Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Grain hardness is an important qualitative parameter that determines the utilization of wheat in food, feed and also non-food industries. As an additional criterion this trait is employed in another specification of baking quality of varieties. Grain hardness is generally evaluated by physical methods, however, its potential can be successfully predicted using molecular methods. Molecular markers specific to alleles of puroindoline genes, which are the main determinants of grain hardness in wheat, were tested in this study. It was confirmed that these markers are suitable for differentiation of wheat varieties with hard grain from soft wheats. (en)
- Tvrdost zrna je důležitým kvalitativním ukazatelem, který determinuje využití pšenice v potravinářství, krmivářství i v nepotravinářském průmyslu. V podobě doplňkového kritéria se využívá k další specifikaci pekařské jakosti odrůd. Standardně se tvrdost zrna hodnotí fyzikálními metodami, avšak její potenciál lze úspěšně předpovědět i využitím molekulárních metod. V této studii byly testovány molekulární markéry pro stanovení alel puroindolinových genů, jež jsou hlavními determinanty tvrdosti zrna u pšenice. Bylo potvrzeno, že pomocí těchto markérů je možné odlišit odrůdy s tvrdým zrnem od odrůd měkkých. Klíčová slova: tvrdost zrna, puroindoliny, PSI, CAPS markéry
- Tvrdost zrna je důležitým kvalitativním ukazatelem, který determinuje využití pšenice v potravinářství, krmivářství i v nepotravinářském průmyslu. V podobě doplňkového kritéria se využívá k další specifikaci pekařské jakosti odrůd. Standardně se tvrdost zrna hodnotí fyzikálními metodami, avšak její potenciál lze úspěšně předpovědět i využitím molekulárních metod. V této studii byly testovány molekulární markéry pro stanovení alel puroindolinových genů, jež jsou hlavními determinanty tvrdosti zrna u pšenice. Bylo potvrzeno, že pomocí těchto markérů je možné odlišit odrůdy s tvrdým zrnem od odrůd měkkých. Klíčová slova: tvrdost zrna, puroindoliny, PSI, CAPS markéry (cs)
|
Title
| - Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod
- Determination of grain hardness in bread wheat using molecular methods (en)
- Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod (cs)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod
- Determination of grain hardness in bread wheat using molecular methods (en)
- Stanovení tvrdosti zrna u pšenice seté pomocí molekulárních metod (cs)
|
skos:notation
| - RIV/25328859:_____/09:#0000451!RIV10-MZE-25328859
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QH72251), Z(MSM2532885901), Z(MSM6046070901)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25328859:_____/09:#0000451
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - grain hardness; puroindolines; PSI; CAPS markers (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Faměra, Oldřich
- Martinek, Petr
- Vaculová, Kateřina
- Pouch, Milan
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |