About: Methodology of testing of landraces of pome fruit to pathogen fire blight (Erwinia amylovora)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Bakteriální spála růžovitých (syn. spála růžovitých rostlin; bakteriální spála jabloňovitých) je celosvětově považována za nejdestruktivnější bakteriální onemocnění rostlin z čeledi růžovitých. Pro pěstitele představuje spála jabloní a hrušní velké ekonomické ztráty. Patogenem je bakterie Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., která podléhá karanténním opatřením podle zákona o rostlinolékařské péči Sb. zákonů 326/2004 a pozdějších předpisů (vyhláška 382/2011 Sb.). V metodice jsou shrnuty poznatky o množení lokálních odrůd jabloně a hrušně v podmínkách in vitro, o výběru vhodné metody umělé inokulace explantátových kultur virulentními izoláty bakterie Erwinia amylovora, o testování vybraných odrůd v podmínkách in vitro a v technických izolátorech v karanténních podmínkách blížících se přírodním.
  • Bakteriální spála růžovitých (syn. spála růžovitých rostlin; bakteriální spála jabloňovitých) je celosvětově považována za nejdestruktivnější bakteriální onemocnění rostlin z čeledi růžovitých. Pro pěstitele představuje spála jabloní a hrušní velké ekonomické ztráty. Patogenem je bakterie Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., která podléhá karanténním opatřením podle zákona o rostlinolékařské péči Sb. zákonů 326/2004 a pozdějších předpisů (vyhláška 382/2011 Sb.). V metodice jsou shrnuty poznatky o množení lokálních odrůd jabloně a hrušně v podmínkách in vitro, o výběru vhodné metody umělé inokulace explantátových kultur virulentními izoláty bakterie Erwinia amylovora, o testování vybraných odrůd v podmínkách in vitro a v technických izolátorech v karanténních podmínkách blížících se přírodním. (cs)
  • Fire blight (also written fireblight) is considered to be the most destructive bacterial disease of the family Rosaceae worldwide. Fire blight presents big economic losses for growers of apple and pear. It is caused by Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. This bacterium is subjected to quarantine measures according to the Act on Phytosanitary Care No. 326/2004 Coll., and the later amendments (regulation 382/2011 Coll.). Newly obtained knowledge on propagation of landraces and older cultivars of apple and pear in in vitro conditions, on selection of suitable inoculation method by Erwinia amylovora virulent isolates for tissue culture conditions, on in vitro cultivar testing and testing in insulated screen-houses in quarantine conditions similar to field environment is summarized in the methodology. (en)
Title
  • Methodology of testing of landraces of pome fruit to pathogen fire blight (Erwinia amylovora) (en)
  • Metodika testování odolnosti lokálních odrůd jádrovin k patogenu bakteriální spály růžovitých (Erwinia amylovora)
  • Metodika testování odolnosti lokálních odrůd jádrovin k patogenu bakteriální spály růžovitých (Erwinia amylovora) (cs)
skos:prefLabel
  • Methodology of testing of landraces of pome fruit to pathogen fire blight (Erwinia amylovora) (en)
  • Metodika testování odolnosti lokálních odrůd jádrovin k patogenu bakteriální spály růžovitých (Erwinia amylovora)
  • Metodika testování odolnosti lokálních odrůd jádrovin k patogenu bakteriální spály růžovitých (Erwinia amylovora) (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/14:#0000581!RIV15-MZE-25271121
  • UKZUZ 050585/2014
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH91148)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 65606 Brno
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Prodej lokálních odrůd jádrovin školkařských podniků je ročně cca 10 tis. stromů. Při ceně 160,- Kč pěstitelského tvaru čtvrtkmen je roční produkce ve výši 1 600 tis. Kč. Při možné epidemii bakteriální spály růžovitých je možná ztráta kolem 50 % stromů v jedné vegetaci. Výpočtem hodnoty 5 až 7 letých stromů, kdy průměrná cena taxonu Malus silvestris ve volné krajině je 920,- Kč a Pyrus communis je 3480,- Kč jsou ztráty jen na roční výsadbě 7 032 tis. Kč (při podílu 19 % lokálních odrůd) ročně. Nejsou zde zahrnuty ztráty na produkci ovoce, ke kterým může dojít rozšířením patogena do produkčních sadů. V roce 2010 byly průměrné tržby produkčních sadů jabloně 861,3 mil. Kč a hrušně 50,4 mil. Kč. Vypočtené ztráty v kalamitním roce při propadu produkce jen o 10 % jsou 91,17 mil. Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28897
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/14:#0000581
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Erwinia amylovora u jádrovin
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Erwinia amylovora; pome fruit; fire blight (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BF03E6E58753]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Ovocnářská unie České republiky, IČ 44477325, 6. 12. 2013. Ing. Martin Ludvík, Holovousy 1, 50801 Hořice, tel. 493 522 694
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Paprštein, František
  • Sedlák, Jiří
  • Korba, J.
  • Šillerová, J.
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software