About: Elderberry cultivar ´Haschberg´     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Odrůda ´Haschberg´ pochází z Rakouska, kde byla vyšlechtěna v roce 1965.Vznikla výběrem z přírodního materiálu. Vzrůst je středně bujný, po nástupu do plodnosti slabší. Odnožovací schopnost je střední. Odrůdu je možné úspěšně pěstovat jak ve formě keře, tak ve stromkovém tvaru. Volně rostoucí netvarované keře dorůstají výšky šest až sedm metrů. Květenství je bohaté, ploché, pětiramenné, chocholičnaté, většinou velké. Květy jsou vonné, žlutavě bílé, 6-9 mm široké, prašníky žluté. Oboupohlavní květy vytvářejí velké množství pylu, který je velmi aromatický. Plodem je fialově černá, třísemenná, symetricky kulatá peckovice. Velikost peckovice se pohybuje kolem 6-7 mm. Plodenství průměrně dosahuje vysokých hmotností. Dužnina je tmavě rudá, šťavnatá a velmi dobře barví. Jedná se o velmi oblíbenou, standardní odrůdu, která se vyznačuje velmi nízkou náchylností k nemocem a k napadení škůdci. Plodnost je vyrovnaná, pravidelná a poměrně vysoká. Bezinky této odrůdy ve zralém i přezrálém stavu málo opadávají z plodenství. Odrůda je prioritně vhodná pro využití ve zpracovatelském průmyslu na výrobu přírodních potravinářských barviv a potravinových doplňků, případně na kompoty.
  • Odrůda ´Haschberg´ pochází z Rakouska, kde byla vyšlechtěna v roce 1965.Vznikla výběrem z přírodního materiálu. Vzrůst je středně bujný, po nástupu do plodnosti slabší. Odnožovací schopnost je střední. Odrůdu je možné úspěšně pěstovat jak ve formě keře, tak ve stromkovém tvaru. Volně rostoucí netvarované keře dorůstají výšky šest až sedm metrů. Květenství je bohaté, ploché, pětiramenné, chocholičnaté, většinou velké. Květy jsou vonné, žlutavě bílé, 6-9 mm široké, prašníky žluté. Oboupohlavní květy vytvářejí velké množství pylu, který je velmi aromatický. Plodem je fialově černá, třísemenná, symetricky kulatá peckovice. Velikost peckovice se pohybuje kolem 6-7 mm. Plodenství průměrně dosahuje vysokých hmotností. Dužnina je tmavě rudá, šťavnatá a velmi dobře barví. Jedná se o velmi oblíbenou, standardní odrůdu, která se vyznačuje velmi nízkou náchylností k nemocem a k napadení škůdci. Plodnost je vyrovnaná, pravidelná a poměrně vysoká. Bezinky této odrůdy ve zralém i přezrálém stavu málo opadávají z plodenství. Odrůda je prioritně vhodná pro využití ve zpracovatelském průmyslu na výrobu přírodních potravinářských barviv a potravinových doplňků, případně na kompoty. (cs)
  • Cultivar ´Haschberg´ was bred in 1965 in Austria from selection of wild population. Growth is medium vigorous, after beginning of fruitfulness is weaker. Tillering ability is medium. The cultivar can be successfully grown as bush or tree form. Height of unpruned bushes can reach six or seven metres. Inflorescence is rich, flat, five spoke, corymbic and usually large. Flowers are aromatic, yellowish-white, 6-9 mm wide, anthers are yellow. Hermaphrodite flowers produce large amount of pollen which is highly aromatic. Fruit is a purple-black, three-seeds and symmetrically round drupe. Drupe size is around 6-7 mm. Infructescenses achieve high weights on the average. Flesh is dark red, juicy and has very good colourability. It is a very popular, standard cultivar, which is characterized by a very low susceptibility to diseases and pests. Fruitfulness is balanced, regular and relatively high. Elderberries of this cultivar almost do not fall off in ripe and overripe condition. The cultivar is primarily suitable for use in the processing industry for natural food colours and food supplements production, or for compotes. (en)
Title
  • Elderberry cultivar ´Haschberg´ (en)
  • Odrůda černého bezu ´Haschberg´
  • Odrůda černého bezu ´Haschberg´ (cs)
skos:prefLabel
  • Elderberry cultivar ´Haschberg´ (en)
  • Odrůda černého bezu ´Haschberg´
  • Odrůda černého bezu ´Haschberg´ (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/13:#0000482!RIV14-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92223)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 23
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 93420
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/13:#0000482
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • elderberry; cultivar; ´Haschberg´; description; evaluation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3F564DC1DC58]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kaplan, Jiří
  • Matějíček, Aleš
  • Matějíčková, Jitka
  • Vespalcová, M.
issn
  • 0231-6900
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software