About: ´Herald´ - nová odrůda jabloně sloupcového charakteru růstu s odolností proti chorobám.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Odrůda s původním označením HL 5 vznikla v po křížení odrůd ´Florina´ a ´Telamon´. V r. 2007 byla přihlášena k registraci a k právní ochraně v ČR. Stromy jsou středně vzrůstné a mají typický sloupcový růst, který je vhodný pro velmi husté výsadby pěstované ve tvaru svislých kordonů. Plody mají nadprůměrnou velikost (137-198 g) a široce kuželovitý až ploše kulovitý a mírně žebernatý tvar. Základní barva slupky žlutozelená a z větší části bývá překryta světle červenou krycí barvou nanesenou převážně rozmytě. Slupka je nadprůměrně tlustá a pevná. Plody nemají sklon k otlačování. Chuť je navinule sladká, příjemně aromatická, výborná. Odrůda je rezistentní proti strupovitosti a padlím trpí jen málo. Plodnost je raná, dosti vysoká, avšak má sklon ke střídání. Doba sklizňové zralosti je pozdní a plody jsou uchovatelné až do jarních měsíců. Stromy vyžadují regulaci násady plodů ruční probírkou nebo jinými zásahy. Prozatím je tato odrůda doporučována především drobným pěstitelům, kteří disponují jen omezeným prostorem nebo mají úmysl tyto stromy pěstovat jako součást okrasné zahrady. Celkově se jedná o pěstitelsky zcela nenáročnou odrůdu, která nepotřebuje ochranu proti chorobám a lze ji pěstovat při použití velmi jednoduchého řezu. Odrůdu lze uplatnit i v ekologických systémech produkce ovoce.
  • Odrůda s původním označením HL 5 vznikla v po křížení odrůd ´Florina´ a ´Telamon´. V r. 2007 byla přihlášena k registraci a k právní ochraně v ČR. Stromy jsou středně vzrůstné a mají typický sloupcový růst, který je vhodný pro velmi husté výsadby pěstované ve tvaru svislých kordonů. Plody mají nadprůměrnou velikost (137-198 g) a široce kuželovitý až ploše kulovitý a mírně žebernatý tvar. Základní barva slupky žlutozelená a z větší části bývá překryta světle červenou krycí barvou nanesenou převážně rozmytě. Slupka je nadprůměrně tlustá a pevná. Plody nemají sklon k otlačování. Chuť je navinule sladká, příjemně aromatická, výborná. Odrůda je rezistentní proti strupovitosti a padlím trpí jen málo. Plodnost je raná, dosti vysoká, avšak má sklon ke střídání. Doba sklizňové zralosti je pozdní a plody jsou uchovatelné až do jarních měsíců. Stromy vyžadují regulaci násady plodů ruční probírkou nebo jinými zásahy. Prozatím je tato odrůda doporučována především drobným pěstitelům, kteří disponují jen omezeným prostorem nebo mají úmysl tyto stromy pěstovat jako součást okrasné zahrady. Celkově se jedná o pěstitelsky zcela nenáročnou odrůdu, která nepotřebuje ochranu proti chorobám a lze ji pěstovat při použití velmi jednoduchého řezu. Odrůdu lze uplatnit i v ekologických systémech produkce ovoce. (cs)
  • This cultivar with a preliminary designation HL 5 arose from the crossing of cultivars ´Florina´ and ´Telamon´ The application for registration and for legal protection within CZ was submitted in 2007. The vigour of trees is medium and they have typical columnar growth habit that is suitable for extremely dense plantings arranged like vertical cordons. Fruits are slightly above medium size (137-198 g) and their shape varies from widely conical to globularly flattened. The base - colour of the skin is yellow – green, and up to 90 % of the surface area is over coloured by bright red mainly in washed performance. The skin is rather thick and firm. Fruits are medium resistant to bruising. The taste is acidulated sweet, pleasantly aromatic, and in its proper stage excellent. The cultivar is resistant against scab and only very slightly susceptible to powdery mildew. Yields are precocious, very high but bearing pattern has a tendency to become easily biennial. The time of harvest ripening is late and fruits are storable until the spring months. Trees require fruit set regulation using hand thinning or other treatments. This cultivar is primarily recommended to small producers, who manage only a limited surface area or intend to use these trees as part of an ornamental garden. On the whole, this is an easy growing cultivar, with minimal requirements for plant protection and tree pruning. Therefore, it is also suitable for ecological systems of fruit growing. (en)
Title
  • ´Herald´ - nová odrůda jabloně sloupcového charakteru růstu s odolností proti chorobám.
  • ´Herald´ - nová odrůda jabloně sloupcového charakteru růstu s odolností proti chorobám. (cs)
  • ´Herald´ - a new apple cultivar of columnar tree growth habit with resistance to diseases. (en)
skos:prefLabel
  • ´Herald´ - nová odrůda jabloně sloupcového charakteru růstu s odolností proti chorobám.
  • ´Herald´ - nová odrůda jabloně sloupcového charakteru růstu s odolností proti chorobám. (cs)
  • ´Herald´ - a new apple cultivar of columnar tree growth habit with resistance to diseases. (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/11:#0000169!RIV12-MSM-25271121
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2527112101)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • prosinec
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 201908
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/11:#0000169
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • apple-tree; cultivar; resistance to scab; columnar growth (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A18FC6772F90]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce ovocnářské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 22
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Blažek, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0231-6900
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software