About: Methodology of growing of elderberry cultivars     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The methodology focuses on the cultivation, evaluation and propagation of elderberry cultivars including composition of substances in fruits. In the end, suitable cultivars for growing in the Czech Republic are recommended. Elderberry is less demanding crop for growing, moreover frost resistant, with wide use in the food and pharmaceutical industries. Another advantage is good propagation of cultivars by hardwood cuttings and longevity of plants. Plants do not suffer to be grazed by animals (fences around planting are not necessary). Elderberry cultivars can be grown in a bush form, but more suitable for intensive plantings is a tree (one stem) form. Recommended spacing is 4.5 - 5 m (inter-rows) x 3 - 4 m (between plants). The most suitable soils for the cultivation are rich in nutrients, especially nitrogen, structurally heavier, fluffy, with a neutral or slightly acidic soil reaction (pH 5.5 to 6.5). In terms of chemical protection may occur aphids or gall mites. Viral or fungal diseases have not been found in the experimental planting. From the tested methods of vegetative propagation can be recommended multiplication using hardwood cuttings planted in the spring to the outside bed. The evaluation of growing, phenological and yield traits of elderberry cultivars including sensory evaluation of fruits and composition of substances in fruits is suitable to assess appearance and plant growth, earliness, expected yield of flowers or fruits and the quality of harvested fruits. Based on the results of evaluated traits, narrower selection of cultivars with recommendations for growing in the Czech Republic was made. Recommended cultivars from the tested set are 'Samdal', 'Samyl', 'Sampo', 'Weihenstephan', 'Haschberg', 'Riese aus Vossloch'Mammut' and 'Heidegg 13'. (en)
  • Metodika se zaměřuje na pěstování, hodnocení a množení kulturních odrůd bezu černého včetně látkového složení plodů. Závěrem jsou ze zkoumaných odrůd doporučeny vhodné odrůdy pro pěstování v podmínkách České republiky. Bez černý je pěstebně méně náročná plodina, mrazuodolná, s širokým uplatněním v potravinářství a farmacii. Výhodou je dobrá množitelnost odrůd pomocí dřevitých řízků a jejich dlouhověkost. Rostliny netrpí okusem zvěře (není nutné výsadby oplocovat). Kulturní odrůdy bezu černého lze pěstovat v keřové formě, ale vhodnější je pěstování v jednokmenném (stromovém) tvaru. Doporučený spon je 4,5 až 5 m (meziřadí) x 3 až 4 m (vzdálenost stromů v řadě). Pro pěstování jsou nejvhodnější živinami a zvláště dusíkem dobře zásobené půdy, kypré, strukturně těžší, s neutrální nebo slabě kyselou půdní reakcí (pH 5,5 až 6,5). Z hlediska hmyzích škůdců se běžně vyskytuje mšice bezová, případně vlnovník. Virózy či houbové choroby se vyskytují, ale nebyly v pokusné výsadbě zaznamenány. Z testovaných způsobů vegetativního množení lze doporučit množení pomocí dřevitých řízků vysazovaných na jaře do venkovního záhonu. Hodnocení pěstitelských, fenologických a hospodářských znaků kulturních odrůd bezu černého včetně senzorického hodnocení plodů a analýz látkového složení plodů je vhodné pro posouzení habitu a růstu rostlin, jejich ranosti, očekávaného obj emu sklizně květů či plodů a kvality sklízených plodů. Na základě výsledků hodnocených znaků byl proveden užší výběr odrůd s doporučením pro pěstovnání v podmínkách ČR. Z testovaného souboru se jedná o odrůdy 'Samdal', 'Samyl', 'Sampo', 'Weihenstephan', 'Haschberg', 'Riese aus Vossloch', 'Mammuť a 'Heidegg 13'.
  • Metodika se zaměřuje na pěstování, hodnocení a množení kulturních odrůd bezu černého včetně látkového složení plodů. Závěrem jsou ze zkoumaných odrůd doporučeny vhodné odrůdy pro pěstování v podmínkách České republiky. Bez černý je pěstebně méně náročná plodina, mrazuodolná, s širokým uplatněním v potravinářství a farmacii. Výhodou je dobrá množitelnost odrůd pomocí dřevitých řízků a jejich dlouhověkost. Rostliny netrpí okusem zvěře (není nutné výsadby oplocovat). Kulturní odrůdy bezu černého lze pěstovat v keřové formě, ale vhodnější je pěstování v jednokmenném (stromovém) tvaru. Doporučený spon je 4,5 až 5 m (meziřadí) x 3 až 4 m (vzdálenost stromů v řadě). Pro pěstování jsou nejvhodnější živinami a zvláště dusíkem dobře zásobené půdy, kypré, strukturně těžší, s neutrální nebo slabě kyselou půdní reakcí (pH 5,5 až 6,5). Z hlediska hmyzích škůdců se běžně vyskytuje mšice bezová, případně vlnovník. Virózy či houbové choroby se vyskytují, ale nebyly v pokusné výsadbě zaznamenány. Z testovaných způsobů vegetativního množení lze doporučit množení pomocí dřevitých řízků vysazovaných na jaře do venkovního záhonu. Hodnocení pěstitelských, fenologických a hospodářských znaků kulturních odrůd bezu černého včetně senzorického hodnocení plodů a analýz látkového složení plodů je vhodné pro posouzení habitu a růstu rostlin, jejich ranosti, očekávaného obj emu sklizně květů či plodů a kvality sklízených plodů. Na základě výsledků hodnocených znaků byl proveden užší výběr odrůd s doporučením pro pěstovnání v podmínkách ČR. Z testovaného souboru se jedná o odrůdy 'Samdal', 'Samyl', 'Sampo', 'Weihenstephan', 'Haschberg', 'Riese aus Vossloch', 'Mammuť a 'Heidegg 13'. (cs)
Title
  • Methodology of growing of elderberry cultivars (en)
  • Metodika pěstování kulturních odrůd bezu černého
  • Metodika pěstování kulturních odrůd bezu černého (cs)
skos:prefLabel
  • Methodology of growing of elderberry cultivars (en)
  • Metodika pěstování kulturních odrůd bezu černého
  • Metodika pěstování kulturních odrůd bezu černého (cs)
skos:notation
  • 80071/2013-MZE-17222
  • RIV/25271121:_____/13:#0000496!RIV14-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92223)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství ČR, Těšnov 65/17, 11000 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Celkem za dobu životnosti by výsadby měly poskytnout celkem 287,5 t z hektaru, průměr na 1 rok je 11,5 t/ha. Při realizační ceně prvovýrobců 13,- Kč/kg (základní cena rakouských zpracovatelů při výkupu bezinek pocházejících z kulturních odrůd pěstovaných v konvenčním systému, u bezinek z boiprodukce je výkupní cena dle kvality na úrovni až 22,- Kč/kg) to představuje průměrný roční příjem 149 500,- Kč z hektaru. Při očekávaných 60 hektarech jsou tržby v aktuálních cenách 8 970 000,- Kč v ročním průměru vyjádřeném z životnosti výsadby.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 87800
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/13:#0000496
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Bez černý
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Sambucus nigra L.; fruit characters; contents of substances; growth; yield (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BF93EE1D5253]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Smlouva o uplatnění certifikované metodiky. Subjekt: Ing. Denisa Mezníková, Semetín 899, 75501 Vsetín, IČ 61605531, datum uzavření 25. 10. 2013, tel.: 571418024
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kaplan, Jiří
  • Matějíček, Aleš
  • Matějíčková, Jitka
  • Vespalcová, M.
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software