About: Redox potential and pH in plants and their function in the mechanism of resistance to diseases and in plant physiology     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The mechanism of plant resistance to diseases has been the subject of research interest since the beginning of phytopathology as a science. Generally, differences in some nutrients essential for the parasite or recently mainly molecular genetic differences among varieties with various resistance have been looked for. Similarly, the cause of so-called %22non-host resistance%22 has been explored. It has been found that even in plants susceptible to obligate parasites the resistance of tissue changes due to ontogeny and ambient conditions. This resistance can be measured using the value of redox potential of an electron carrier which is produced in plant by enzymatic reaction associated with respiration. Electron carriers are water soluble and are not oxidised by air oxygen. There is no free oxygen in cells and all the oxidation and reduction take place enzymatically. These reactions are highly specific for the given electron carrier, i.e., for plant species as well. The host and parasite have different electron carriers. The parasite in itself does not have sufficiently efficient terminal oxidase but it finds it in the host. Values of redox potential are also suitable to study the plant integrity, plant nutrition and other parts of basic research in plant physiology. In dependence on pH of plant tissues the type of reproductive organs of parasites is also changed (conidia/cleistothecia in powdery mildew, uredia/telia in rust). (en)
  • Mechanismus odolnosti rostlin k chorobám byl předmětem zájmu výzkumu od počátku fytopatologie jako vědy. Zpravidla se hledaly rozdíly v nějakých živinách nutných pro parazita nebo v poslední době především molekulárně genetické rozdíly u odrůd s různou odolností. Podobně se hledala příčina takzvané „non-host resistance“. Zde je ukázáno, že i u náchylných rostlin k obligátním parazitům se odolnost jejich pletiv mění vlivem ontogeneze a vlivem vnějších podmínek. Tuto odolnost lze měřit hodnotou redoxního potenciálu přenašeče elektronů, který vzniká v rostlině enzymatickou reakcí spojenou s dýcháním. Přenašeče elektronů jsou ve vodě rozpustné a nejsou oxidovány vzdušným kyslíkem. V buňkách není volný kyslík, veškerá oxidace a redukce probíhají enzymaticky. Tyto reakce jsou vysoce specifické pro daný přenašeč elektronů a tedy i druh rostliny. Hostitel i parazit mají rozdílné nosiče elektronů. Parazit nemá sám o sobě dostatečně výkonnou terminální oxidázu, nachází ji ale v hostiteli. Hodnoty redoxního potenciálu jsou vhodné také pro studium celistvosti rostliny, výživy rostlin i pro jiné složky základního výzkumu ve fyziologii rostlin. Podle hodnot pH rostlinných pletiv se mění i druh rozmnožovacích orgánů parazitů (u padlí konidie/kleistothecia, u rzí uredie/telie).
  • Mechanismus odolnosti rostlin k chorobám byl předmětem zájmu výzkumu od počátku fytopatologie jako vědy. Zpravidla se hledaly rozdíly v nějakých živinách nutných pro parazita nebo v poslední době především molekulárně genetické rozdíly u odrůd s různou odolností. Podobně se hledala příčina takzvané „non-host resistance“. Zde je ukázáno, že i u náchylných rostlin k obligátním parazitům se odolnost jejich pletiv mění vlivem ontogeneze a vlivem vnějších podmínek. Tuto odolnost lze měřit hodnotou redoxního potenciálu přenašeče elektronů, který vzniká v rostlině enzymatickou reakcí spojenou s dýcháním. Přenašeče elektronů jsou ve vodě rozpustné a nejsou oxidovány vzdušným kyslíkem. V buňkách není volný kyslík, veškerá oxidace a redukce probíhají enzymaticky. Tyto reakce jsou vysoce specifické pro daný přenašeč elektronů a tedy i druh rostliny. Hostitel i parazit mají rozdílné nosiče elektronů. Parazit nemá sám o sobě dostatečně výkonnou terminální oxidázu, nachází ji ale v hostiteli. Hodnoty redoxního potenciálu jsou vhodné také pro studium celistvosti rostliny, výživy rostlin i pro jiné složky základního výzkumu ve fyziologii rostlin. Podle hodnot pH rostlinných pletiv se mění i druh rozmnožovacích orgánů parazitů (u padlí konidie/kleistothecia, u rzí uredie/telie). (cs)
Title
  • Redox potential and pH in plants and their function in the mechanism of resistance to diseases and in plant physiology (en)
  • Význam redoxních potenciálů a pH pletiv rostlin pro jejich rezistenci k chorobám a pro fyziologii rostlin
  • Význam redoxních potenciálů a pH pletiv rostlin pro jejich rezistenci k chorobám a pro fyziologii rostlin (cs)
skos:prefLabel
  • Redox potential and pH in plants and their function in the mechanism of resistance to diseases and in plant physiology (en)
  • Význam redoxních potenciálů a pH pletiv rostlin pro jejich rezistenci k chorobám a pro fyziologii rostlin
  • Význam redoxních potenciálů a pH pletiv rostlin pro jejich rezistenci k chorobám a pro fyziologii rostlin (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/12:#0000663!RIV13-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 180225
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/12:#0000663
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • aerobic measurement; hypoxia; prepolarization; plant resistance; disease gradient; plant integrity; biophysical states; powdery mildew; rusts; pea; flax; sunflower; redox potential (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2C99E71C1E14]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Kroměříž
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Význam redoxních potenciálů a pH pletiv rostlin pro jejich rezistenci k chorobám a pro fyziologii rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Benada, Jaroslav
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Agrotest fyto, s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87555-06-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software