About: Vliv technologie pěstování a ročníku na znaky výnosu a kvalitu zrna vybraných odrůd a linií ozimé pšenice s odlišnou morfologií klasu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Groups of lines of winter wheat (Triticum aestivum L.) with long glumes (LG), multirow spike (MRS) and normal spike (NS) were compared to assess the effect of individual morphotypes on agronomic traits under certain growing conditions given especially by gradated doses of nutrients and pesticides, and the seasonal effect. Wheat lines with NS and MRS were developed in Kroměříž, a group of wheats with LG comprised chosen registered varieties with various grain quality. The field experiment was based on the evaluation of 18 different genotypes (three groups according to spike morphotype) performed in two seasons (2009–2010 and 2010–2011), under four treatments (designated 0K, 0F, 100F and 200F) and in three replications. Treatment 0K is without fertilization and fungicides, treatments 0F, 100F and 200F are with fungicides and growth regulators, and split nitrogen fertilization at total levels of 0, 100 and 200 kg.ha-1. Individual spike morphotypes exhibited strongly different yield responses to weather conditions of both years. The highest yield was produced by NS (9.1 t.ha-1), than by LG (8.9 t.ha-1) and MRS (7.5 t.ha-1). Most sensitive responses to applied inputs were assessed in LG whereas MRS were least sensitive. We suppose that the larger area of LG affects positively increasing of the assimilation capacity of the spike and yield, especially at good health state due to fungicide application. Lower yields in MRS were caused mostly by low stand density and accompanied by higher content of N-substances in grain. (en)
  • Byly navzájem porovnávány skupiny linií ozimé pšenice (Triticum aestivum L.) s dlouhými plevami (LG – long glumes), mnohořadým klasem (MRS – multirow spike) a normálním klasem (NS – normal spike) pro zjištění vlivu jednotlivých morfotypů na hospodářské charakteristiky v konkrétních podmínkách pěstování, daných odstupňovanou dávkou živin a pesticidů a působením vlivu ročníku. Linie pšenice s LG a MRS byly vyšlechtěny v Kroměříži, skupina pšenic s NS představovala vybrané registrované odrůdy s různou kvalitou. Polní pokus vycházel z hodnocení celkem 18 rozdílných genotypů (seskupených do tří skupin podle morfotypu klasu), které byly hodnoceny ve dvou ročnících (2009–2010 a 2010–2011), ve čtyřech variantách pěstování (označených 0K, 0F, 100F a 200F) a ve třech opakováních. Varianta 0K je bez hnojení a bez fungicidů, 0F, 100F a 200F jsou s fungicidy a morforegulátory a s dělenými dávkami dusíku v celkové výši 0, 100 a 200 kg.ha-1. Průběh počasí v obou ročnících se projevil v odlišnostech výnosové reakce u jednotlivých morfotypů klasu. Nejvyšší výnosy byly dosaženy u NS (9,1 t.ha-1), dále u LG (8,9 t.ha-1) a MRS (7,5 t.ha-1). Nejcitlivěji na vynaložené vstupy reagovaly LG a nejméně citlivě MRS. Domníváme se, že zvětšená plocha LG má pozitivní vliv na zvýšení asimilační schopnosti klasu a na výnos zvláště za podmínek dobrého zdravotního stavu dosaženého fungicidním ošetřením. U MRS byly nižší výnosy způsobeny především nízkými hustotami porostů. Nižší výnosy MRS byly doprovázeny vyšším obsahem N-látek v zrnu.
  • Byly navzájem porovnávány skupiny linií ozimé pšenice (Triticum aestivum L.) s dlouhými plevami (LG – long glumes), mnohořadým klasem (MRS – multirow spike) a normálním klasem (NS – normal spike) pro zjištění vlivu jednotlivých morfotypů na hospodářské charakteristiky v konkrétních podmínkách pěstování, daných odstupňovanou dávkou živin a pesticidů a působením vlivu ročníku. Linie pšenice s LG a MRS byly vyšlechtěny v Kroměříži, skupina pšenic s NS představovala vybrané registrované odrůdy s různou kvalitou. Polní pokus vycházel z hodnocení celkem 18 rozdílných genotypů (seskupených do tří skupin podle morfotypu klasu), které byly hodnoceny ve dvou ročnících (2009–2010 a 2010–2011), ve čtyřech variantách pěstování (označených 0K, 0F, 100F a 200F) a ve třech opakováních. Varianta 0K je bez hnojení a bez fungicidů, 0F, 100F a 200F jsou s fungicidy a morforegulátory a s dělenými dávkami dusíku v celkové výši 0, 100 a 200 kg.ha-1. Průběh počasí v obou ročnících se projevil v odlišnostech výnosové reakce u jednotlivých morfotypů klasu. Nejvyšší výnosy byly dosaženy u NS (9,1 t.ha-1), dále u LG (8,9 t.ha-1) a MRS (7,5 t.ha-1). Nejcitlivěji na vynaložené vstupy reagovaly LG a nejméně citlivě MRS. Domníváme se, že zvětšená plocha LG má pozitivní vliv na zvýšení asimilační schopnosti klasu a na výnos zvláště za podmínek dobrého zdravotního stavu dosaženého fungicidním ošetřením. U MRS byly nižší výnosy způsobeny především nízkými hustotami porostů. Nižší výnosy MRS byly doprovázeny vyšším obsahem N-látek v zrnu. (cs)
Title
  • Vliv technologie pěstování a ročníku na znaky výnosu a kvalitu zrna vybraných odrůd a linií ozimé pšenice s odlišnou morfologií klasu
  • Vliv technologie pěstování a ročníku na znaky výnosu a kvalitu zrna vybraných odrůd a linií ozimé pšenice s odlišnou morfologií klasu (cs)
  • The effect of crop management practice and year on yield traits and grain quality in selected varieties and lines of winter wheat differing in spike morphology (en)
skos:prefLabel
  • Vliv technologie pěstování a ročníku na znaky výnosu a kvalitu zrna vybraných odrůd a linií ozimé pšenice s odlišnou morfologií klasu
  • Vliv technologie pěstování a ročníku na znaky výnosu a kvalitu zrna vybraných odrůd a linií ozimé pšenice s odlišnou morfologií klasu (cs)
  • The effect of crop management practice and year on yield traits and grain quality in selected varieties and lines of winter wheat differing in spike morphology (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/12:#0000684!RIV13-MSM-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ME10063)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178211
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/12:#0000684
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • winter wheat; spike morphology; crop management practice (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [316BA51BF04F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Obilnářské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 20
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Martinek, Petr
  • Váňová, Marie
issn
  • 1212-138X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 49 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software