About: Využití růstových anomálií porostu ke zpřesnění půdních map     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Na leteckých snímcích porostů zemědělských plodin jsou často velmi dobře patrná místa s růstovými anomáliemi (jiné zabarvení, hustota porostu, změna doby dozrávání, poléhání obilnin, atd.). Pokud se jedná o plochy s opakovaným výskytem, obyčejně jasně ohraničené, je důvod domnívat se, že se jedná o místa s odlišnými půdními vlastnostmi, než na ostatních částech pozemku. Běžně se tato metoda používá v nedestruktivní archeologii, kde jsou změny půdních vlastností způsobeny antropogenní činností. Z leteckých snímků porostů ječmene jarního byla v oblasti Hulína vytipována místa starých říčních ramen řeky Moravy. Růstové anomálie se projevují předčasným dozráváním, v některých letech zaschnutím porostu. Na pozemcích byl proveden pedologický průzkum v místech bývalých ramen řeky a mezi nimi. Typologicky jsou půdy řazeny k fluvizemím glejovým. Bylo prokázáno, že v místech bývalého řečiště je nasycená hydraulická vodivost šestkrát vyšší než mimo řečiště. Pórovitost s hloubkou výrazně roste v řečišti, mimo řečiště je vyšší v povrchových horizontech. Z chemických vlastností byla prokázána vyšší kvalita humusu (HK/FK) mezi toky ve všech hloubkách. Obsah přijatelného fosforu byl vyšší mezi toky v hloubce kolem jednoho metru v řečišti. Respiračními testy byla zjištěna v místech mezi toky vyšší respirační mohutnost, vyšší stabilita organických látek a větší nedostatek fyziologicky využitelného dusíku. Zjištěné rozdílnosti půdních vlastností jsou běžnými metodami terénního průzkumu, nebo metodami pedometrickými nemapovatelné. Využití leteckých snímků porostů se jeví jako velmi dobrý doplněk při sestavování půdních map.
  • Na leteckých snímcích porostů zemědělských plodin jsou často velmi dobře patrná místa s růstovými anomáliemi (jiné zabarvení, hustota porostu, změna doby dozrávání, poléhání obilnin, atd.). Pokud se jedná o plochy s opakovaným výskytem, obyčejně jasně ohraničené, je důvod domnívat se, že se jedná o místa s odlišnými půdními vlastnostmi, než na ostatních částech pozemku. Běžně se tato metoda používá v nedestruktivní archeologii, kde jsou změny půdních vlastností způsobeny antropogenní činností. Z leteckých snímků porostů ječmene jarního byla v oblasti Hulína vytipována místa starých říčních ramen řeky Moravy. Růstové anomálie se projevují předčasným dozráváním, v některých letech zaschnutím porostu. Na pozemcích byl proveden pedologický průzkum v místech bývalých ramen řeky a mezi nimi. Typologicky jsou půdy řazeny k fluvizemím glejovým. Bylo prokázáno, že v místech bývalého řečiště je nasycená hydraulická vodivost šestkrát vyšší než mimo řečiště. Pórovitost s hloubkou výrazně roste v řečišti, mimo řečiště je vyšší v povrchových horizontech. Z chemických vlastností byla prokázána vyšší kvalita humusu (HK/FK) mezi toky ve všech hloubkách. Obsah přijatelného fosforu byl vyšší mezi toky v hloubce kolem jednoho metru v řečišti. Respiračními testy byla zjištěna v místech mezi toky vyšší respirační mohutnost, vyšší stabilita organických látek a větší nedostatek fyziologicky využitelného dusíku. Zjištěné rozdílnosti půdních vlastností jsou běžnými metodami terénního průzkumu, nebo metodami pedometrickými nemapovatelné. Využití leteckých snímků porostů se jeví jako velmi dobrý doplněk při sestavování půdních map. (cs)
  • On the aerial crop photographs there are often very good visible areas with growth anomalies (different colour, canopy density, change of ripening, lodging of cereals, etc.). In the case of repeated occurrence of areas which are usually clearly delineated, there is reason to consider that these sites have different soil properties than the rest of the land. Normally this method is used in non-destructive archaeology where changes in soil properties are caused by anthropogenic activities. From the aerial photographs of spring barley crops old meanders of the River Morava were identified in Hulín area. Growth anomalies are manifested by early maturation, in some years by drying crops. The pedological survey was accomplished in areas of former river meanders and between them. Typologically soils are classified as Gleyic Fluvisols. It was demonstrated that in site of a former river bed the saturated hydraulic onductivity is six times higher than outside the bed. Porosity increases significantly with depth in the stream; outside the river channel the porosity is higher in top horizons. From the chemical properties the higher humus quality (HA/FA) was demonstrated in interfluves sites at all soil depths. Available phosphorus content was higher in interfluves sites into one meter depth in the riverbed. By respiratory tests in nterfluves locations there were found increased respiration capacity, higher stability of organic matter and increasing lack of physiologically usable nitrogen. Observed differences in soil properties cannot be mapped by standard field survey methods, or pedometric methods. Using of crop aerial photographs appears to be a very good supplement tool for soil maps compilation. (en)
Title
  • Využití růstových anomálií porostu ke zpřesnění půdních map
  • Využití růstových anomálií porostu ke zpřesnění půdních map (cs)
  • Use of crop growth anomalies for more precise soil map (en)
skos:prefLabel
  • Využití růstových anomálií porostu ke zpřesnění půdních map
  • Využití růstových anomálií porostu ke zpřesnění půdních map (cs)
  • Use of crop growth anomalies for more precise soil map (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/11:#0000640!RIV12-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N, Z(MSM6215648905)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 240709
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/11:#0000640
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • growth anomalies; soil map; aerial photographs (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [564832582E55]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Diagnostika, klasifikácia a mapovanie pôd
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brtnický, Martin
  • Denešová, Olga
  • Podešvová, Jitka
  • Pokorný, Eduard
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • VÚPOP Bratislava
https://schema.org/isbn
  • 978-80-89128-90-7
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software