About: Omezení poléhání jarního ječmene s využitím regulátorů růstu - rozhodovací pravidla a systémy aplikace morforegulátorů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Poléhání jarního ječmene způsobuje výnosové ztráty až 40% přičemž často negativně ovlivňuje řadu kvalitativních parametrů. Korelace mezi poléháním a délkou stébla je vyšší pro horní internodia, protože tyto jsou delší ve srovnání se spodními internodii. Účinnost regulátorů růstu je proto vyšší pro aplikace prováděné na konci sloupkování. Současně mohou mít ovšem tyto aplikace v podmínkách bez poléhání negativní výnosový dopad, zejména při vysokých teplotách a suchu. Rozhodovací pravidla jsou nezbytná pro omezení neopodstatněných aplikací růstových regulátorů a pro minimalizaci negativních dopadů na výnos. Jednoduché rozhodování může být prováděno na základě obsahu dusíku v sušině rostlin v průběhu odnožování. Jestliže obsah dusíku v sušině přesáhne hranici 5%, dochází k rychlému zvýšení rizika poléhání. Negativní dopad regulátorů růstu může být omezen dělenými aplikacemi – první na začátku sloupkování a druhá na konci sloupkování a to bez negativního dopadu na účinnost.
  • Poléhání jarního ječmene způsobuje výnosové ztráty až 40% přičemž často negativně ovlivňuje řadu kvalitativních parametrů. Korelace mezi poléháním a délkou stébla je vyšší pro horní internodia, protože tyto jsou delší ve srovnání se spodními internodii. Účinnost regulátorů růstu je proto vyšší pro aplikace prováděné na konci sloupkování. Současně mohou mít ovšem tyto aplikace v podmínkách bez poléhání negativní výnosový dopad, zejména při vysokých teplotách a suchu. Rozhodovací pravidla jsou nezbytná pro omezení neopodstatněných aplikací růstových regulátorů a pro minimalizaci negativních dopadů na výnos. Jednoduché rozhodování může být prováděno na základě obsahu dusíku v sušině rostlin v průběhu odnožování. Jestliže obsah dusíku v sušině přesáhne hranici 5%, dochází k rychlému zvýšení rizika poléhání. Negativní dopad regulátorů růstu může být omezen dělenými aplikacemi – první na začátku sloupkování a druhá na konci sloupkování a to bez negativního dopadu na účinnost. (cs)
  • Lodging of spring barley causes yield losses up to 40%, and often negatively influences qualitative parameters. The correlation between lodging and stem length is higher for upper internodes, because these are longer than bottom internodes. The effect of plant growth regulators is therefore higher for applications at the end of stem elongation. These applications in conditions without lodging could have negative impact on yield, particularly at hot and dry conditions. The decision rules are required to avoid unnecessary applications of growth regulators and to minimize negative impact of growth regulators on yield. The simple decision can be made on the basis of nitrogen content in plants during tillering. If the nitrogen content in dry matter increases above 5% threshold, the risk of lodging rapidly increases. The negative impact of growth regulators can be reduced by splitting the full dose into two applications – first at the beginning of stem elongation and second at the end of stem elongation. (en)
Title
  • Omezení poléhání jarního ječmene s využitím regulátorů růstu - rozhodovací pravidla a systémy aplikace morforegulátorů
  • Omezení poléhání jarního ječmene s využitím regulátorů růstu - rozhodovací pravidla a systémy aplikace morforegulátorů (cs)
  • Reduction of spring barley lodging by growth regulator use – decision rules and application systems (en)
skos:prefLabel
  • Omezení poléhání jarního ječmene s využitím regulátorů růstu - rozhodovací pravidla a systémy aplikace morforegulátorů
  • Omezení poléhání jarního ječmene s využitím regulátorů růstu - rozhodovací pravidla a systémy aplikace morforegulátorů (cs)
  • Reduction of spring barley lodging by growth regulator use – decision rules and application systems (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/06:#0000120!RIV07-MSM-25328859
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 37-40
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G58038), Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 490230
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/06:#0000120
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • spring barley; lodging; growth regulators; application systems; decision rules; nitrogen content (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C1AF251D43BB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Konference %22Úspěšné plodiny pro velký trh%22. Nový výzkum a komplexní poznatky pro uplatnění v praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Klem, Karel
  • Babušník, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 80-213-1461-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 9 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software