší koncentrace byly zjištěny pro obsah nivalenolu (NIV). Většina vzorků ovsa splnila limity pro maximální obsah fuzáriových mykotoxinů v ovsu určeném pro potravinářské zpracování, ve kterém je podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 limitován obsah deoxynivalenolu (DON) ve výši 1750 µg/kg a zearalenonu (ZEA) ve výši 100 μg/kg. Všechny vzorky ovsa splnily limit pro DON, dva vzorky (tj. 2 % z analyzovaných 119 vzorků) přesáhly limit pro obsah ZEA. Maximální zjištěná hodnota obsahu ZEA činila 165 μg/kg. Evropskou Komisí navržený a v současné době diskutovaný limit pro součet obsahu T-2 a HT-2 toxinů ve výši 1000 µg/kg by splnily všechny vzorky. Nejčastěji zjištěným patogenem z rodu Fusarium na zrnu ovsa bylo F. poae, které bylo v průměru let zjištěno u 64 % všech vzorků. Druhým nejčastějším bylo F. graminearum (na 13 % vzorků), následováno F. langsethiae (11 %) a F. sporotrichioides (9 %). Klíčová slova: oves, mykotoxiny, DON, deoxynivalenol, T-2, HT-2, Fusarium (cs)
Title
  • Contamination of oats by Fusarium mycotoxins and occurence of their producers (en)
  • Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci
  • Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci (cs)
skos:prefLabel
  • Contamination of oats by Fusarium mycotoxins and occurence of their producers (en)
  • Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci
  • Kontaminace ovsa fuzáriovými mykotoxiny a její původci (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/13:#0000743!RIV14-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81060)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 83364
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/13:#0000743
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • oats; mycotoxins; deoxynivalenol; T-2; HT-2; Fusarium (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F83DDDF3A3B4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Obilnářské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Polišenská, Ivana
  • Jirsa, Ondřej
issn
  • 1212-138X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software