About: New apple variety ´Rosabel´     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Odrůda ´Rosabel´ vznikla z křížení ´Melrose´ x ´Rubín´, které bylo provedeno ve VŠÚO Holovousy s.r.o. Do Státní odrůdové zkušebny v ČR byla předána v roce 2007. Plody jsou velké (200 - 250 g) a jejich tvar je protáhle kulovitý až kulovitý. Základní barva slupky je žlutá s 85% překrytím fialovo-červenou barvou. Dužnina je krémovitá, jemná, velmi chruplavá, pevná a šťavnatá. Chuť je navinule sladká, výborná. Vůně je slabá až zřetelná. Stromy rostou bujně, vzrůst je převisající. Odrůda je středně plodná a dává pravidelné sklizně. Je málo náchylná ke strupovitosti jabloně a je málo napadána padlím, plody netrpí fyziologickými poruchami. Doba zrání je podobná odrůdě ´Golden Delicious´. Odrůda vyniká dlouhým shelf-life a skladovatelností delší než 7 měsíců. Odrůda vyžaduje precizní zapěstování stromu v prvních dvou letech po výsadbě, s důrazem na zaštipování a podporu tvorby rozvětvení a omezení vyholování větví. Odrůda je vhodná pro systém vedení Solax.
  • Odrůda ´Rosabel´ vznikla z křížení ´Melrose´ x ´Rubín´, které bylo provedeno ve VŠÚO Holovousy s.r.o. Do Státní odrůdové zkušebny v ČR byla předána v roce 2007. Plody jsou velké (200 - 250 g) a jejich tvar je protáhle kulovitý až kulovitý. Základní barva slupky je žlutá s 85% překrytím fialovo-červenou barvou. Dužnina je krémovitá, jemná, velmi chruplavá, pevná a šťavnatá. Chuť je navinule sladká, výborná. Vůně je slabá až zřetelná. Stromy rostou bujně, vzrůst je převisající. Odrůda je středně plodná a dává pravidelné sklizně. Je málo náchylná ke strupovitosti jabloně a je málo napadána padlím, plody netrpí fyziologickými poruchami. Doba zrání je podobná odrůdě ´Golden Delicious´. Odrůda vyniká dlouhým shelf-life a skladovatelností delší než 7 měsíců. Odrůda vyžaduje precizní zapěstování stromu v prvních dvou letech po výsadbě, s důrazem na zaštipování a podporu tvorby rozvětvení a omezení vyholování větví. Odrůda je vhodná pro systém vedení Solax. (cs)
  • Cultivar ´Rosabel´ originated from a cross ´Melrose´ x ´Rubín´, which was done in RBIP Holovousy. It was applied for variety registration and breeder`s rights in the Czech Republic in 2007. Fruits have large size (201 – 250 g) and their shape is globose conical or globose. Ground-colour of skin is yellow, with 85 % covered by purple red over-colour. Flesh is cream, fine, very crisp, firm and juicy. Taste is sub-acid sweet, excellent. Fruit smell is weak to distinct. Tree vigour is strong, growth is spreading. Yields are medium precocious, moderate and regular. Variety is less susceptible to scab and less susceptible to powdery mildew, without any physiological disorders. Time of ripening is similar to ´Golden Delicious´. Shelf life is long and fruits can be stored for 7 months. This cultivar is demanding for proper tree training in the first years after planting. Trees require more headings in the first two years of tree training to promote branching and reduce bare wood formation. The principles of Solax system training are the most efficient for promotion of bearing in this period. (en)
Title
  • New apple variety ´Rosabel´ (en)
  • Nová odrůda jabloně ´Rosabel´
  • Nová odrůda jabloně ´Rosabel´ (cs)
skos:prefLabel
  • New apple variety ´Rosabel´ (en)
  • Nová odrůda jabloně ´Rosabel´
  • Nová odrůda jabloně ´Rosabel´ (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/14:#0000552!RIV15-MSM-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2527112101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Držitel práv Výzkumný a Šlechtitelský Ústav Ovocnářský Holovousy s.r.o.; IČ: 25271121. Právní ochrana 31.12.2014. Šlechtitel předpokládá roční zvýšení objemu výroby o 10 %, namnožení roubového materiálu o 20 %, prodej oček nejméně 2000 ks ročně za 4,0 Kč/ks, prodej stromků nejméně 1000 ks ročně za 90,0 Kč/ks, (předpokládaný roční zisk: 98000,0 Kč)
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 32949
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/14:#0000552
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Nová odrůda jabloně ´Rosabel´
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • variety; apple; Rosabel (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A11059FA5261]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • ÚKZÚZ Národní odrůdový úřad - Státní odrůdová kniha. Odrůda Rosabel, číslo MAL10864. Právní ochrana udělena 31.12.2014. Číslo rozhodnutí o udělení ochrany práv PO1717 (č.j. NOÚ/PO1717/BRN/R932/2014)
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Blažek, Jan
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software