Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Cílem tohoto experimentu bylo sledování změn kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ a ´Rubinola´ skladovaných v podmínkách ULO (ultra low oxygen). Sledována byla celková výše hmotnostních ztrát způsobených dýcháním a výparem plodů za celé období skladování říjen až červen, dále hodnota refraktometrické sušiny a penetrace plodů. Byly zjištěny významné rozdíly ve výši hmotnostních ztrát u všech sledovaných odrůd přibližně v rozmezí 2,0 až 3,7 %. Nejnižší úbytek hmotnosti během skladování byl zjištěn u odrůd ´Idared´ a ´Meteor´, naopak nevyšší u odrůd ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´. Hodnoty refraktometrické sušiny mírně rostly během skladování u všech sledovaných odrůd, pouze u odrůdy ´Rubinola´ mírně klesaly. Hodnocené odrůdy se také lišily v pevnosti dužniny. Nejvyšší pevností se vyznačovala odrůda ´Idared´, za níž následovaly ´Meteor´, ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´.
- Cílem tohoto experimentu bylo sledování změn kvalitativních parametrů u vybraných odrůd jablek ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ a ´Rubinola´ skladovaných v podmínkách ULO (ultra low oxygen). Sledována byla celková výše hmotnostních ztrát způsobených dýcháním a výparem plodů za celé období skladování říjen až červen, dále hodnota refraktometrické sušiny a penetrace plodů. Byly zjištěny významné rozdíly ve výši hmotnostních ztrát u všech sledovaných odrůd přibližně v rozmezí 2,0 až 3,7 %. Nejnižší úbytek hmotnosti během skladování byl zjištěn u odrůd ´Idared´ a ´Meteor´, naopak nevyšší u odrůd ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´. Hodnoty refraktometrické sušiny mírně rostly během skladování u všech sledovaných odrůd, pouze u odrůdy ´Rubinola´ mírně klesaly. Hodnocené odrůdy se také lišily v pevnosti dužniny. Nejvyšší pevností se vyznačovala odrůda ´Idared´, za níž následovaly ´Meteor´, ´Rubinola´ a ´Golden Delicious´. (cs)
- The objective of this experiment was the observation of weight losses changes in selected apple cultivars ´Meteor´, ´Golden Delicious´, ´Idared´ and ´Rubinola´ stored in ULO conditions (ultra low oxygen). Total weight losses caused by fruit respiration and evaporation during storage period from October to June, measurements of soluable solids and penetration (flesh firmness) were observed. Differences in weight losses were found among all cultivars and ranged from 2.0 to 3.7 %. The lowest weight losses during the storage period were found in cultivars ´Idared´ and ´Meteor´, the highest in cultivars ´Rubinola´ and ´Golden Delicious´. Values of soluable solids measurements slightly increased during storage in all observed cultivars except of ´Rubinola´, where the values slightly decreased. Evaluated cultivars differed also in flesh firmness. The highest flesh firmness was found in cultivar ´Idared´, followed by ´Meteor´, ´Rubinola´ and ´Golden Delicious´. (en)
|
Title
| - Quality parameters changes during ULO storage of apples (en)
- Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře
- Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře (cs)
|
skos:prefLabel
| - Quality parameters changes during ULO storage of apples (en)
- Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře
- Změny kvalitativních parametrů během skladování jablek v ULO atmosféře (cs)
|
skos:notation
| - RIV/25271121:_____/13:#0000442!RIV14-MZE-25271121
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25271121:_____/13:#0000442
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - ULO; storage; weight losses; apples; penetration; refraction (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Matějíček, Aleš
- Pištěková, Ivana
|
issn
| |
number of pages
| |