About: Kvalitativní a pěstitelské požadavky na sladovnický ječmen z pohledu šlechtitele     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Šlechtění sladovnického ječmene má v ČR dlouhodobou tradici, ale šlechtitelé musí své programy neustále korigovat podle požadavků sladovnicko-pivovarského průmyslu. Za posledních 10 let se objevily nové parametry sladovnické kvality jako friabilita, obsah betaglukanů, čirost sladiny, LOX (lipoxygenaza). Na druhé straně se zhoršily podmínky pro pěstování sladovnického ječmene v důsledku snížení úrovně hnojení jak minerálními, tak organickými hnojivy. Podstatně se zvýšila agresivita parazitů, zvláště houbových chorob. Především se jedná o listové skvrnitosti a fuzaria. V důsledku častých teplotních a srážkových extrémů způsobených globálním oteplováním je nutno využívat morforegulátory proti poléhání za účelem zvýšení stability výnosu, v případě přehuštění porostu.
  • Šlechtění sladovnického ječmene má v ČR dlouhodobou tradici, ale šlechtitelé musí své programy neustále korigovat podle požadavků sladovnicko-pivovarského průmyslu. Za posledních 10 let se objevily nové parametry sladovnické kvality jako friabilita, obsah betaglukanů, čirost sladiny, LOX (lipoxygenaza). Na druhé straně se zhoršily podmínky pro pěstování sladovnického ječmene v důsledku snížení úrovně hnojení jak minerálními, tak organickými hnojivy. Podstatně se zvýšila agresivita parazitů, zvláště houbových chorob. Především se jedná o listové skvrnitosti a fuzaria. V důsledku častých teplotních a srážkových extrémů způsobených globálním oteplováním je nutno využívat morforegulátory proti poléhání za účelem zvýšení stability výnosu, v případě přehuštění porostu. (cs)
  • Breeding of malting barley in the Czech Republic has a long-term tradition, nevertheless the breeders must continually modify their programs according to demands of malting and brewing industry. In the last 10 years, new parameters of malting quality such as friability, beta-glucan content, wort clarity, LOX (lipoxygenase) have appeared. On the other side, there is aggravation of conditions for cultivation of malting barley due to reduction of fertilization both by mineral and organic fertilizers. The aggressiveness of parasites, particularly fungal diseases has dramatically increased, especially spot diseases and fuzarioses. Due to often temperature and precipitation extremes caused by global warming, it is necessary to use growth regulators against lodging to increase yield stability in case too high density of canopy. (en)
Title
  • Kvalitativní a pěstitelské požadavky na sladovnický ječmen z pohledu šlechtitele
  • Kvalitativní a pěstitelské požadavky na sladovnický ječmen z pohledu šlechtitele (cs)
  • Quality and growing requirements for malting barley from the breeder´s point of view (en)
skos:prefLabel
  • Kvalitativní a pěstitelské požadavky na sladovnický ječmen z pohledu šlechtitele
  • Kvalitativní a pěstitelské požadavky na sladovnický ječmen z pohledu šlechtitele (cs)
  • Quality and growing requirements for malting barley from the breeder´s point of view (en)
skos:notation
  • RIV/25328859:_____/05:#0000043!RIV06-MSM-25328859
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 294-294
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2532885901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 527564
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25328859:_____/05:#0000043
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • malting barley; plant breeding (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [35C94F8F44D1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 21. pivovarsko-sladařské dny (Kvasný průmysl, 51, 9)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Psota, Vratislav
  • Nesvadba, Zdeněk
  • Špunar, Jaroslav
  • Špunarová, Marie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0023-5830
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software