About: Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The resistance of cultivars to disease causal agents is a genetically determined character. How can the economically important property lose then? The disease is induced by a specific microorganism (pathogen) and the answer to our question must primarily be sought on its side. Every organism, including hosts and their pathogens, is subjected to development (micro-evolution). Due to long-term coevolution between plants and their pathogens, mechanisms protecting the plant against infection by a certain pathogen, i.e. resistance genes, have generated on the side of hosts (plants). These are employed in breeding resistant cultivars. However, due to evolution, on the side of the pathogen, mechanisms emerge that enable the pathogen to obtain nutrition, it means to attack even cultivars possessing resistance genes thanks to the emergence of virulence genes. As a result of acting evolutionary forces, the frequency of virulence individuals in the pathogen population as well as infection of cultivars with a certain resistance gene increase. Thus, cultivars “lose” their resistance. To effectively exploit resistance of cultivars, the recommendations are as follows: 1) to grow cultivars with effective resistance to the given pathogen (beside protecting resistant cultivars, spores that could induce infection of the other grown cultivars are prevented to develop), 2) to use current information about resistance of cultivars (the pathogen evolution can be very fast and old data on cultivar resistance can be out-of-date), 3) to avoid excessive growing cultivars with the same genetic background of resistance to the pathogen of the corresponding disease (except the gene mlo; growing cultivars with this gene is not restricted). (en)
  • Odolnost odrůd k původcům chorob je geneticky podmíněný znak. Jak se tedy může tato hospodářsky významná vlastnost ztrácet? Chorobu vyvolává specifický mikroorganismus (patogen) a odpověď na naši otázku je třeba hledat právě na jeho straně. Každý organismus včetně hostitelů a jejich patogenů podléhá vývoji (mikroevoluci). V důsledku dlouhodobé koevoluce mezi rostlinami a jejich patogeny se na straně hostitelů (rostlin) vytvořily mechanismy bránící rostlinu před napadením určitým patogenem, tedy geny odolnosti. Ty jsou využívány k vyšlechtění odolných odrůd. V důsledku evoluce se však na straně patogenu vytvářejí mechanismy umožňující patogenu získat výživu, tedy napadat i odrůdy nesoucí geny odolnosti, a to díky vzniku genů virulence. V důsledku působení evolučních sil dochází ke zvyšování četnosti virulentních jedinců v populaci patogenu a úměrně s tím i k napadení odrůd s daným genem odolnosti. Tak dochází ke „ztrátě“ odolnosti odrůd. Pro efektivní využití odolnosti odrůd lze uvést následná doporučení: 1) pěstovat odrůdy s účinnou odolností k danému patogenu (vedle ochrany samotných odolných odrůd se tím zamezí tvorbě spor, které by mohly způsobit napadení ostatních pěstovaných odrůd), 2) využívat aktuální informace o odolnosti odrůd (evoluce patogenu může probíhat velmi rychle a starší údaje o odolnosti odrůd mohou být neaktuální), 3) vyvarovat se nadměrného pěstování odrůd se stejným genetickým základem odolnosti k původci příslušné choroby (s výjimkou genu mlo; odrůdy s tímto genem se mohou pěstovat bez omezení).
  • Odolnost odrůd k původcům chorob je geneticky podmíněný znak. Jak se tedy může tato hospodářsky významná vlastnost ztrácet? Chorobu vyvolává specifický mikroorganismus (patogen) a odpověď na naši otázku je třeba hledat právě na jeho straně. Každý organismus včetně hostitelů a jejich patogenů podléhá vývoji (mikroevoluci). V důsledku dlouhodobé koevoluce mezi rostlinami a jejich patogeny se na straně hostitelů (rostlin) vytvořily mechanismy bránící rostlinu před napadením určitým patogenem, tedy geny odolnosti. Ty jsou využívány k vyšlechtění odolných odrůd. V důsledku evoluce se však na straně patogenu vytvářejí mechanismy umožňující patogenu získat výživu, tedy napadat i odrůdy nesoucí geny odolnosti, a to díky vzniku genů virulence. V důsledku působení evolučních sil dochází ke zvyšování četnosti virulentních jedinců v populaci patogenu a úměrně s tím i k napadení odrůd s daným genem odolnosti. Tak dochází ke „ztrátě“ odolnosti odrůd. Pro efektivní využití odolnosti odrůd lze uvést následná doporučení: 1) pěstovat odrůdy s účinnou odolností k danému patogenu (vedle ochrany samotných odolných odrůd se tím zamezí tvorbě spor, které by mohly způsobit napadení ostatních pěstovaných odrůd), 2) využívat aktuální informace o odolnosti odrůd (evoluce patogenu může probíhat velmi rychle a starší údaje o odolnosti odrůd mohou být neaktuální), 3) vyvarovat se nadměrného pěstování odrůd se stejným genetickým základem odolnosti k původci příslušné choroby (s výjimkou genu mlo; odrůdy s tímto genem se mohou pěstovat bez omezení). (cs)
Title
  • Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám?
  • Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám? (cs)
  • Why do cultivars lose resistance to diseases? (en)
skos:prefLabel
  • Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám?
  • Proč odrůdy ztrácejí odolnost k chorobám? (cs)
  • Why do cultivars lose resistance to diseases? (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/09:#0000627!RIV12-MSM-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 336664
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/09:#0000627
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • barley cultivars; lose of resistance; plant diseases (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [974CAF5A17CB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Obilnářské listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 17
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dreiseitl, Antonín
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-138X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 9 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software