Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C.
- Pro uchování genetické rozmanitosti ovocných dřevin se v současné době používají konzervační metody s použitím in vitro kultur (kryoprezervace, tkáňové kultury). Mrazuvzdornost in vitro kultur hraje významnou roli v úspěšnosti těchto metod. Cílem práce bylo zjištění mrazové odolnosti in vitro kultur jabloní a hrušní po jejich vystavení otužovacím podmínkám, nízké teplotě a krátké fotoperiodě. Byla porovnána schopnost otužení jednotlivých druhů a odrůd jabloní a hrušní. In vitro kultury otužované 4 - 6 týdnů při +4°C byly vystaveny poklesu teploty 4°C h-1 a poté nasazeny do regeneračních podmínek. Otužované in vitro kultury vykazovaly signifikantně zvýšenou mrazuvzdornost. Kritická teplota přežití otužených kultur hrušní byla v průměru -16°C oproti neotuženým kulturám, -6°C. U otužených kultur jabloní v průměru -13°C oproti neotuženým kulturám, -6 °C. Neotužené in vitro kultury jabloní i hrušní měly shodnou mrazuvzdornost, -5°C až -7°C. (cs)
- This work focuses on the study of the frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees. I vitro cultures of apples and pears were cold hardened at +4 °C for 4-6 weeks. Frost hardiness of nonhardened in vitro cultures was -6 °C. After the cold hardening, the in vitro cultures of apple and pear increased their frost resistance to -13 °C and -16 °C respectively. (en)
|
Title
| - Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
- Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin (cs)
- Frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees (en)
|
skos:prefLabel
| - Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin
- Mrazuvzdornost in vitro kultur ovocných dřevin (cs)
- Frost hardiness of in vitro cultures of fruit trees (en)
|
skos:notation
| - RIV/25271121:_____/03:8P012403!RIV08-MZE-25271121
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25271121:_____/03:8P012403
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - in vitro cultures; frost hardiness; fruit trees (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Zámečník, J.
- Paprštein, František
- Sedlák, Jiří
- Bilavčík, A.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav rostlinné výroby
|
https://schema.org/isbn
| |