About: Odrůda jabloně ´Blaník´     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Odrůdu vyšlechtil soukromý šlechtitel pan Petr Kumšta z Votic (okres Benešov) křížením odrůd ´Florina´ x ´Šampion´. Jedná se o rezistentní odrůdu vůči strupovitosti (typ rezistence Vf) vyznačující se velmi dobrou kvalitou plodů. Stromy rostou středně silně, vytvářejí středně husté, rozložité koruny. Raně vstupují do plodnosti, plodí hojně a pravidelně. Plody jsou tmavěji červené, střední až nadprůměrné velikosti, kuželovitého až široce kuželovitého tvaru, mírně žebernaté. Dužnina je krémová, jemná, středně pevná, šťavnatá, navinule sladká, příjemně aromatická, v optimální zralosti chuťově výborná. Plody se sklízí asi týden před odrůdou ´Golden Delicious´ a jsou skladovatelné do února i déle. Odrůda je doporučována především pro pěstování v chladnějších a vlhčích polohách, kde nevyžaduje ochranu proti strupovitosti a výnosově i svou kvalitou plodů překonává většinu dosavadních rezistentních odrůd. Celkově je pěstitelsky málo náročná.
  • Odrůdu vyšlechtil soukromý šlechtitel pan Petr Kumšta z Votic (okres Benešov) křížením odrůd ´Florina´ x ´Šampion´. Jedná se o rezistentní odrůdu vůči strupovitosti (typ rezistence Vf) vyznačující se velmi dobrou kvalitou plodů. Stromy rostou středně silně, vytvářejí středně husté, rozložité koruny. Raně vstupují do plodnosti, plodí hojně a pravidelně. Plody jsou tmavěji červené, střední až nadprůměrné velikosti, kuželovitého až široce kuželovitého tvaru, mírně žebernaté. Dužnina je krémová, jemná, středně pevná, šťavnatá, navinule sladká, příjemně aromatická, v optimální zralosti chuťově výborná. Plody se sklízí asi týden před odrůdou ´Golden Delicious´ a jsou skladovatelné do února i déle. Odrůda je doporučována především pro pěstování v chladnějších a vlhčích polohách, kde nevyžaduje ochranu proti strupovitosti a výnosově i svou kvalitou plodů překonává většinu dosavadních rezistentních odrůd. Celkově je pěstitelsky málo náročná. (cs)
  • The cultivar was bred by Mr. Petr Kumšta, amateur breeder, Votice, district Benešov, CZ. It was selected in the progeny ´Florina´ x ´Šampion´. It is resistant to scab (type Vf) and posses a very good fruit quality. Trees are medium vigorous, growth habit is spreading, medium dense. They are precocious in bearing, productive and regular croppers. Fruits are red, medium to large size, with oblong conical to truncate conical shape and medium ribs. Flesh is cream, fain, medium firm, juicy, sub-acid sweet, pleasantly flavoured, in the optimum maturity excellent. Fruits ripen about one week before ´Golden Delicious´ and keep well in a normal storage till February or longer. The cultivar is recommended mainly for growing in colder and humid regions, where can be grown without protection against scab. There, it overcomes in productivity and fruit quality the most of hitherto cultivars with resistance to scab. In total it is an easy growing cultivar. (en)
Title
  • Odrůda jabloně ´Blaník´
  • Apple cultivar ´Blaník´ (en)
  • Odrůda jabloně ´Blaník´ (cs)
skos:prefLabel
  • Odrůda jabloně ´Blaník´
  • Apple cultivar ´Blaník´ (en)
  • Odrůda jabloně ´Blaník´ (cs)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/07:#0000031!RIV08-MSM-25271121
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 7;9
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM2527112101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 438997
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/07:#0000031
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • apple-tree; new cultivar (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [59BD0E67B11C]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Holovousy
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Nové odrůdy ovoce
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Blažek, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87030-04-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software