About: Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Obohacování pšeničného pečiva látkami s ochranným účinkem na zdraví člověka přidáváním jiných surovin je často omezeno jejich nežádoucími technologickými vlastnostmi. Zjišťovali jsme základní chemické sloţení a technologické vlastnosti genotypů pšenice a ječmene pěstovaných v Kroměříži v roce 2010. Byly vybrány dva genotypy ozimé pšenice s rozdílným zabarvením zrna (Citrus, RU 440-6) a dva genotypy bezpluchého jarního ječmene (AF Lucius, KM 1057). Chemické sloţení zrna (makroprvky, hrubé bílkoviny, škrob a beta-glukany) nebylo příliš odlišné kromě obsahu beta-glukanu. Reologické vlastnosti šrotové mouky a krupice byly hodnoceny na farinografu a extenzografu. Výsledky ukázaly rozdíly v chemickém složení, technologických a reologických charakteristikách, které skýtají různé možnosti pro pekárenské a pečivárenské výrobky s přínosnějším nutričním složením.
  • Obohacování pšeničného pečiva látkami s ochranným účinkem na zdraví člověka přidáváním jiných surovin je často omezeno jejich nežádoucími technologickými vlastnostmi. Zjišťovali jsme základní chemické sloţení a technologické vlastnosti genotypů pšenice a ječmene pěstovaných v Kroměříži v roce 2010. Byly vybrány dva genotypy ozimé pšenice s rozdílným zabarvením zrna (Citrus, RU 440-6) a dva genotypy bezpluchého jarního ječmene (AF Lucius, KM 1057). Chemické sloţení zrna (makroprvky, hrubé bílkoviny, škrob a beta-glukany) nebylo příliš odlišné kromě obsahu beta-glukanu. Reologické vlastnosti šrotové mouky a krupice byly hodnoceny na farinografu a extenzografu. Výsledky ukázaly rozdíly v chemickém složení, technologických a reologických charakteristikách, které skýtají různé možnosti pro pekárenské a pečivárenské výrobky s přínosnějším nutričním složením. (cs)
  • Fortifying wheat bread with substances exhibiting health preventive effects on the human organism through adding raw materials is often limited by their undesirable technological properties. We investigated the basic chemical composition and technological properties of wheat and barley genotypes, grown in Kroměříž in the Czech Republic in 2010. Two genotypes of winter wheat with different grain colour (Citrus and RU 440-6) and two genotypes of hulless spring barley (AF Lucius, KM 1057) were selected. Chemical composition (macro-minerals, crude protein, starch and beta-glucans), determined in whole meal, was not very different, except for beta-glucans. Rheological properties of break flour and semolina were measured using a farinograph and extensograph. The results showed their differences in chemical composition, technological, and rheological characteristics, which possess various options for bakery and biscuit products with beneficial nutritional composition. (en)
Title
  • Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene
  • Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene (cs)
  • Possibilities of food use of unconventional wheat and barley genotypes (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene
  • Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene (cs)
  • Possibilities of food use of unconventional wheat and barley genotypes (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/11:#0000595!RIV12-MZE-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI91B095)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 213978
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/11:#0000595
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat; barley; dough rheology; genetic resources (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F6E8B12C7DA3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vaculová, Kateřina
  • Jirsa, Ondřej
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software