About: Nová rezistentní odrůda jabloně ´Cumulus´ sloupcového charakteru růstu.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Odrůda vznikla ve VŠÚO v Holovousích po křížení odrůd ´Selena´ x ´McIntosh Wijcik´. V r. 2006 byla přihlášena k registraci a k právní ochraně v ČR. Stromy se vyznačují sloupcovým charakterem růstu stromů a jsou vhodné pro velmi husté výsadby pěstované ve tvaru svislých kordonů. Plody mají nadprůměrnou velikost (155-212 g) a pravidelný, kulovitý až kulovitě zploštělý tvar. Základní barva slupky je žlutozelená a z větší části bývá překryta jasně červenou krycí barvou. Slupka je nadprůměrně tlustá a pevná. Plody nemají sklon k otlačování. Dužnina má bílou barvu, jemnou konzistenci a je velmi šťavnatá. Chuť je navinule sladká, příjemně aromatická, velmi dobrá. Odrůda je rezistentní proti strupovitosti a padlím trpí jen málo. Plodnost je velmi raná, vysoká, avšak se silným sklonem ke střídání. Z hlediska doby zrání plodů se jedná o zimní odrůdu a její doba sklizně i skladovatelnost jsou srovnatelné s odrůdou ´Golden Delicious´. Stromy vyžadují regulaci násady plodů ruční probírkou nebo jinými zásahy. Na základě dosavadních zkušeností je tato odrůda doporučována především drobným pěstitelům, kteří disponují jen omezenou plochou nebo chtějí tuto jabloň použít jako součást okrasné zahrady. Celkově se jedná o pěstitelsky zcela nenáročnou odrůdu, která nepotřebuje ochranu proti chorobám a lze ji pěstovat při použití velmi jednoduchého řezu. Odrůdu lze uplatnit i v ekologických systémech pěstování jabloní.
  • Odrůda vznikla ve VŠÚO v Holovousích po křížení odrůd ´Selena´ x ´McIntosh Wijcik´. V r. 2006 byla přihlášena k registraci a k právní ochraně v ČR. Stromy se vyznačují sloupcovým charakterem růstu stromů a jsou vhodné pro velmi husté výsadby pěstované ve tvaru svislých kordonů. Plody mají nadprůměrnou velikost (155-212 g) a pravidelný, kulovitý až kulovitě zploštělý tvar. Základní barva slupky je žlutozelená a z větší části bývá překryta jasně červenou krycí barvou. Slupka je nadprůměrně tlustá a pevná. Plody nemají sklon k otlačování. Dužnina má bílou barvu, jemnou konzistenci a je velmi šťavnatá. Chuť je navinule sladká, příjemně aromatická, velmi dobrá. Odrůda je rezistentní proti strupovitosti a padlím trpí jen málo. Plodnost je velmi raná, vysoká, avšak se silným sklonem ke střídání. Z hlediska doby zrání plodů se jedná o zimní odrůdu a její doba sklizně i skladovatelnost jsou srovnatelné s odrůdou ´Golden Delicious´. Stromy vyžadují regulaci násady plodů ruční probírkou nebo jinými zásahy. Na základě dosavadních zkušeností je tato odrůda doporučována především drobným pěstitelům, kteří disponují jen omezenou plochou nebo chtějí tuto jabloň použít jako součást okrasné zahrady. Celkově se jedná o pěstitelsky zcela nenáročnou odrůdu, která nepotřebuje ochranu proti chorobám a lze ji pěstovat při použití velmi jednoduchého řezu. Odrůdu lze uplatnit i v ekologických systémech pěstování jabloní. (cs)
  • This cultivar arose in RBIP in Holovousy from the crossing of cultivars ´Selena´ x ´McIntosh Wijcik´. The application for registration and plant variety protection within CZ was submitted in 2006. Trees are characterized by a columnar growth habit and are suitable for extremely dense planting trained like vertical cordons. Fruits are of above medium size (155-212 g) and their shape is regular, globular or globularly flattened. The base colour of the skin is yellow - green and most of the fruit surface area is covered by brightly red over colour. The flesh is white in colour, fine in its consistency and in juiciness. The taste is acidulated sweet, well flavoured, and generally very good. The cultivar is resistant to scab and suffers slightly by powdery mildew. Productivity is precocious, high, but with a strong tendency for biennial bearing. Regarding the time of maturity for the harvest – it is late and the shelf life is comparable to that of ´Golden Delicious´. Trees require regulation of fruit set level by hand thinning or by other ways of treatment. On the basis of current experience this cultivar should be recommended primarily to small growers, who possess only limited area of land. On the whole, this is an easy growing cultivar, with minimal requirements for plant protection and tree pruning. Therefore, it is also suitable for ecological systems of fruit growing. (en)
Title
  • Nová rezistentní odrůda jabloně ´Cumulus´ sloupcového charakteru růstu.
  • Nová rezistentní odrůda jabloně ´Cumulus´ sloupcového charakteru růstu. (cs)
  • New dwarf apple cultivar ´Cumulus´ with resistance to scab. (en)
skos:prefLabel
  • Nová rezistentní odrůda jabloně ´Cumulus´ sloupcového charakteru růstu.
  • Nová rezistentní odrůda jabloně ´Cumulus´ sloupcového charakteru růstu. (cs)
  • New dwarf apple cultivar ´Cumulus´ with resistance to scab. (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/11:#0000170!RIV12-MSM-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2527112101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • prosinec
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 216408
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/11:#0000170
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • apple-tree; cultivar; resistance to scab; columnar growth (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4172B70397FF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 22
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Blažek, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0231-6900
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software