About: Wheats with different grain colour and their use in food processing     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Common cultivars of wheat (T. aestivum L.) have red colour of grain which is controlled by one to three dominant alleles R-A1a (on chromosome 3AL), R-B1b (on 3BL) and R-D1b (on 3DL); white grain is determined by recessive constitution of the alleles. Yellow colour is determined by a large spectrum of alleles responsible for biosynthetic pathways of enzyme phytoene synthase (on 7A, 7B, 5A), blue aleurone is determined by alleles Ba1 (on 4BS) and Ba2 (on 4A), purple pericarp by Pp1 (on 7B), Pp2 (on 7A), Pp3a, Pp3b (on 2A). The differences in grain colour are caused by the presence of polyphenols, tannins, anthocyanins and carotenoids. The overview of collected wheat donors with unusual grain colour and some of its typical characters are presented. In different kernel tissues there are different amounts of coloured substances that affect their content in the flour and meal and thus their content in bakery and biscuit products. The genes on different chromosomes can be combined and used for development of wheats with higher content of antioxidants. (en)
  • Běžné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou až třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Žlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsahem látek s antioxidačním účinkem v zrnu.
  • Běžné odrůdy pšenice (T. aestivum L.) mají červené zabarvení zrna, které je řízeno jednou až třemi dominantními alelami R-A1a (na chromosomu 3AL), R-B1b (na 3BL) a R-D1b (na 3DL); bílé zrno je podmíněno sestavou recesivních alel. Žlutá barva zrna je podmíněna širokým spektrem alel odpovědných za biosyntetické dráhy enzymu fytoen syntázy (na 7A, 7B, 5A), modrý aleuron je řízen alelami Ba1 (na 4BS) a Ba2 (na 4A), purpurový perikarp je řízen alelami Pp1 (na 7B), Pp2 (na 7A), Pp3a, Pp3b (na 2A). Rozdíly v zabarvení zrna jsou způsobeny přítomností polyfenolů, taninů, antokyanů a karotenoidů. Je uveden přehled donorů pšenice s neobvyklou barvou zrna a některé typické charakteristiky zrna. V rozdílných pletivech zrna je rozdílné zastoupení barevných látek, které ovlivňuje jejich obsah v mouce a šrotu a tím i v jednotlivých druzích pekárenských a pečivárenských výrobků. Geny pro biosyntézu barviv, lokalizované na různých chromosomech, lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak linie s vyšším obsahem látek s antioxidačním účinkem v zrnu. (cs)
Title
  • Wheats with different grain colour and their use in food processing (en)
  • Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství
  • Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství (cs)
skos:prefLabel
  • Wheats with different grain colour and their use in food processing (en)
  • Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství
  • Pšenice s odlišným zabarvením zrna a možnost jejich využití v potravinářství (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/11:#0000596!RIV12-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B095)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 225113
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/11:#0000596
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grain colour; wheat; antioxidants; food processing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E4A24779072C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Martinek, Petr
  • Vaculová, Kateřina
  • Vyhnánek, Tomáš
  • Novotná, Pavla
  • Jirsa, Ondřej
  • Kadlíková, Michaela
  • Kurečka, Radim
  • Podhorná, Jana
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 34 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software