About: Současné trendy a perspektivy šlechtění jarního a ozimého sladovnického ječmene v ČR, EU a ve světě.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Breeding of new variety takes 10-15 years. The requirements of malting and beer industry change sometimes within one year. Friability and beta-glucan content were not evaluated till 1990. Since 1995 all varieties (candidates for registration) manifesting higher content than 150mg/l were excluded without respect on the level of other malting quality parameters. This requirement manifested as nonsense and since 2003 genotypes with beta-glucan content up to 250 mg/l are accepted. In the situation when malt and beer industry decides which variety to accept for processing and farmers absolutely respect their requirements, the breeder must intuitively modify their selection criteria to be competitive on the market. (en)
  • Šlechtění nové odrůdy trvá 10-15 let. Požadavky sladovnického průmyslu se někdy změní v průběhu 1 roku. Friabilita a obsah beta-glukanů nebyly hodnoceny do roku 1990. Od roku 1995 všechny odrůdy (odrůdy v registračním řízení) vykazující vyšší obsah beta-glukanů než 150 mg/l byly vyloučeny bez ohledu na úroveň jiných sladovnických parametrů. Tento požadavek se ukázal jako nereálný a od roku 2003 jsou akceptovány genotypy s obsahem do 250 mg/l. V situaci kdy sladovnický a pivovarský průmysl rozhoduje o tom, která odrůda bude vykupována a zemědělci plně respektují tyto požadavky, musí šlechtitelé intuitivně modofikovat selekční kriteria, aby byli konkurenceschopni na trhu osiv.
  • Šlechtění nové odrůdy trvá 10-15 let. Požadavky sladovnického průmyslu se někdy změní v průběhu 1 roku. Friabilita a obsah beta-glukanů nebyly hodnoceny do roku 1990. Od roku 1995 všechny odrůdy (odrůdy v registračním řízení) vykazující vyšší obsah beta-glukanů než 150 mg/l byly vyloučeny bez ohledu na úroveň jiných sladovnických parametrů. Tento požadavek se ukázal jako nereálný a od roku 2003 jsou akceptovány genotypy s obsahem do 250 mg/l. V situaci kdy sladovnický a pivovarský průmysl rozhoduje o tom, která odrůda bude vykupována a zemědělci plně respektují tyto požadavky, musí šlechtitelé intuitivně modofikovat selekční kriteria, aby byli konkurenceschopni na trhu osiv. (cs)
Title
  • Současné trendy a perspektivy šlechtění jarního a ozimého sladovnického ječmene v ČR, EU a ve světě.
  • Současné trendy a perspektivy šlechtění jarního a ozimého sladovnického ječmene v ČR, EU a ve světě. (cs)
  • Present Trends and perspectives of spring and winter malting barley in Czech Republic, EU and world (en)
skos:prefLabel
  • Současné trendy a perspektivy šlechtění jarního a ozimého sladovnického ječmene v ČR, EU a ve světě.
  • Současné trendy a perspektivy šlechtění jarního a ozimého sladovnického ječmene v ČR, EU a ve světě. (cs)
  • Present Trends and perspectives of spring and winter malting barley in Czech Republic, EU and world (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/06:#0000183!RIV07-MSM-25328859
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 25-31
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 500459
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/06:#0000183
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • spring malting barley; winter malting barley; breeding (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7C0CC26BEF9F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Troubsko
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuální poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nesvadba, Zdeněk
  • Špunar, Jaroslav
  • Špunarová, Marie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 80-86908-03-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software