About: Aktuální stav odolnosti ječmene k padlí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • K 1. 7. 2008 bylo v České republice registrováno 84 odrůd ječmene. Rekordní počty těchto odrůd byly zaregistrovány v posledních dvou letech (v r. 2007 12 a v prvním pololetí r. 2008 dokonce 13). To bylo podnětem k zamyšlení nad aktuálním stavem odrůdové skladby, v tomto případě z pohledu odolnosti k padlí ječmene. Většina odrůd ječmene jarního obsahuje gen mlo, který zajišťuje prakticky úplnou a trvanlivou odolnost k danému patogenu. Z 20 odrůd ječmene ozimého šestiřadého se však úplnou odolností k padlí vyznačuje pouze odrůda Laverda a z 16 odrůd ječmene ozimého dvouřadého se nejvyšší (ale neúplnou) odolností vyznačuje domácí odrůda Florian. Na základě zjištěného genetického základu odolnosti obou těchto odrůd lze předpokládat, že trvanlivost jejich odolností bude nízká. Změnit nedostatečnou odolnost současných odrůd ječmene ozimého k původci padlí a přiblížit se výsledkům šlechtění odrůd ječmene jarního by proto mělo být společným úkolem výzkumníků i šlechtitelů ječmene ozimého.
  • K 1. 7. 2008 bylo v České republice registrováno 84 odrůd ječmene. Rekordní počty těchto odrůd byly zaregistrovány v posledních dvou letech (v r. 2007 12 a v prvním pololetí r. 2008 dokonce 13). To bylo podnětem k zamyšlení nad aktuálním stavem odrůdové skladby, v tomto případě z pohledu odolnosti k padlí ječmene. Většina odrůd ječmene jarního obsahuje gen mlo, který zajišťuje prakticky úplnou a trvanlivou odolnost k danému patogenu. Z 20 odrůd ječmene ozimého šestiřadého se však úplnou odolností k padlí vyznačuje pouze odrůda Laverda a z 16 odrůd ječmene ozimého dvouřadého se nejvyšší (ale neúplnou) odolností vyznačuje domácí odrůda Florian. Na základě zjištěného genetického základu odolnosti obou těchto odrůd lze předpokládat, že trvanlivost jejich odolností bude nízká. Změnit nedostatečnou odolnost současných odrůd ječmene ozimého k původci padlí a přiblížit se výsledkům šlechtění odrůd ječmene jarního by proto mělo být společným úkolem výzkumníků i šlechtitelů ječmene ozimého. (cs)
  • At 1 July 2008 eighty-four barley cultivars were registered in the Czech Republic. Highest numbers of cultivars were registered in last two years (12 in 2007 and 13 in first half of 2008). It has incited considerations about a current state of cultivar assortment, in this case, with respect to powdery mildew resistance. Most cultivars of spring barley possess the gene mlo conferring full and durable resistance to the given pathogen. However, among 20 cultivars of six-row winter barley there is only cv. Laverda exhibiting full resistance to powdery mildew and of 16 cultivars of two-row winter barley the Czech cv. Florian has the highest (but not full) resistance. Based on genetic background of the resistance of the two cultivars, the durability of their resistances is supposed to be low. Therefore, changing the insufficient resistance of the current winter barley cultivars and approaching the achievements in spring barley breeding should be a common aim for researchers and breeders of winter barley. (en)
Title
  • Aktuální stav odolnosti ječmene k padlí
  • Aktuální stav odolnosti ječmene k padlí (cs)
  • A current state of powdery mildew resistance in barley (en)
skos:prefLabel
  • Aktuální stav odolnosti ječmene k padlí
  • Aktuální stav odolnosti ječmene k padlí (cs)
  • A current state of powdery mildew resistance in barley (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/08:#0000353!RIV09-MSM-25328859
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 355281
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/08:#0000353
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • barley; Blumeria graminis f. sp. hordei; Hordeum vulgare; powdery mildew resistances; mlo gene (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [274C5286F9F3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dreiseitl, Antonín
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software