Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Apple cultivars (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) and pear cultivars (´Clapp's Favourite´, ´Williams Pear´, ´Koporečka´, ´Charneu´) were chosen according to their cold hardiness and their origin (including original Czech cultivars). Selected cultivars of pear and apple were introduced in in vitro cultures. Less than 5% of initial explants became visibly contaminated with microorganism. Different cultivars did not respond in the same way during in vitro proliferation. Multiplication rate after one month on MS medium with 1 mg/l BAP (6- benzylaminopurine) varied from 1.2 to 4.2 depending on the cultivars. Genotypes differed in shoot morphology (callus formation, narrow and not expanded leaves). Cold hardening at + 4°C enhanced their tolerance to low temperature. Their average survival increased from -2°C to -5°C (non-treated plants) to -6°C to -13°C (cold treated plants) depending on the cultivar. (en)
- Odrůdy jabloní (´Golden Delicious´, ´Rubín´, ´Greensleeves´, ´Prima´) a hrušní (´Clappova´, ´Williamsova´, ´Koporečka´, ´Charneuská´) byly vybrány vzhledem k různé citlivosti k mrazu a podle původu (včetně domácích českých odrůd). Odrůdy jabloní a hrušní byly introdukovány do in vitro kultur. Méně než 5% explantátů vykazovalo viditelnou kontaminaci po uskutečnění sterilizační procedury. Odrůdy reagovaly odlišně během prorůstání v in vitro kulturách. Koeficient multiplikace po jednom měsíci v in vitro kultuře na mediu MS s 1mg/l BAP ( 6-benzylaminopurin) se pohyboval mezi 1,2 až 4,2 v závislosti na odrůdě. Jednotlivé genotypy se lišily v morfologii výhonu (formování kalusu, úzké a nerozvinuté listy). Otužovaní in vitro výhonků jabloní a hrušní při +4°C prokazatelně zvýšilo mrazuodolnost zkoumaných odrůd. Přežití in vitro pěstovaných odrůd jabloní a hrušní se zvýšilo z -2 °C až -5 °C (neotužované rostliny) na -6 °C až -13°C (otužované rostliny) v závislosti na odrůdě.
|
Title
| - Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57
- Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57 (cs)
- In vitro cultures of apples and pears and their cold hardenning (en)
|
skos:prefLabel
| - Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57
- Sedlák, J., Paprštein, F., Bilavčík, A., Zámečník, J., In vitro kultury jabloní a hrušní a jejich otužování. Věd. práce ovocn., 17, 2001:51-57 (cs)
- In vitro cultures of apples and pears and their cold hardenning (en)
|
skos:notation
| - RIV/25271121:_____/01:92051_1!RIV/2002/MZE/VSUOH2/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/25271121:_____/01:92051_1
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - In vitro culture, apple, pear, contamination, multiplication, cold hardening,cultivar. (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
issn
| |
number of pages
| |