About: Nový zdroj (linie) úplné odolnosti ječmene jarního k padlí, která je podmíněna genem Mla25     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byly vytvořeny linie ječmene jarního s úplnou odolností k padlí, a to několikanásobným křížením vzorku planého ječmene RS170-10, který obsahuje gen Mla25, podmiňující úplnou odolnost k padlí, s vybranými kulturními odrůdami ječmene jarního. Výběr linií byl zaměřen nejen na odolnost k uvedené chorobě, ale i na morfotyp, výnos zrna a některé parametry sladařské kvality zrna, a byl prováděn v populacích rostlin po každém křížení. Celkem bylo vytvořeno několik set linií (analogů daného zdroje) s identickou odolností k padlí, z nichž pět vybraných (A-1, A-19, A-73, A-92 a C-351) bylo předáno na všechna pracoviště, která se v České republice zabývají šlechtěním ječmene jarního. Z nich byly linie A-19, A-92 a C-351, spolu s dokumentací jejich tvorby, předány i do Národní genové banky ječmene. Vytvořené linie umožní vyšlechtit odrůdy ječmene jarního odolné k padlí (v České republice nejčastější choroba ječmene) a umožní další rozvoj výzkumu dané problematiky.
  • Byly vytvořeny linie ječmene jarního s úplnou odolností k padlí, a to několikanásobným křížením vzorku planého ječmene RS170-10, který obsahuje gen Mla25, podmiňující úplnou odolnost k padlí, s vybranými kulturními odrůdami ječmene jarního. Výběr linií byl zaměřen nejen na odolnost k uvedené chorobě, ale i na morfotyp, výnos zrna a některé parametry sladařské kvality zrna, a byl prováděn v populacích rostlin po každém křížení. Celkem bylo vytvořeno několik set linií (analogů daného zdroje) s identickou odolností k padlí, z nichž pět vybraných (A-1, A-19, A-73, A-92 a C-351) bylo předáno na všechna pracoviště, která se v České republice zabývají šlechtěním ječmene jarního. Z nich byly linie A-19, A-92 a C-351, spolu s dokumentací jejich tvorby, předány i do Národní genové banky ječmene. Vytvořené linie umožní vyšlechtit odrůdy ječmene jarního odolné k padlí (v České republice nejčastější choroba ječmene) a umožní další rozvoj výzkumu dané problematiky. (cs)
  • Spring barley lines with full resistance to powdery mildew were developed using multiple crosses of the accession of wild barley RS170-10, which possesses gene Mla25 conferring full resistance to powdery mildew with selected cultivated varieties of spring barley. The selection of lines was aimed at resistance to the given disease, and at morphotype, grain yield and parameters of grain malting quality, and was carried out in plant populations after each cross. Several hundreds of lines (analogues of the given resource) with identical resistance to powdery mildew were developed out of which, five lines (A-1, A-19, A-73, A-92 and C-351) were transferred to all institutions dealing with breeding spring barley in CR. Of these, A-19, A-92 and C-351, including documentation of their development, were provided to the National Genebank of Barley. The developed lines will allow breeding spring barley varieties resistant to powdery mildew and further development of the research on these problems. (en)
Title
  • Nový zdroj (linie) úplné odolnosti ječmene jarního k padlí, která je podmíněna genem Mla25
  • A new resource (line) of full resistance to powdery mildew in spring barley that is controlled by the gene Mla25 (en)
  • Nový zdroj (linie) úplné odolnosti ječmene jarního k padlí, která je podmíněna genem Mla25 (cs)
skos:prefLabel
  • Nový zdroj (linie) úplné odolnosti ječmene jarního k padlí, která je podmíněna genem Mla25
  • A new resource (line) of full resistance to powdery mildew in spring barley that is controlled by the gene Mla25 (en)
  • Nový zdroj (linie) úplné odolnosti ječmene jarního k padlí, která je podmíněna genem Mla25 (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/08:#0000419!RIV10-MSM-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Při nákladech na ošetření ve výši 900 Kč na 1 ha tedy činí úspora za 8 let 25,9 mil. Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 383372
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/08:#0000419
http://linked.open...terniIdentifikace
  • A-19, A-92 a C-351
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • gene Mla25; spring barley; resistance to powdery mildew (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [46D271DB6928]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Český stát (prostřednictvím národní genové banky obilovin, VÚRV Praha-Ruzyně); SELGEN, a.s., Stupice; Plant Select, s.r.o., Hrubčice; CEZEA, a.s., Čejč; Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Úplná odolnost k padlí travnímu, dobrá úroveň ostatních hospodářsky významných znaků
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dreiseitl, Antonín
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 35 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software