About: Analysis of long-term precipitation and temperature series and evaluating their impact on changes in soil properties selected agroecosystem     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Práce se zaměřuje na vyhodnocení řad průměrných měsíčních teplot a měsíčních srážkových úhrnů za 50 let (1961 – 2010). Výsledky byly naměřeny na stanici Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži, s.r.o. Dynamika půdních vlastností ornice a podorničí (1993 – 2000) byla provedena na základě výsledků získaných z dlouhodobých pokusů. Tyto pokusy jsou zárukou ustálených vlastností půdního prostředí. Při hodnocení bylo přihlíženo ke klimatologickým charakteristikám. Hlavní poznatky z analýzy dlouhodobých srážkových a teplotních řad a hodnocení jejich dopadu na změny vlastností půd vybraného agroekosystému za posledních 50 let jsou tyto: došlo ke zvýšení průměrné roční teploty o 1,56 °C, z 8,21 °C na 9,78 °C; - v nejteplejších měsících v roce došlo ke zvýšení teploty o 3,05°C; - doba letního období (nad 15 °C) se prodloužila o 27 dní; - v září se suma srážek zvýšila o 25 mm, v březnu o 18 mm; - zvyšování humidity způsobuje výnosové deprese u pšenice i ječmene; - vlhkost v ornici i podorničí neprokázala trend; - zásoba vody se v ornici i podorničí pohybuje v rozmezí polní vodní kapacity a bodem snížené dostupnosti; - v ornici ani podorničí nebyla prokázána dlouhodobá změna obsahu půdní organické hmoty; - v ornici i podorničí došlo v době sledování ke zvýšení poměru HK/FK. To je z agronomického hlediska velmi příznivé a potvrzuje to oprávněnost použití Norfolkského osevního postupu; - v ornici se průměrný obsah fosforu se za devět let zvýšil o 33 mg.kg-1, tj. 3,6 mg.kg-1 za rok, naopak v podorničí došlo k poklesu o 80 mg.kg-1, tj. 9 mg.kg-1 za rok; - byla potvrzena závislost mezi variabilitou srážek a obsahem půdní organické hmoty; - výnos pšenice ozimé je negativně ovlivňován zvyšující se termickou kontinentalitou a zvyšující se teplotní amplitudou; - výnos ječmene negativně ovlivňují vyšší listopadové teploty a srážky. Retrospektivní hodnocení dokumentuje nejzávažnější změny ke kterým ve sledovaném agroekosystému došlo za posledních 50 let.
  • Práce se zaměřuje na vyhodnocení řad průměrných měsíčních teplot a měsíčních srážkových úhrnů za 50 let (1961 – 2010). Výsledky byly naměřeny na stanici Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži, s.r.o. Dynamika půdních vlastností ornice a podorničí (1993 – 2000) byla provedena na základě výsledků získaných z dlouhodobých pokusů. Tyto pokusy jsou zárukou ustálených vlastností půdního prostředí. Při hodnocení bylo přihlíženo ke klimatologickým charakteristikám. Hlavní poznatky z analýzy dlouhodobých srážkových a teplotních řad a hodnocení jejich dopadu na změny vlastností půd vybraného agroekosystému za posledních 50 let jsou tyto: došlo ke zvýšení průměrné roční teploty o 1,56 °C, z 8,21 °C na 9,78 °C; - v nejteplejších měsících v roce došlo ke zvýšení teploty o 3,05°C; - doba letního období (nad 15 °C) se prodloužila o 27 dní; - v září se suma srážek zvýšila o 25 mm, v březnu o 18 mm; - zvyšování humidity způsobuje výnosové deprese u pšenice i ječmene; - vlhkost v ornici i podorničí neprokázala trend; - zásoba vody se v ornici i podorničí pohybuje v rozmezí polní vodní kapacity a bodem snížené dostupnosti; - v ornici ani podorničí nebyla prokázána dlouhodobá změna obsahu půdní organické hmoty; - v ornici i podorničí došlo v době sledování ke zvýšení poměru HK/FK. To je z agronomického hlediska velmi příznivé a potvrzuje to oprávněnost použití Norfolkského osevního postupu; - v ornici se průměrný obsah fosforu se za devět let zvýšil o 33 mg.kg-1, tj. 3,6 mg.kg-1 za rok, naopak v podorničí došlo k poklesu o 80 mg.kg-1, tj. 9 mg.kg-1 za rok; - byla potvrzena závislost mezi variabilitou srážek a obsahem půdní organické hmoty; - výnos pšenice ozimé je negativně ovlivňován zvyšující se termickou kontinentalitou a zvyšující se teplotní amplitudou; - výnos ječmene negativně ovlivňují vyšší listopadové teploty a srážky. Retrospektivní hodnocení dokumentuje nejzávažnější změny ke kterým ve sledovaném agroekosystému došlo za posledních 50 let. (cs)
  • The work focuses on the evaluation of the ranks of the average monthly temperatures and precipitation totals within the fifty-year period 1961 - 2010. The results were measured at the station of the Agricultural Research Institute in Kroměříž, Ltd. The dynamics of soil properties of topsoil and subsoil (1993 - 2000) was based on results obtained from long-term experiments. These experiments can guarantee steady properties of the soil. The main findings resulting can be considered in fifty years as follows: - an increase in average annual temperature by 1.56 °C, i.e., from 8.21 °C to 9.78 °C, - temperature in the warmest months of the year increased by 3.05 °C, - summer period (over 15 °C) extended by 27 days, - in September, total rainfall increased by 25 mm in the last 50 years; in March 18 mm increase occurred, - humidity increase causes yield depression of wheat and barley, - moisture in topsoil and subsoil did not show any trend, - water supply in the topsoil and ranges within field water capacity and the reduced availability; - both of them demonstrated long-term change in soil organic matter (SOM) content, - while monitored, both demonstrated also the HA/FA ratio increase. The finding is positive and confirms the competence and convenience of Norfolk crop method use as a standard; - average phosphorus content in topsoil increased by 33 mg.kg-1 in nine years, i. e., 3.6 mg.kg-1 per year in contrast to the subsoil where the decrease by 80 mg.kg-1, i. e. , 9 mg.kg-1 per year occurred, - correlation between the rainfall variability and soil organic matter content was verified in case when increasing precipitation amplitude causes SOM increase, - winter wheat yield is affected by increasing thermal continentality and increasing temperature amplitude, - barley yield is affected by higher November temperatures and precipitation. Retrospective evaluation documents the most significant changes that had occurred in the monitored agro-ecosystem in the last 50 years. (en)
Title
  • Analysis of long-term precipitation and temperature series and evaluating their impact on changes in soil properties selected agroecosystem (en)
  • Analýza dlouhodobých srážkových a teplotních řad a hodnocení jejich dopadu na změny vlastností půd vybraného agroekosystému
  • Analýza dlouhodobých srážkových a teplotních řad a hodnocení jejich dopadu na změny vlastností půd vybraného agroekosystému (cs)
skos:prefLabel
  • Analysis of long-term precipitation and temperature series and evaluating their impact on changes in soil properties selected agroecosystem (en)
  • Analýza dlouhodobých srážkových a teplotních řad a hodnocení jejich dopadu na změny vlastností půd vybraného agroekosystému
  • Analýza dlouhodobých srážkových a teplotních řad a hodnocení jejich dopadu na změny vlastností půd vybraného agroekosystému (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/11:#0000639!RIV12-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH72257), P(QI91C054)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 185932
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/11:#0000639
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • long-term precipitation; long-term temperatures; soil properties; agroecosystem (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1A4590A6B7A2]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Analýza dlouhodobých srážkových a teplotních řad a hodnocení jejich dopadu na změny vlastností půd vybraného agroekosystému
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brtnický, Martin
  • Denešová, Olga
  • Foukalová, J.
  • Podešvová, Jitka
  • Pokorný, Eduard
  • Střalková, Radomíra
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-584-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software