About: Genové zdroje ozimého tritikale s gluteninovou alelou Glu-D1d     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • It was developed the set of 34 gene resources of winter triticale for breeding purposes In half of the samples (17 samples), the presence of the high-molecular-weight glutenin allele Glu-1d encoding protein subunits 5+10 was confirmed using DNA markers. In the second half (17 samples) this allele was not detected, but the samples have high yield and short stem. Most samples were developed by Professor A.J. Lukaszewski (University of California). Samples containing the Glu-D1d allele carry the translocation of chromosome 1R with a segment transferred from wheat chromosome 1D. According to the origin of the lines, we can expect the presence of multiple translocations (Lukaszewski, 2006). In the set of lines, high yield and in some materials also shortened stem were assessed in 2010. Lines with Glu-D1d can improve bread-making quality parameters of grain. (en)
  • Byl vytvořen soubor 34 genových zdrojů ozimého tritikale pro šlechtitelské využití. U poloviny (17 vzorků) byla pomocí DNA markerů prokázána přítomnost vysokomolekulární gluteninové alely Glu-D1d, která podmiňuje bílkovinné podjednotky 5+10. U druhé poloviny (17 vzorků) tato alela nebyla prokázána. Mají vysoký výnos. Většinu vzorků vytvořil profesor A.J. Lukaszewski (University of California). Vzorky obsahující Glu-D1d nesou translokaci chromosomu 1R s přeneseným segmentem chromosomu 1D z pšenice. Podle původu jednotlivých linií lze očekávat u některých linií přítomnost složitých translokací (Lukaszewski 1006). U souboru linií byl zjištěn v roce 2010 vysoký výnos, u některých z nich zkrácené stéblo. Linie s Glu-D1d mohou zlepšovat parametry pekařské jakosti zrna.
  • Byl vytvořen soubor 34 genových zdrojů ozimého tritikale pro šlechtitelské využití. U poloviny (17 vzorků) byla pomocí DNA markerů prokázána přítomnost vysokomolekulární gluteninové alely Glu-D1d, která podmiňuje bílkovinné podjednotky 5+10. U druhé poloviny (17 vzorků) tato alela nebyla prokázána. Mají vysoký výnos. Většinu vzorků vytvořil profesor A.J. Lukaszewski (University of California). Vzorky obsahující Glu-D1d nesou translokaci chromosomu 1R s přeneseným segmentem chromosomu 1D z pšenice. Podle původu jednotlivých linií lze očekávat u některých linií přítomnost složitých translokací (Lukaszewski 1006). U souboru linií byl zjištěn v roce 2010 vysoký výnos, u některých z nich zkrácené stéblo. Linie s Glu-D1d mohou zlepšovat parametry pekařské jakosti zrna. (cs)
Title
  • Genové zdroje ozimého tritikale s gluteninovou alelou Glu-D1d
  • Gene resources of winter triticale with the glutenin allele Glu-D1d (en)
  • Genové zdroje ozimého tritikale s gluteninovou alelou Glu-D1d (cs)
skos:prefLabel
  • Genové zdroje ozimého tritikale s gluteninovou alelou Glu-D1d
  • Gene resources of winter triticale with the glutenin allele Glu-D1d (en)
  • Genové zdroje ozimého tritikale s gluteninovou alelou Glu-D1d (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/10:#0000547!RIV11-MSM-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Šlechtitelské využití uvedených zdrojů povede k vyšlechtění pekařských odrůd tritikale a dojde tím ke zvýšení ekonomických parametrů výroby.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 260496
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/10:#0000547
http://linked.open...terniIdentifikace
  • GZOT
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • gene resources; winter triticale; glutenin allele Glu-D1d (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4769C2D3F77E]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Centrum výskumu rastlinnej výroby Piešťany - Genová banka. Bratislavská cesta, 122 921 68 Piešťany, Slovenská republika
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Jsou vytvořeny linie tritikale, které obsahují vysokomolekulární gluteninovou alelu Glu-D1d, která pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu zrna. Linie mohou být šlechtitelsky využitelné pro zlepšování pekařské kvality u tritikale.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Martinek, Petr
  • Lukaszewski, A. J.
  • Halouzková, Eva
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 110 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software