About: Nutritional parameters of elderberries     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Plody bezu černého jsou významnou potravinářskou surovinou. Jsou cenné pro svůj obsah biologicky aktivních látek a zejména jako potravinářské barvivo přírodního původu. V průběhu dvou let byly sledovány vybrané nutriční parametry podstatné pro využití bezinek: výtěžnost šťávy, obsah titrovatelných kyselin, množství redukujících sacharidů, antokyanových barviv a rutinu. Podle uvedených parametrů vykázala odrůda Haschberg v podmínkách ČR jedny z nejlepších výsledků ve třech hodnocených parametrech z pěti. Tato odrůda poskytovala poměrně vysokou výtěžnost šťávy (640,0 ml.kg-1), druhé nejvyšší množství rutinu v peckovičkách (6,42 g.kg-1), poměr mezi titrační kyselostí (25,7 a 24,0 g.l-1) a obsahem sacharidů (6,76 g.100 g-1) byl z hlediska výsledné chuti také velmi příznivý. Jako další významné odrůdy byly vyhodnoceny Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo a Aurea.
  • Plody bezu černého jsou významnou potravinářskou surovinou. Jsou cenné pro svůj obsah biologicky aktivních látek a zejména jako potravinářské barvivo přírodního původu. V průběhu dvou let byly sledovány vybrané nutriční parametry podstatné pro využití bezinek: výtěžnost šťávy, obsah titrovatelných kyselin, množství redukujících sacharidů, antokyanových barviv a rutinu. Podle uvedených parametrů vykázala odrůda Haschberg v podmínkách ČR jedny z nejlepších výsledků ve třech hodnocených parametrech z pěti. Tato odrůda poskytovala poměrně vysokou výtěžnost šťávy (640,0 ml.kg-1), druhé nejvyšší množství rutinu v peckovičkách (6,42 g.kg-1), poměr mezi titrační kyselostí (25,7 a 24,0 g.l-1) a obsahem sacharidů (6,76 g.100 g-1) byl z hlediska výsledné chuti také velmi příznivý. Jako další významné odrůdy byly vyhodnoceny Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo a Aurea. (cs)
  • Fruits of elderberry are an important food resource. They are valuable for their content of biologically active substances and in particular as a natural food colorant. Within two years, the survey of selected nutritional parameters relevant to the use of elderberries was carried out. Parameters of juice yield, titratable acidity, reducing amount of carbohydrates, contents of anthocyanins and routine were observed. According to these parameters, variety Haschberg provided in the Czech Republic conditions some of the best results in four of the five evaluated parameters. This variety provided relatively high juice yield (640.0 ml.kg-1) and the second highest amount of routine (6.42 g.kg-1). The ratio of titratable acids (25.7 and 24.0 g.l-1) and sugars (6.76 g.100 g-1) was very favourable in terms of the resulting taste. Sambu, Samdal, Samyl, Sampo, Heidegg 13, Pregarten, Sambo and Aurea were evaluated as other valuable varieties. (en)
Title
  • Nutritional parameters of elderberries (en)
  • Nutriční parametry bezinek
  • Nutriční parametry bezinek (cs)
skos:prefLabel
  • Nutritional parameters of elderberries (en)
  • Nutriční parametry bezinek
  • Nutriční parametry bezinek (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/13:#0000479!RIV14-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH92223)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 23
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92698
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/13:#0000479
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • elderberry juice; titratable acids; reducing sugars; anthocyanins; rutin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [80A7FEC056CB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kaplan, Jiří
  • Matějíček, Aleš
  • Vespalcová, M.
  • Cetkovská, J.
issn
  • 0231-6900
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software