Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Obohacování pšeničného pečiva látkami s ochranným účinkem na zdraví člověka přidáváním jiných surovin je často omezeno jejich nežádoucími technologickými vlastnostmi. Zjišťovali jsme základní chemické sloţení a technologické vlastnosti genotypů pšenice a ječmene pěstovaných v Kroměříži v roce 2010. Byly vybrány dva genotypy ozimé pšenice s rozdílným zabarvením zrna (Citrus, RU 440-6) a dva genotypy bezpluchého jarního ječmene (AF Lucius, KM 1057). Chemické sloţení zrna (makroprvky, hrubé bílkoviny, škrob a beta-glukany) nebylo příliš odlišné kromě obsahu beta-glukanu. Reologické vlastnosti šrotové mouky a krupice byly hodnoceny na farinografu a extenzografu. Výsledky ukázaly rozdíly v chemickém složení, technologických a reologických charakteristikách, které skýtají různé možnosti pro pekárenské a pečivárenské výrobky s přínosnějším nutričním složením.
- Obohacování pšeničného pečiva látkami s ochranným účinkem na zdraví člověka přidáváním jiných surovin je často omezeno jejich nežádoucími technologickými vlastnostmi. Zjišťovali jsme základní chemické sloţení a technologické vlastnosti genotypů pšenice a ječmene pěstovaných v Kroměříži v roce 2010. Byly vybrány dva genotypy ozimé pšenice s rozdílným zabarvením zrna (Citrus, RU 440-6) a dva genotypy bezpluchého jarního ječmene (AF Lucius, KM 1057). Chemické sloţení zrna (makroprvky, hrubé bílkoviny, škrob a beta-glukany) nebylo příliš odlišné kromě obsahu beta-glukanu. Reologické vlastnosti šrotové mouky a krupice byly hodnoceny na farinografu a extenzografu. Výsledky ukázaly rozdíly v chemickém složení, technologických a reologických charakteristikách, které skýtají různé možnosti pro pekárenské a pečivárenské výrobky s přínosnějším nutričním složením. (cs)
- Fortifying wheat bread with substances exhibiting health preventive effects on the human organism through adding raw materials is often limited by their undesirable technological properties. We investigated the basic chemical composition and technological properties of wheat and barley genotypes, grown in Kroměříž in the Czech Republic in 2010. Two genotypes of winter wheat with different grain colour (Citrus and RU 440-6) and two genotypes of hulless spring barley (AF Lucius, KM 1057) were selected. Chemical composition (macro-minerals, crude protein, starch and beta-glucans), determined in whole meal, was not very different, except for beta-glucans. Rheological properties of break flour and semolina were measured using a farinograph and extensograph. The results showed their differences in chemical composition, technological, and rheological characteristics, which possess various options for bakery and biscuit products with beneficial nutritional composition. (en)
|
Title
| - Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene
- Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene (cs)
- Possibilities of food use of unconventional wheat and barley genotypes (en)
|
skos:prefLabel
| - Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene
- Možnosti potravinářského využití netradičních genotypů pšenice a ječmene (cs)
- Possibilities of food use of unconventional wheat and barley genotypes (en)
|
skos:notation
| - RIV/25328859:_____/11:#0000595!RIV12-MZE-25328859
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25328859:_____/11:#0000595
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - wheat; barley; dough rheology; genetic resources (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Vaculová, Kateřina
- Jirsa, Ondřej
|
issn
| |
number of pages
| |