About: Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C.
  • Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. (cs)
  • This work focuses on the study of the frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees. I vitro cultures of apples and pears were cold hardened at +4 °C for 4-6 weeks. Frost hardiness of nonhardened in vitro cultures was -6 °C. After the cold hardening, the in vitro cultures of apple and pear increased their frost resistance to -13 °C and -16 °C respectively. (en)
Title
  • Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
  • Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin (cs)
  • Frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees (en)
skos:prefLabel
  • Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
  • Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin (cs)
  • Frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees (en)
skos:notation
  • RIV/25271121:_____/03:8P012403!RIV08-MZE-25271121
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 100;104
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QC1052)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 616799
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/25271121:_____/03:8P012403
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • in vitro cultures; frost hardiness; fruit trees (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E46F66A70FB6]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zámečník, J.
  • Paprštein, František
  • Sedlák, Jiří
  • Bilavčík, A.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby
https://schema.org/isbn
  • 80-86555-27-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software