Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The article deals with the possibility of predicting technological quality of dough by NIR spectroscopy. Seven quality indices were evaluated - the protein content, Zeleny sedimentation value, four alveograph indices, and gas volume - using a dispersion NIR spectrometer and interferometer. It was shown that the prediction was significantly influenced by the crop year. In addition to evaluation of quality indices, the method made it possible to evaluate functional properties of wheat proteins as measured by usual rheological instruments with a screening performance and, to a limited extent, also properties of fermented dough. Using FT-NIR spectra, lower prediction values were generally obtained when compared with NIR spectra. The differences in prediction performance between both types of spectra were related to experimental errors - the lower experimental error, the greater differences. (en)
- Článek se zabývá možností predikce technologické kvality těsta NIR spektroskopií. Bylo hodnoceno sedm parametrů kvality - obsah bílkovin, Zelenyho test, čtyři alveografické ukazatele a objem kvasných plynů - použitím dispersního NIR spektrometru a interferometru. Ukázalo se, že predikce byla významně ovlivněna ročníkem sklizně. Kromě hodnocení ukazatelů kvality metoda umožnila orientačně hodnotit funkční vlastnosti pšeničné bílkoviny, které jsou měřeny obvyklými reologickými přístroji, a v omezeném rozsahu i vlastnosti fermentovaného těsta. Ve srovnání s NIR spektry byly pomocí FT-NIR spekter získány obecně nižší ukazatele predikce. Rozdíly v predikčním výkonu mezi oběma typy spekter byly závislé na experimentální chybě - čím nižší chyba, tím větší rozdíly mezi metodami.
- Článek se zabývá možností predikce technologické kvality těsta NIR spektroskopií. Bylo hodnoceno sedm parametrů kvality - obsah bílkovin, Zelenyho test, čtyři alveografické ukazatele a objem kvasných plynů - použitím dispersního NIR spektrometru a interferometru. Ukázalo se, že predikce byla významně ovlivněna ročníkem sklizně. Kromě hodnocení ukazatelů kvality metoda umožnila orientačně hodnotit funkční vlastnosti pšeničné bílkoviny, které jsou měřeny obvyklými reologickými přístroji, a v omezeném rozsahu i vlastnosti fermentovaného těsta. Ve srovnání s NIR spektry byly pomocí FT-NIR spekter získány obecně nižší ukazatele predikce. Rozdíly v predikčním výkonu mezi oběma typy spekter byly závislé na experimentální chybě - čím nižší chyba, tím větší rozdíly mezi metodami. (cs)
|
Title
| - Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky
- Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky (cs)
- Evaluation of wheat dough properties by NIR spectral analysis of flour (en)
|
skos:prefLabel
| - Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky
- Hodnocení vlastností pšeničného těsta analýzou NIR spekter mouky (cs)
- Evaluation of wheat dough properties by NIR spectral analysis of flour (en)
|
skos:notation
| - RIV/25328859:_____/08:#0000437!RIV10-MSM-25328859
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - Z(MSM2532885901), Z(MSM6046137305)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25328859:_____/08:#0000437
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dough; flour; wheat; near-infrared reflectance; spectroscopy (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hrušková, Marie
- Švec, Ivan
- Jirsa, Ondřej
|
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |