Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - There is a trend worldwide to implement limits for an increasingly higher number of mycotoxins and making the current limits stricter. On 1 July 2006, Commission Regulation (EC) No 856/2005 concerning the limits for contaminants in foods and raw materials for their production came into effect in the EU. Now, in addition to heavy metals lead and cadmium, mycotoxins aflatoxin B1 and a sum of aflatoxins, ochratoxin A, and Fusarium mycotoxins deoxynivalenol and zearalenone are limited in unprocessed food cereals. For feeding cereals, Directive 2002/32/EC limits only aflatoxin B1 out of mycotoxins. This legislation affects the cereal purchase by the SAIF which is obligatory, based on Regulation (EC) No 1068/2005, to carry out a risk analysis of the occurrence of contaminants and then to require analyses of contaminants. The occurrence of the limited Fusarium mycotoxins in cereals in the CR is evaluated and problems of sampling and use of cereals with an above-limit content of mycotoxins are discussed. (en)
- Celosvětovou tendencí je zavádění limitů pro stále větší počet mykotoxinů a zpřísňování limitů stávajících. Od 1. července 2006 vstoupilo v EU v platnost Nařízení komise ES č. 856/2005 týkající se limitů pro kontaminanty v potravinách a surovinách pro jejich výrobu. Pro nezpracované potravinářské obiloviny jsou tak v současnosti limitovány kromě těžkých kovů olova a kadmia mykotoxiny aflatoxin B1 a suma aflatoxinů, ochratoxin A a fuzáriové mykotoxiny deoxynivalenol a zearalenon. Pro krmné obiloviny platí směrnice 2002/32/EC, která z mykotoxinů limituje pouze aflatoxin B1. Tato legislativa má dopad na nákup obilovin Státním zemědělským intervenčním fondem, který je podle Nařízení (ES) č. 1068/2005 povinen mít zpracovanou analýzu rizika výskytu kontaminujících látek a teprve na jejím základě požadovat analýzy kontaminantů. Je hodnocen výskyt limitovaných fuzáriových mykotoxinů v obilovinách v ČR, diskutována problematika odběru vzorků a využití obilovin s nadlimitním obsahem mykotoxinů.
- Celosvětovou tendencí je zavádění limitů pro stále větší počet mykotoxinů a zpřísňování limitů stávajících. Od 1. července 2006 vstoupilo v EU v platnost Nařízení komise ES č. 856/2005 týkající se limitů pro kontaminanty v potravinách a surovinách pro jejich výrobu. Pro nezpracované potravinářské obiloviny jsou tak v současnosti limitovány kromě těžkých kovů olova a kadmia mykotoxiny aflatoxin B1 a suma aflatoxinů, ochratoxin A a fuzáriové mykotoxiny deoxynivalenol a zearalenon. Pro krmné obiloviny platí směrnice 2002/32/EC, která z mykotoxinů limituje pouze aflatoxin B1. Tato legislativa má dopad na nákup obilovin Státním zemědělským intervenčním fondem, který je podle Nařízení (ES) č. 1068/2005 povinen mít zpracovanou analýzu rizika výskytu kontaminujících látek a teprve na jejím základě požadovat analýzy kontaminantů. Je hodnocen výskyt limitovaných fuzáriových mykotoxinů v obilovinách v ČR, diskutována problematika odběru vzorků a využití obilovin s nadlimitním obsahem mykotoxinů. (cs)
|
Title
| - Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR.
- Application of limits for fusarium mycotoxins in cereals in the Czech Republic (en)
- Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR.
- Application of limits for fusarium mycotoxins in cereals in the Czech Republic (en)
- Aplikace limitů pro fuzáriové mykotoxiny v obilovinách v ČR. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/25328859:_____/06:#0000140!RIV07-MSM-25328859
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(QG50041), P(QG60047), Z(MSM2532885901)
|
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25328859:_____/06:#0000140
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - mycotixins; cereals; foods; contaminants (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník referátů ze semináře %22Současné představy a požadavky na kvalitu rostlinných produktů%22
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
|
https://schema.org/isbn
| |