About: New apple variety ´Herald´     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This cultivar with preliminary designation HL 5 arose after crossing of cultivars ' Florina' and 'Telamon'. It was applied for registration and to legal protection within CZR in 2007. The vigour of trees is medium and they have typical columnar growth habit that is suitable for extremely dense plantings arranged like vertical cordons. Fruits have slightly above medium size (137- 198 g) and their shape varies from widely conical to s flatly globular. The ground - colour of skin is yellow - green that is up to 90 % surface area covered by bright red over colour mainly in washed performance. Skin is rather thick and firm. Fruits are medium resistant to bruising. Taste is acidulated sweet, pleasantly aromatic, in a proper stage excellent. Cultivar is resistant against scab and only very slightly susceptible to powdery mildew. Yields are precocious, very high but bearing pattern has a tendency to become easily biennial. Time of harvest ripening is late and fruits are storable until spring months. Trees require fruit ser regulation using hand thinning or other treatments. This recommend first of all to small producers, who manage only limited surface area or intend to used these trees part of ornamental garden. In total point of view it is an easy growing cultivar, with minimal requirements for plant protection and tree pruning. Therefore it is also suitable for ecological systems of fruit growing. (en)
  • Odrůda s původním označením HL 5 vznikla v po křížení odrůd ´Florina´ a ´Telamon´. V r.2007 byla přihlášena k registraci a k právní ochraně v ČR. Stromy jsou středně vzrůstné a mají typický sloupcový růst, který je vhodný pro velmi husté výsadby pěstované ve tvaru svislých kordonů. Plody mají nadprůměrnou velikost 137-198 g) a široce kuželovitý až ploše kulovitý mírně žebernatý tvar. Základní barva slupky žlutozelená a z větší části bývá překryta světle červenou krycí barvou nanesenou převážně rozmytě. Slupka je nadprůměrně tlustá a pevná. Plody nemají sklon k otlačování. Chuť je navinule sladká, příjemně aromatická, výborná. Odrůda je rezistentní proti strupovitosti a padlím trpí jen málo. Plodnost je raná, dosti vysoká, avšak má sklon ke střídání. Doba zrání plodů je pozdní a jsou uchovatelné až do jarních měsíců. Stromy vyžadují regulaci násady plodů ruční probírkou nebo jinými zásahy. Prozatím je tato odrůda doporučována především drobným pěstitelům, kteří disponují jen omezeným prostorem nebo mají úmysl tyto stromy pěstovat jako součást okrasné zahrady. Celkově se jedná o pěstitelsky zcela nenáročnou odrůdu, která nepotřebuje ochranu proti chorobám a lze ji pěstovat při použití velmi jednoduchého řezu. Odrůdu lze uplatnit i v ekologických systémech pěstování jabloní.
  • Odrůda s původním označením HL 5 vznikla v po křížení odrůd ´Florina´ a ´Telamon´. V r.2007 byla přihlášena k registraci a k právní ochraně v ČR. Stromy jsou středně vzrůstné a mají typický sloupcový růst, který je vhodný pro velmi husté výsadby pěstované ve tvaru svislých kordonů. Plody mají nadprůměrnou velikost 137-198 g) a široce kuželovitý až ploše kulovitý mírně žebernatý tvar. Základní barva slupky žlutozelená a z větší části bývá překryta světle červenou krycí barvou nanesenou převážně rozmytě. Slupka je nadprůměrně tlustá a pevná. Plody nemají sklon k otlačování. Chuť je navinule sladká, příjemně aromatická, výborná. Odrůda je rezistentní proti strupovitosti a padlím trpí jen málo. Plodnost je raná, dosti vysoká, avšak má sklon ke střídání. Doba zrání plodů je pozdní a jsou uchovatelné až do jarních měsíců. Stromy vyžadují regulaci násady plodů ruční probírkou nebo jinými zásahy. Prozatím je tato odrůda doporučována především drobným pěstitelům, kteří disponují jen omezeným prostorem nebo mají úmysl tyto stromy pěstovat jako součást okrasné zahrady. Celkově se jedná o pěstitelsky zcela nenáročnou odrůdu, která nepotřebuje ochranu proti chorobám a lze ji pěstovat při použití velmi jednoduchého řezu. Odrůdu lze uplatnit i v ekologických systémech pěstování jabloní. (cs)
Title
  • New apple variety ´Herald´ (en)
  • Nová odrůda jabloně ´Herald´
  • Nová odrůda jabloně ´Herald´ (cs)
skos:prefLabel
  • New apple variety ´Herald´ (en)
  • Nová odrůda jabloně ´Herald´
  • Nová odrůda jabloně ´Herald´ (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/13:#0000437!RIV14-MZE-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81142)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Držitel práv Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.; IČ: 25271121. Právní ochrana 7.1.2013. Šlechtitel předpokládá roční zvýšení objemu výroby o 10 %, namnožení roubového materiálu o 20 %, prodej oček nejméně 1000 ks ročně za 8,0 Kč/ks, prodej stromků nejméně 1000 ks ročně za 90,0 Kč/ks, (předpokládaný roční zisk: 98000,0 Kč).
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92144
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/13:#0000437
http://linked.open...terniIdentifikace
  • HL 5
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Herald; apple; cultivar; columnar (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FA311AC541DF]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • ÚKZÚZ Národní odrůdový úřad - Státní odrůdová kniha. Odrůda Herald, číslo MAL10862. Právní ochrana udělena 7.1.2013. Číslo rozhodnutí o udělení ochrany práv PO1715 (č.j. NOÚ/PO1715/BRN/R15/2013)
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Blažek, Jan
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software