About: Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to compare the flesh firmness of fruits of apple and pear cultivars stored in different ULO atmospheres, based on measuring the penetration on FTA instrument, and find the percentage decrease in flesh firmness of cultivars between the measurements in March and May. The experiment included 4 apple cultivars (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) and 4 pear cultivars (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Alexander Lucas´) stored in three ULO atmospheres with different concentrations of O2 and CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 %; 1 + 3 %) and a temperature of 1 °C. The penetration measurements were carried out on FTA (Fruit Texture Analyzer) device in March and May. The evaluation showed the most suitable atmosphere 1 % O2 + 1 % CO2 for apple cultivars ´Gala´, ´Rubinola´ and ´Jonagored´, and 1 % O2 + 3 % CO2 for apple cultivar ´Rajka´ compared with less suitable atmosphere 2 % O2 + 2 % CO2. The lowest decrease of flesh firmness from March to May measurement was found in cultivar ´Rubinola´ in atmospheres 1 % O2 + 1 % CO2 and 1 % O2 + 3 % CO2 contrary to the highest decrease found in cultivar ´Rajka´ in all observed atmospheres. A higher flesh firmness was detected in three of four pear cultivars (´Bohemica´, ´Dita´, ´Alexander Lucas´) stored in atmospheres containing less CO2 (1 % O2 + 1 % CO2 a 2 % O2 + 2 % CO2) compared to the atmosphere 1 % O2 + 3 % CO2. The flesh firmness of cultivar ´Erika´ was balanced in all atmospheres. The lowest decrease of flesh firmness showed cultivar ´Bohemica´, but only in atmospheres containing less CO2. In contrast, the highest decrease was found in cultivar ´Dita´ in all tested atmospheres. (en)
  • Cílem práce bylo porovnat pevnost dužniny u plodů skladovaných odrůd jabloně a hrušně v řízených atmosférách ULO na základě měření hodnot penetrace přístrojem FTA a zjistit u odrůd procentické snížení pevnosti dužniny mezi měřeními v březnu a květnu. Do pokusu byly zařazeny 4 odrůdy jabloně (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) a 4 odrůdy hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Lucasova´), které byly skladovány ve třech ULO atmosférách s rozdílnými koncentracemi O2 a CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 % a 1 + 3 %) a teplotě 1 až 1,5 °C. Měření penetrace plodů přístrojem FTA (Fruit Texture Analyzer) bylo provedeno ve dvou termínech (březen, květen). Vyhodnocením byly zjištěny lepší výsledky při skladování jablek v atmosféře 1 % O2 + 1 % CO2 (´Gala´, ´Rubinola´ a ´Jonagored´) a 1 % O2 + 3 % CO2 (´Rajka´) oproti atmosféře 2 % O2 + 2 % CO2. Nejnižší pokles pevnosti dužniny od měření v březnu do měření v květnu byl zjištěn u odrůdy ´Rubinola´ v atmosférách 1 % O2 + 1 % CO2 a 1 % O2 + 3 % CO2, nejvyšší naopak u odrůdy ´Rajka´, a to ve všech atmosférách. U třech ze čtyř skladovaných odrůd hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Lucasova´) byla zjištěna vyšší pevnost dužniny v atmosférách s nižším obsahem CO2 (1 % O2 + 1 % CO2 a 2 % O2 + 2 % CO2) oproti atmosféře 1 % O2 + 3 % CO2. U odrůdy ´Erika´ byla pevnost dužniny vyrovnaná ve všech atmosférách. Nejnižší pokles pevnosti dužniny vykázala odrůda ´Bohemica´, avšak pouze v atmosférách s nižším obsahem CO2, nejvyšší pokles byl zjištěn u odrůdy ´Dita´, a to ve všech atmosférách.
  • Cílem práce bylo porovnat pevnost dužniny u plodů skladovaných odrůd jabloně a hrušně v řízených atmosférách ULO na základě měření hodnot penetrace přístrojem FTA a zjistit u odrůd procentické snížení pevnosti dužniny mezi měřeními v březnu a květnu. Do pokusu byly zařazeny 4 odrůdy jabloně (´Gala´, ´Jonagored´, ´Rajka´, ´Rubinola´) a 4 odrůdy hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Erika´, ´Lucasova´), které byly skladovány ve třech ULO atmosférách s rozdílnými koncentracemi O2 a CO2 (1 + 1 %; 2 + 2 % a 1 + 3 %) a teplotě 1 až 1,5 °C. Měření penetrace plodů přístrojem FTA (Fruit Texture Analyzer) bylo provedeno ve dvou termínech (březen, květen). Vyhodnocením byly zjištěny lepší výsledky při skladování jablek v atmosféře 1 % O2 + 1 % CO2 (´Gala´, ´Rubinola´ a ´Jonagored´) a 1 % O2 + 3 % CO2 (´Rajka´) oproti atmosféře 2 % O2 + 2 % CO2. Nejnižší pokles pevnosti dužniny od měření v březnu do měření v květnu byl zjištěn u odrůdy ´Rubinola´ v atmosférách 1 % O2 + 1 % CO2 a 1 % O2 + 3 % CO2, nejvyšší naopak u odrůdy ´Rajka´, a to ve všech atmosférách. U třech ze čtyř skladovaných odrůd hrušně (´Bohemica´, ´Dita´, ´Lucasova´) byla zjištěna vyšší pevnost dužniny v atmosférách s nižším obsahem CO2 (1 % O2 + 1 % CO2 a 2 % O2 + 2 % CO2) oproti atmosféře 1 % O2 + 3 % CO2. U odrůdy ´Erika´ byla pevnost dužniny vyrovnaná ve všech atmosférách. Nejnižší pokles pevnosti dužniny vykázala odrůda ´Bohemica´, avšak pouze v atmosférách s nižším obsahem CO2, nejvyšší pokles byl zjištěn u odrůdy ´Dita´, a to ve všech atmosférách. (cs)
Title
  • Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO
  • Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO (cs)
  • Evaluation of flesh firmness using FTA device in apples and pears stored in ULO (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO
  • Hodnocení pevnosti dužniny přístrojem FTA u jablek a hrušek skladovaných v ULO (cs)
  • Evaluation of flesh firmness using FTA device in apples and pears stored in ULO (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/13:#0000486!RIV14-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 23
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 77790
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/13:#0000486
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • flesh firmness; FTA; apples; pears; ULO storage (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DBCD5745B851]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matějíček, Aleš
  • Paprštein, František
  • Matějíčková, Jitka
issn
  • 0231-6900
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software