About: Production of 2,2-bis(nitroxymethyl)propyl-nitrate (TMETN)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In recent years, it is looking for a replacement of currently used substance in a propellant, which according to the current requirements for the level of toxicity and carcinogenicity are unacceptable. The main objective of the project was to find a replacement nitro compounds and plasticizers for substance satisfactory in terms of health. This step, however, is not easy, because they exhibit excellent properties and their cost is relatively low. The best candidates were studied: TEGDN (triethylene glycol dinitrate), TMPTN (trimethylolpropane trinitrate), TMETN (trimethylol ethane trinitrate), 1,12-dodecandiole. These compounds were synthesized and identified. Operational ins. was developed for TEGDN, TMETN and TMPTN. On the basis of tests in propellants the best materials were selected (TEGDN and 1,12-dodecandiole) and these were incorporated into propellants and tested. It was developed a new propellant, in which was toxic dinitrotoluene replaced by the toxicologically acceptable gelatinizer (TEGDN) (en)
  • V posledních letech se hledá náhrada za dosud používané látky v propelentech, které jsou dle současných požadavků na úroveň toxicity a karcinogenity nepřijatelné. Hlavním cílem projektu bylo najít náhradu nitrolátek a změkčovadel za látky vyhovující z hlediska zdravotní nezávadnosti. Tento krok ovšem není vůbec jednoduchý, neboť tyto látky vykazují vynikající vlastnosti a jejich cena je relativně velmi nízká. Nejvhodnějšími kandidáty byly vyzkoumány tyto látky: TEGDN (triethylenglykol dinitrát), TMPTN (trimethylolpropan trinitrát), TMETN (trimethylolethan trinitrát), 1,12-dodekandiol. Tyto látky byly laboratorně syntetizovány a identifikovány. Byly vypracovány provozní směrnice pro TEGDN, TMETN a TMPTN. Na základě provedených laboratorních testů v propelentech byly vybrány nejlepší látky (TEGDN a 1,12-dodekandiol) a ty byly dále zapracovány do konkrétních propelentů a tyto dále testovány. Byl vyvinut nový propelent, kde byl nahrazen toxický dinitrotoluen toxikologicky přijatelným želatinátorem TEGDN.
  • V posledních letech se hledá náhrada za dosud používané látky v propelentech, které jsou dle současných požadavků na úroveň toxicity a karcinogenity nepřijatelné. Hlavním cílem projektu bylo najít náhradu nitrolátek a změkčovadel za látky vyhovující z hlediska zdravotní nezávadnosti. Tento krok ovšem není vůbec jednoduchý, neboť tyto látky vykazují vynikající vlastnosti a jejich cena je relativně velmi nízká. Nejvhodnějšími kandidáty byly vyzkoumány tyto látky: TEGDN (triethylenglykol dinitrát), TMPTN (trimethylolpropan trinitrát), TMETN (trimethylolethan trinitrát), 1,12-dodekandiol. Tyto látky byly laboratorně syntetizovány a identifikovány. Byly vypracovány provozní směrnice pro TEGDN, TMETN a TMPTN. Na základě provedených laboratorních testů v propelentech byly vybrány nejlepší látky (TEGDN a 1,12-dodekandiol) a ty byly dále zapracovány do konkrétních propelentů a tyto dále testovány. Byl vyvinut nový propelent, kde byl nahrazen toxický dinitrotoluen toxikologicky přijatelným želatinátorem TEGDN. (cs)
Title
  • Production of 2,2-bis(nitroxymethyl)propyl-nitrate (TMETN) (en)
  • Výroba pro výrobu 2,2-bis(nitroxymethyl)propyl-nitrátu (TMETN)
  • Výroba pro výrobu 2,2-bis(nitroxymethyl)propyl-nitrátu (TMETN) (cs)
skos:prefLabel
  • Production of 2,2-bis(nitroxymethyl)propyl-nitrate (TMETN) (en)
  • Výroba pro výrobu 2,2-bis(nitroxymethyl)propyl-nitrátu (TMETN)
  • Výroba pro výrobu 2,2-bis(nitroxymethyl)propyl-nitrátu (TMETN) (cs)
skos:notation
  • RIV/25291581:_____/12:#0000152!RIV13-MPO-25291581
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/127)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Sloučeniny TMPTN, TMETN a TEGDN budou použity v propelentech, kde nahradí stávající 2,4-dinitrotoluen (2,4-DNT). Tato látka byla zařazena do přílohy XIV nařízení 1907/2006/ES (REACH). Tato příloha uvádí látky, které po datu zániku (u DNT 21.8.2015) nesmí být používány, pokud pro ně nebylo Evropskou chemickou agenturou uděleno povolení pro určitá použití. Povolení je finančně náročné . další náklady si vyžádá zpracování podkladů pro žádost o povolení. Povolení je vydáno na omezenou dobu, po které je třeba žádat znovu. Pokud 2,4-DNT nahradíme výše zmíněnými, tak nám vznikne úspora nákladů na získání povolení a současně předpokládáme, že nové propelenty obsahující tyto sloučeniny najdou své uplatnění i na zahraničním trhu.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 179106
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25291581:_____/12:#0000152
http://linked.open...terniIdentifikace
  • PS E2993 (TMETN)
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • operational instruction; pilot plant; additive; propellant; TMETN (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1CE73C36732C]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • V provozní směrnici č.E 2993 je popsán technologický postup výroby 2,2-bis(nitroxy-methyl)propyl-nitrátu (TMETN) v objektu H 19, Explosia a.s. Tato látka se použije jako nové energetické aditivum v určitých typech propelentů a tuhých pohonných hmot.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dudek, Kamil
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software