About: Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The article deals with the possibility of predicting technological quality of dough by NIR spectroscopy. Seven quality indices were evaluated - the protein content, Zeleny sedimentation value, four alveograph indices, and gas volume - using a dispersion NIR spectrometer and interferometer. It was shown that the prediction was significantly influenced by the crop year. In addition to evaluation of quality indices, the method made it possible to evaluate functional properties of wheat proteins as measured by usual rheological instruments with a screening performance and, to a limited extent, also properties of fermented dough. Using FT-NIR spectra, lower prediction values were generally obtained when compared with NIR spectra. The differences in prediction performance between both types of spectra were related to experimental errors - the lower experimental error, the greater differences. (en)
  • Článek se zabývá možností predikce technologické kvality těsta NIR spektroskopií. Bylo hodnoceno sedm parametrů kvality - obsah bílkovin, Zelenyho test, čtyři alveografické ukazatele a objem kvasných plynů - použitím dispersního NIR spektrometru a interferometru. Ukázalo se, že predikce byla významně ovlivněna ročníkem sklizně. Kromě hodnocení ukazatelů kvality metoda umožnila orientačně hodnotit funkční vlastnosti pšeničné bílkoviny, které jsou měřeny obvyklými reologickými přístroji, a v omezeném rozsahu i vlastnosti fermentovaného těsta. Ve srovnání s NIR spektry byly pomocí FT-NIR spekter získány obecně nižší ukazatele predikce. Rozdíly v predikčním výkonu mezi oběma typy spekter byly závislé na experimentální chybě - čím nižší chyba, tím větší rozdíly mezi metodami.
  • Článek se zabývá možností predikce technologické kvality těsta NIR spektroskopií. Bylo hodnoceno sedm parametrů kvality - obsah bílkovin, Zelenyho test, čtyři alveografické ukazatele a objem kvasných plynů - použitím dispersního NIR spektrometru a interferometru. Ukázalo se, že predikce byla významně ovlivněna ročníkem sklizně. Kromě hodnocení ukazatelů kvality metoda umožnila orientačně hodnotit funkční vlastnosti pšeničné bílkoviny, které jsou měřeny obvyklými reologickými přístroji, a v omezeném rozsahu i vlastnosti fermentovaného těsta. Ve srovnání s NIR spektry byly pomocí FT-NIR spekter získány obecně nižší ukazatele predikce. Rozdíly v predikčním výkonu mezi oběma typy spekter byly závislé na experimentální chybě - čím nižší chyba, tím větší rozdíly mezi metodami. (cs)
Title
  • Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky
  • Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky (cs)
  • Evaluation of wheat dough properties by NIR spectral analysis of flour (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky
  • Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky (cs)
  • Evaluation of wheat dough properties by NIR spectral analysis of flour (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/08:#0000437!RIV10-MSM-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901), Z(MSM6046137305)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 9
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 370513
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/08:#0000437
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • dough; flour; wheat; near-infrared reflectance; spectroscopy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B6348E888A03]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 102
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hrušková, Marie
  • Švec, Ivan
  • Jirsa, Ondřej
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000259750700009
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software