About: Odrůda bílého rybízu ´Jantar´     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cultivar ´Jantar´ was bred by crossing ´Vierlandenský II´ x ´Heros´ in Breeding Station Velké Losiny, Czech Republic. Growth is medium vigorous, bush shape is wider and globular. Shoots are stronger, firm, medium dense. Spurs are shorter and placed along whole length of branches. High amount of blossoms guarantees good yield also in unfavourable conditions. Blossoms do not suffer too much due to weather conditions. Leaves are firm, lighter colour, reddish by the scape. Clusters are medium length to long, sparser, with long peduncle. On average, the clusters consist of 14 medium-sized berries that ripen equally and not fall even when overripe. Cluster length is about 70 mm. Berries are light yellow colour with a low content of stones, very delicious, sweet-acidic taste and very good quality. Cultivar is particularly suitable for direct consumption as a table fruit, but also excels in high-yield of high-quality juice for technological processing. It is an early cultivar with good and regular yield that can be successfully harvested by mechanized harvest, without much damage and with minimal harvest losses. It can be well grown also as a tree form. Areas for commercial growing are the most suitable for plantings, but successful growing is possible also in marginal and foothill areas. Health of the cultivar is good, plants are not susceptible to leaf spot, but are attacked by currant aphid. Pruning requirements are medium. To achieve high yield and fruit quality requires regular replacement of fruiting wood. Cultivar ´Jantar´ can be reliably propagated using hardwood cuttings. (en)
  • Odrůda ´Jantar´ vznikla křížením odrůd ´Vierlandenský II´ x ´Heros´ ve šlechtitelské stanici Velké Losiny, Česká republika. Růst je středně silný, vytváří širší kulovitý keř. Výhony jsou silnější, pevné, keř však příliš nezahušťují. Obrost je kratší, rozmístěný po celé délce větví. Velké množství květů zaručuje i v nepříznivých podmínkách dobrou úrodu. Květ příliš netrpí povětrnostními vlivy. Listy jsou pevné, světlejší barvy, u řapíku načervenalé. Hrozen je středně dlouhý až dlouhý, řidší, s dlouhou stopkou. Průměrně se v hroznu nachází 14 středně velkých bobulí, které dozrávají stejnoměrně, neopadávají ani při přezrání. Délka třapiny je asi 70 mm. Bobule jsou světle žluté barvy s malým obsahem peciček, velmi lahodné, sladce navinulé chuti a velmi dobré kvality. Odrůda je zvlášť vhodná pro přímý konzum, ale vyniká také vysokou výtěžností kvalitní šťávy pro technologické zpracování. Jedná se o ranou odrůdu s dobrým a pravidelným výnosem, kterou lze úspěšně sklízet i mechanizovaně, bez většího poškození a s minimálními sklizňovými ztrátami. Dobře se uplatňuje i ve stromkové formě. Pro pěstování jsou vhodné oblasti řepařského a bramborářského výrobního typu. Zdravotní stav je dobrý, netrpí antraknózou, bývá napadána mšicí rybízovou. Nároky na řez jsou střední. Pro dosažení kvalitního výnosu a ovoce je nutná pravidelná obměna plodonosného dřeva. Odrůdu ´Jantar´ lze spolehlivě množit pomocí dřevitých řízků.
  • Odrůda ´Jantar´ vznikla křížením odrůd ´Vierlandenský II´ x ´Heros´ ve šlechtitelské stanici Velké Losiny, Česká republika. Růst je středně silný, vytváří širší kulovitý keř. Výhony jsou silnější, pevné, keř však příliš nezahušťují. Obrost je kratší, rozmístěný po celé délce větví. Velké množství květů zaručuje i v nepříznivých podmínkách dobrou úrodu. Květ příliš netrpí povětrnostními vlivy. Listy jsou pevné, světlejší barvy, u řapíku načervenalé. Hrozen je středně dlouhý až dlouhý, řidší, s dlouhou stopkou. Průměrně se v hroznu nachází 14 středně velkých bobulí, které dozrávají stejnoměrně, neopadávají ani při přezrání. Délka třapiny je asi 70 mm. Bobule jsou světle žluté barvy s malým obsahem peciček, velmi lahodné, sladce navinulé chuti a velmi dobré kvality. Odrůda je zvlášť vhodná pro přímý konzum, ale vyniká také vysokou výtěžností kvalitní šťávy pro technologické zpracování. Jedná se o ranou odrůdu s dobrým a pravidelným výnosem, kterou lze úspěšně sklízet i mechanizovaně, bez většího poškození a s minimálními sklizňovými ztrátami. Dobře se uplatňuje i ve stromkové formě. Pro pěstování jsou vhodné oblasti řepařského a bramborářského výrobního typu. Zdravotní stav je dobrý, netrpí antraknózou, bývá napadána mšicí rybízovou. Nároky na řez jsou střední. Pro dosažení kvalitního výnosu a ovoce je nutná pravidelná obměna plodonosného dřeva. Odrůdu ´Jantar´ lze spolehlivě množit pomocí dřevitých řízků. (cs)
Title
  • Odrůda bílého rybízu ´Jantar´
  • Odrůda bílého rybízu ´Jantar´ (cs)
  • White currant cultivar ´Jantar´ (en)
skos:prefLabel
  • Odrůda bílého rybízu ´Jantar´
  • Odrůda bílého rybízu ´Jantar´ (cs)
  • White currant cultivar ´Jantar´ (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/13:#0000481!RIV14-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111A141)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 23
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 93417
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/13:#0000481
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • white currant; cultivar; ´Jantar´; description; evaluation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DA164729E436]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matějíček, Aleš
  • Paprštein, František
  • Matějíčková, Jitka
  • Čejka, B.
issn
  • 0231-6900
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software