About: Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Two row spring barley is traditional raw material for the production of malt and beer on the territory of Czech Republic. Due to running on global warming there is higher frequency in the extreme course of climate influencing negatively both yield and quality of spring malting barley. For instance, in the year 2006 there is shortage of 1mil. tons of malting barley. In these years two and six row winter barleys are imported to the Czech Republic both in spite of the fact they do not reach the malting quality parameters of spring barley. The results of genetic resources selection, genetic-breeding research and breeding of two and six row winter barley after the hybridization with spring barleys are analyzed. (en)
  • Ozimý ječmen byl v ČR dlouhou dobu považován výhradně za surovinu důležitou pro krmení, zvláště 6-řadé odrůdy, naprosto nevhodné pro sladovnické využití. Jiná situace je ve Francii, kde 6-řadé odrůdy Plaisant a Esterel měly značný význam pro sladovnický průmysl, a dokonce byly vhodným zdrojem suroviny pro výrobu exportního sladu pro země jižní Ameriky. Za rozhodující kriteria byl považován výnos o 20-30% vyšší oproti jarním ječmenům a rovněž dosahovaná vysoká hodnota diastatické mohutnosti. I když cena sladu z ozimého 6-řadého ječmene je o 20% nižší, přesto je to pro výrobce ječmene i sladu cena ekonomicky výhodná. V období, kdy se projevil v ČR nedostatek jarního ječmene, začaly se pro sladovnické účely teprve používat 2-řadé typy ozimých ječmenů.
  • Ozimý ječmen byl v ČR dlouhou dobu považován výhradně za surovinu důležitou pro krmení, zvláště 6-řadé odrůdy, naprosto nevhodné pro sladovnické využití. Jiná situace je ve Francii, kde 6-řadé odrůdy Plaisant a Esterel měly značný význam pro sladovnický průmysl, a dokonce byly vhodným zdrojem suroviny pro výrobu exportního sladu pro země jižní Ameriky. Za rozhodující kriteria byl považován výnos o 20-30% vyšší oproti jarním ječmenům a rovněž dosahovaná vysoká hodnota diastatické mohutnosti. I když cena sladu z ozimého 6-řadého ječmene je o 20% nižší, přesto je to pro výrobce ječmene i sladu cena ekonomicky výhodná. V období, kdy se projevil v ČR nedostatek jarního ječmene, začaly se pro sladovnické účely teprve používat 2-řadé typy ozimých ječmenů. (cs)
Title
  • Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene
  • Comparison of growing and malting parameters of two-row winter and spring barley (en)
  • Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene (cs)
skos:prefLabel
  • Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene
  • Comparison of growing and malting parameters of two-row winter and spring barley (en)
  • Srovnání pěstitelských a sladovnických parametrů 2-řadého ozimého a jarního ječmene (cs)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/06:#0000185!RIV07-MSM-25328859
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 226-231
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 501077
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/06:#0000185
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • winter barley; genetics; breeding; malting (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DB00DEC8A456]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ječmenářská ročenka 2007
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nesvadba, Zdeněk
  • Špunar, Jaroslav
  • Špunarová, Marie
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
https://schema.org/isbn
  • 80-86576-22-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software