About: Pilot plant technology of growing currants, gooseberries and hybrids     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This work was focused on establishment of pilot plantations with comparison of cultivation technologies of currants, gooseberries and hybrids. Own-rooted plants in a bush form and two-spindle form in “V” shape with footing were tested. Ground was covered with foil against contamination of fruits with soil. Spacing of plants was 0.8 m x 3 m. Irrigation was installed. Planting was fitted up by firmly grounded metal construction, which was an essential element for installation of foil permeable for daylight. Covering of planting is multipurpose. It is a protection against hails as well as regulation of temperature in the planting, which alleviates thermal amplitude maxima and minima during the daily cycle. Pollen is not washed out by rain during flowering of currants and clusters with fruits are complete too. Covering also relieves drying of pollen in dry spring days, prevents insufficient pollination and again supports fullness of clusters. At the time of ripening, it eliminates damages on fruit skin of gooseberries caused by intense solar radiation. It also provides more comfortable work environment in the planting and possibility of fruit harvesting in rainy weather. Covering is rolled up after the harvest season and unfolded at the beginning of the sprouting of plants. (en)
  • Práce byla zaměřena na založení poloprovozní výsadby s porovnáním technologií pěstování rybízu, angreštu a kříženců. Testovány byly pravokořenné sazenice pěstované v řezem tvarovaném keři a ve formě dvoukmenného vřetene ve tvaru V s použitím opěry. Půda byla kryta nakrývací fólií proti znečištění plodů zeminou, spon rostlin 0,8 m x 3 m. Byla instalována závlaha. Výsadba byla opatřena pevně zakotvenou celokovovou konstrukcí, která slouží jako základní prvek pro instalaci textilie propouštějící denní světlo. Zakrytí výsadby je víceúčelové. Předně slouží jako protikroupová ochrana, dále k teplotní regulaci ve výsadbě, kdy zmírňuje teplotní amplitudy maxim a minim během denního cyklu. V době květu rybízů nedochází ke sprchávání květů deštěm a tím k tvorbě neúplných hroznů s plody. Zmírňuje i zasychání pylu v sušších jarních dnech a tím opět nedostatečné opylení a tvorbu neúplných hroznů. V době zrání eliminuje případné škody na slupce plodů angreštu způsobené intenzivním slunečním zářením. Umožňuje také komfortnější pracovní prostředí ve výsadbě, možnost sklizně plodů, které jsou suché, i za deštivého počasí. Zakrytí výsadby je svinováno po ukončení sklizně plodů a rozvinováno na počátku rašení rostlin.
  • Práce byla zaměřena na založení poloprovozní výsadby s porovnáním technologií pěstování rybízu, angreštu a kříženců. Testovány byly pravokořenné sazenice pěstované v řezem tvarovaném keři a ve formě dvoukmenného vřetene ve tvaru V s použitím opěry. Půda byla kryta nakrývací fólií proti znečištění plodů zeminou, spon rostlin 0,8 m x 3 m. Byla instalována závlaha. Výsadba byla opatřena pevně zakotvenou celokovovou konstrukcí, která slouží jako základní prvek pro instalaci textilie propouštějící denní světlo. Zakrytí výsadby je víceúčelové. Předně slouží jako protikroupová ochrana, dále k teplotní regulaci ve výsadbě, kdy zmírňuje teplotní amplitudy maxim a minim během denního cyklu. V době květu rybízů nedochází ke sprchávání květů deštěm a tím k tvorbě neúplných hroznů s plody. Zmírňuje i zasychání pylu v sušších jarních dnech a tím opět nedostatečné opylení a tvorbu neúplných hroznů. V době zrání eliminuje případné škody na slupce plodů angreštu způsobené intenzivním slunečním zářením. Umožňuje také komfortnější pracovní prostředí ve výsadbě, možnost sklizně plodů, které jsou suché, i za deštivého počasí. Zakrytí výsadby je svinováno po ukončení sklizně plodů a rozvinováno na počátku rašení rostlin. (cs)
Title
  • Pilot plant technology of growing currants, gooseberries and hybrids (en)
  • Poloprovozní technologie pěstování rybízů, angreštů a kříženců
  • Poloprovozní technologie pěstování rybízů, angreštů a kříženců (cs)
skos:prefLabel
  • Pilot plant technology of growing currants, gooseberries and hybrids (en)
  • Poloprovozní technologie pěstování rybízů, angreštů a kříženců
  • Poloprovozní technologie pěstování rybízů, angreštů a kříženců (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/13:#0000506!RIV14-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111A141)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Hlavním přínosem je zisk plodů vysoké kvality vhodných pro využití jako stolní ovoce, dále pak snížení ztrát plodů v důsledku nepříznivého počasí v době kvetení a zrání. V souladu s tím se předpokládá zvýšení tržeb za lépe zpeněžitelné plody i za vyšší množství ovoce v souvislosti s objemem pěstovaných produkčních rostlin.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 97040
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/13:#0000506
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Technologie - angrešt, rybíz
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • technologies; cultivation; evaluation; currants; booseberries (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4CA8C0D8DE0C]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Technologie pěstování rybízů, angreštů a kříženců s možností zmírnění či eliminace negativních vlivů počasí, které podstatně ovlivňují opylení květů, výnos a kvalitu plodů. Smlouva uzavřena dne 10. 12. 2013 s Ovocnářskou unií České republiky, IČ 44477325, sídlo: Holovousy 1, 508 01 Hořice, předseda: Ing. Martin Ludvík, e-mail: unie@volny.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kaplan, Jiří
  • Matějíček, Aleš
  • Matějíčková, Jitka
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software