About: Evaluation of quality of bread wheat and rye and the occurence of contaminants in wheat, rye and barley harvested in 2010     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Odborná studie %22Hodnocení kvality pšenice a žita a výskytu kontaminantů v pšenici, žitě a ječmeni sklizně 2010“ byla vypracována na základě požadavku MZe jako podklad pro „Situační a výhledovou zprávu Obiloviny 2010“, kterou vydává Odbor rostlinné výroby MZe. Kvalita potravinářských obilovin sklizených v České republice byla v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. hodnocena u reprezentativního souboru vzorků pšenice a žita pocházejících ze všech pěstebních oblastí ČR. Kvalita byla hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 a ČSN 46 1100-4. Charakteristickým rysem kvality sklizně pšenice 2010 v ČR jsou velké lokální rozdíly, a to zejména v objemové hmotnosti a čísle poklesu. V moravských krajích vyhovělo v průměru na objemovou hmotnost 69 % vzorků, v českých krajích pouze 43 % vzorků. V čísle poklesu vyhovělo celkem 73 % vzorků, v Čechách 53 %, na Moravě 85 %. Obsah dusíkatých látek splnilo 87 % vzorků. Nejméně problémovým parametrem byla hodnota sedimentačního indexu, vyhovělo 92 % vzorků. Žitné zrno mělo v roce 2010 špatnou kvalitu, na objemovou hmotnost vyhovělo 71 % vzorků a na číslo poklesu 42 % vzorků. Součástí bylo také vyhodnocení kvality obilovin ze sklizně roku 2010 z hlediska výskytu limitovaných fuzáriových mykotoxinů podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Obsah obou sledovaných mykotoxinů DON i ZEA byl v pšenici sklizně 2010 nízký, byl zjištěn pouze jeden vzorek s hodnotou DON přesahující limit 1250 μg/kg. U žita byla zjištěna vyšší celková úroveň kontaminace a byl zjištěn jeden nadlimitní vzorek. U ječmene byl obsah DON i ZEA velmi nízký, nebyl zjištěn žádný nadlimitní vzorek.
  • Odborná studie %22Hodnocení kvality pšenice a žita a výskytu kontaminantů v pšenici, žitě a ječmeni sklizně 2010“ byla vypracována na základě požadavku MZe jako podklad pro „Situační a výhledovou zprávu Obiloviny 2010“, kterou vydává Odbor rostlinné výroby MZe. Kvalita potravinářských obilovin sklizených v České republice byla v laboratoři Agrotestu fyto, s.r.o. hodnocena u reprezentativního souboru vzorků pšenice a žita pocházejících ze všech pěstebních oblastí ČR. Kvalita byla hodnocena podle požadavků ČSN 46 1100-2 a ČSN 46 1100-4. Charakteristickým rysem kvality sklizně pšenice 2010 v ČR jsou velké lokální rozdíly, a to zejména v objemové hmotnosti a čísle poklesu. V moravských krajích vyhovělo v průměru na objemovou hmotnost 69 % vzorků, v českých krajích pouze 43 % vzorků. V čísle poklesu vyhovělo celkem 73 % vzorků, v Čechách 53 %, na Moravě 85 %. Obsah dusíkatých látek splnilo 87 % vzorků. Nejméně problémovým parametrem byla hodnota sedimentačního indexu, vyhovělo 92 % vzorků. Žitné zrno mělo v roce 2010 špatnou kvalitu, na objemovou hmotnost vyhovělo 71 % vzorků a na číslo poklesu 42 % vzorků. Součástí bylo také vyhodnocení kvality obilovin ze sklizně roku 2010 z hlediska výskytu limitovaných fuzáriových mykotoxinů podle nařízení Komise (ES) č. 1881/2006. Obsah obou sledovaných mykotoxinů DON i ZEA byl v pšenici sklizně 2010 nízký, byl zjištěn pouze jeden vzorek s hodnotou DON přesahující limit 1250 μg/kg. U žita byla zjištěna vyšší celková úroveň kontaminace a byl zjištěn jeden nadlimitní vzorek. U ječmene byl obsah DON i ZEA velmi nízký, nebyl zjištěn žádný nadlimitní vzorek. (cs)
  • The expert study %22Evaluation of quality of bread wheat and rye and the occurence of contaminants in wheat, rye and barley harvested in 2010” was made at the request of the MoA as a base for „Situační a výhledová zpráva Obiloviny 2010“, which is released by the department of plant production of MoA. Quality of food grain harvested in the Czech Republic was evaluated in the laboratory of Agrotest fyto, s.r.o. for representative set of wheat and rye samples originating from all growing areas of the CR. The quality was evaluated according to the ČSN 46 1100-2 standard. The crop year 2010 featured in the CR by great local differences, namely in bulk density and falling number. 69% of samples satisfied in bulk density in Moravian regions and only 43% in Bohemian regions. 73% of samples satisfied in falling number – 53% Bohemian, 85% Moravian. 87% of samples satisied in crude protein content. The best parameter was Zeleny sedimentation, 92% of samples satisfied. Rye grain was rather bad in quality in 2010, 71% of samples satisfied in bulk density and 42% in falling number. The object of the study was also evaluation of 2010 harvest year grain quality with respect to the occurence of limited fusarium mycotoxins according to the Commission Regulation (EU) 1881/2006. The levels of both DON and ZEA in wheat were low in 2010, only one sample above the limit of 1250 μg/kg. In case of rye, the overall level of contamination was higher and one sample was unsatisfactory. In case of barley, both DON and ZEA levels were very low and no unsatisfactory sample was found. (en)
Title
  • Evaluation of quality of bread wheat and rye and the occurence of contaminants in wheat, rye and barley harvested in 2010 (en)
  • Hodnocení kvality pšenice a žita a výskytu kontaminantů v pšenici, žitě a ječmeni sklizně 2010
  • Hodnocení kvality pšenice a žita a výskytu kontaminantů v pšenici, žitě a ječmeni sklizně 2010 (cs)
skos:prefLabel
  • Evaluation of quality of bread wheat and rye and the occurence of contaminants in wheat, rye and barley harvested in 2010 (en)
  • Hodnocení kvality pšenice a žita a výskytu kontaminantů v pšenici, žitě a ječmeni sklizně 2010
  • Hodnocení kvality pšenice a žita a výskytu kontaminantů v pšenici, žitě a ječmeni sklizně 2010 (cs)
skos:notation
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QG50041), P(QG60047)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 261880
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/10:#0000711
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bread wheat; rye; quality; mycotoxins; harvest 2010 (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...PrislusnehoOrganu
  • Ministerstvo zemědělství, Praha
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9DBCB2B7F583]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Polišenská, Ivana
  • Jirsa, Ondřej
  • Palík, Slavoj
http://linked.open...iv/uzemniPlatnost
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software