About: Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this experiment was to determine the effect of post-harvest treatment with 1-MCP on shelf life of selected plum cultivars. Three late plum cultivars were evaluated in 2012-2013. ´Haganta´, ´President´ and ´Tophit´ cultivars were stored in two experimental variants of ULO (Ultra Low Oxygen) atmospheres with 2 % of O2 and 1 % of CO2 concentrations at a temperature of 1.5°C. Experimental fruits were treated with SmartFresh (1–MCP, 1-methylcyclopropene) for 24 hours before storage. A diffuser was used for application. The aim of application was to block ethylene production. Control fruits were not treated with SmartFresh. Qualitative characteristics of fruits were evaluated weekly during storage. Each evaluation of fruits was carried out one day after removing from storage and subsequently after seven days of shelf-life, where fruits were stored at 16 °C. Fruits treated with SmartFresh had higher firmness, good overall quality and lower occurrence of internal damages in the first year of evaluation. Application of SmartFresh extended storage of fruits up to 70 days in cultivars ´Haganta´, ´Tophit´ and ´President´. In the second year, the positive effect of SmartFresh treatment was most apparent in cultivar ´President´ (storage length 70 days), followed by cultivar ´Tophit´ (storage length 63 days). Application of SmartFresh extended storage of fruits by two weeks in both cultivars compared with untreated controls. ´Haganta´ plums were harvested in the end of harvest maturity, which reduced storability to only 35 days compared with 70 days in 2012. An important factor that can influence SmartFresh efficacy appears to be the proper choice of harvest time. (en)
  • Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření 1-MCP na skladovatelnost vybraných odrůd slivoní. Tři pozdní odrůdy slivoní byly hodnoceny v letech 2012-2013. Odrůda ´Haganta´, ´President´ a ´Tophit´ byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Plody pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh (1-MCP, 1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u plodů inhibuje produkci etylenu. Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Každé hodnocení plodů probíhalo nejprve v den vyskladnění a následně po sedmi dnech „ shelf-life“, kdy plody byly uchovány při 16°C. V prvním hodnoceném roce měly plody ošetřené přípravkem SmartFresh významně vyšší pevnost plodů, nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny a měly dobrou celkovou kvalitu plodů. Aplikace přípravku SmartFresh prodloužila dobu skladovatelnosti plodů u odrůd ´Haganta´, ´Tophit´ a ´President´ o 2 týdny na celkových 70 dnů oproti variantě neošetřené. V druhém hodnoceném roce se pozitivní efekt ošetření přípravkem SmartFresh nejvíce projevil u odrůdy ´President´, kde celková délka skladování byla 70 dnů, následovala odrůda ´Tophit´ s celkovou délkou skladování 63 dnů. Aplikace přípravku prodloužila dobu skladovatelnosti plodů u obou odrůd o 2 týdny oproti plodům neošetřeným. Faktorem, který mohl významně ovlivnit skladovatelnost plodů odrůdy ´Haganta´, bylo určení doby začátku sklizňové zralosti. Odrůda ´Haganta´ byla naskladněna na konci sklizňové zralosti a doba skladování se zkrátila na celkových 35 dnů (oproti hodnocení z roku 2012, kdy se skladovala 70 dnů). Důležitým činitelem, který může ovlivnit působení SmartFresh je bezpochyby správná volba začátku sklizňové zralosti plodů.
  • Cílem pokusu bylo zjistit vliv posklizňového ošetření 1-MCP na skladovatelnost vybraných odrůd slivoní. Tři pozdní odrůdy slivoní byly hodnoceny v letech 2012-2013. Odrůda ´Haganta´, ´President´ a ´Tophit´ byly ve dvou pokusných variantách dlouhodobě skladovány v ULO atmosféře s koncentrací plynů 2 % O2 a 1 % CO2 při teplotě 1,5 °C. Plody pokusné varianty byly před skladováním ošetřeny 24 hodinovou aplikací přípravku SmartFresh (1-MCP, 1-methylcyklopropen) v difuzoru, který u plodů inhibuje produkci etylenu. Plody kontrolní varianty nebyly ošetřeny. V průběhu skladování byly v týdenních intervalech hodnoceny kvalitativní charakteristiky plodů. Každé hodnocení plodů probíhalo nejprve v den vyskladnění a následně po sedmi dnech „ shelf-life“, kdy plody byly uchovány při 16°C. V prvním hodnoceném roce měly plody ošetřené přípravkem SmartFresh významně vyšší pevnost plodů, nižší výskyt vnitřního rozpadu dužniny a měly dobrou celkovou kvalitu plodů. Aplikace přípravku SmartFresh prodloužila dobu skladovatelnosti plodů u odrůd ´Haganta´, ´Tophit´ a ´President´ o 2 týdny na celkových 70 dnů oproti variantě neošetřené. V druhém hodnoceném roce se pozitivní efekt ošetření přípravkem SmartFresh nejvíce projevil u odrůdy ´President´, kde celková délka skladování byla 70 dnů, následovala odrůda ´Tophit´ s celkovou délkou skladování 63 dnů. Aplikace přípravku prodloužila dobu skladovatelnosti plodů u obou odrůd o 2 týdny oproti plodům neošetřeným. Faktorem, který mohl významně ovlivnit skladovatelnost plodů odrůdy ´Haganta´, bylo určení doby začátku sklizňové zralosti. Odrůda ´Haganta´ byla naskladněna na konci sklizňové zralosti a doba skladování se zkrátila na celkových 35 dnů (oproti hodnocení z roku 2012, kdy se skladovala 70 dnů). Důležitým činitelem, který může ovlivnit působení SmartFresh je bezpochyby správná volba začátku sklizňové zralosti plodů. (cs)
Title
  • Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh
  • Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh (cs)
  • Evaluation of plums stored in ULO with the use of SmartFresh technology (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh
  • Hodnocení skladování plodů slivoní v ULO atmosféře s využitím technologie SmartFresh (cs)
  • Evaluation of plums stored in ULO with the use of SmartFresh technology (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/14:#0000562!RIV15-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81235)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 19543
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/14:#0000562
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • storage; senescence; fruit quality; 1-MCP (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1FAB28FF2BD4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zahradnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matějíček, Aleš
  • Blažek, Jan
  • Matějíčková, Jitka
  • Pištěková, Ivana
issn
  • 1213-7596
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software