Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
rdfs:seeAlso
| |
Description
| - Sweet whey, which is a by-product in cheese processing, is considered for the most cheese dairies as a waste product. Recent trends in research of bio-degradable plastics based on polylactates, which should serve for food packaging or others, are using lactic acid as a raw material. The aim of this study was to optimize the preparation of lactic acid from whey, which is an important source of lactose. The apparatus for fermentation of sweet whey was prepared. On the base of previous results both the suitable strain of Lbc. helveticus CCDM 98 and the optimal temperature 42 C were chosen. Lactic acid was neutralized by calcium carbonate to shift the reaction equilibrium. Calcium lactate was converted using a sulfuric acid into lactic acid. The by-product calcium sulfate was removed by decantation and by vacuum filtration. Subsequently, the separated lactic acid was concentrated by vacuum evaporator and subjected to analysis, especially of L-lactic acid content, D-lactic acid and residual lactose content. Permeate an alternative raw material instead the whey, was used. Permeate is an industrial waste product obtained by ultrafiltration of skimmed milk in the protein concentrate production. Three types of whey and two types of whey permeate were used. Some fermentation took place with the addition of yeast extract supplement. Curves of pH over time for each fermentation were graphed and the other results tabulated. From current results, the best approach seem to be whey fermentation with the addition of 0.5% yeast autolysate and calcium carbonate added once at the beginning of fermentation, or gradually during fermentation, using 11% inoculums of Lbc. helveticus CCDM 98. In this case was observed more than 90% conversion of lactose into lactic acid. (en)
- Sladká syrovátka je v současné době pro většinu sýráren, kde vzniká při výrobě sýrů, odpadním produktem. Poslední trendy ve výzkumu biodegradovatelných plastů na bázi polylaktátů, které by měly sloužit k balení např. potravinářských a dalších výrobků, využívají jako základní surovinu kyselinu mléčnou. Cílem této práce bylo optimalizovat přípravu kyseliny mléčné ze syrovátky, která je významným zdrojem laktózy. Byla sestavena aparatura pro fermentaci sladké syrovátky a na základě výsledků předcházejícího výzkumu vybrán vhodný kmen Lbc. helveticus CCDM 98 a zvolena optimální teplota 42 oC. K posunu reakční rovnováhy byla vznikající kyselina mléčná neutralizována uhličitanem vápenatým. Vzniklý mléčnan vápenatý byl konvertován kyselinou sírovou na kyselinu mléčnou a vedlejší produkt, síran vápenatý, byl dekantací a vakuovou filtrací odstraněn. Následně byla separovaná kyselina mléčná zahuštěna na vakuové odparce a podrobena analýze na obsah především L-kyseliny mléčné a D-kyseliny mléčné a zbytkové laktózy. Jako alternativní surovina byl místo syrovátky použit permeát – odpadní produkt získaný průmyslovou ultrafiltrací odtučněného mléka při výrobě proteinového koncentrátu. Byly použity tři druhy syrovátky a dva druhy permeátu. Některé fermentace proběhly za přídavku suplementu kvasničného extraktu. Průběhy pH v čase u jednotlivých fermentací byly znázorněny graficky a další výsledky sestaveny do tabulky. Z dosavadních výsledků se jako nejlepší jeví fermentace syrovátky s přídavkem 0,5% kvasničného autolyzátu a uhličitanu vápenatého přidaného jednorázově na začátku fermentace nebo postupně v průběhu fermentace, za použití 11% inokula Lbc. helveticus CCDM 98, kdy došlo k více jak 90% konverzi laktózy na kyselinu mléčnou.
- Sladká syrovátka je v současné době pro většinu sýráren, kde vzniká při výrobě sýrů, odpadním produktem. Poslední trendy ve výzkumu biodegradovatelných plastů na bázi polylaktátů, které by měly sloužit k balení např. potravinářských a dalších výrobků, využívají jako základní surovinu kyselinu mléčnou. Cílem této práce bylo optimalizovat přípravu kyseliny mléčné ze syrovátky, která je významným zdrojem laktózy. Byla sestavena aparatura pro fermentaci sladké syrovátky a na základě výsledků předcházejícího výzkumu vybrán vhodný kmen Lbc. helveticus CCDM 98 a zvolena optimální teplota 42 oC. K posunu reakční rovnováhy byla vznikající kyselina mléčná neutralizována uhličitanem vápenatým. Vzniklý mléčnan vápenatý byl konvertován kyselinou sírovou na kyselinu mléčnou a vedlejší produkt, síran vápenatý, byl dekantací a vakuovou filtrací odstraněn. Následně byla separovaná kyselina mléčná zahuštěna na vakuové odparce a podrobena analýze na obsah především L-kyseliny mléčné a D-kyseliny mléčné a zbytkové laktózy. Jako alternativní surovina byl místo syrovátky použit permeát – odpadní produkt získaný průmyslovou ultrafiltrací odtučněného mléka při výrobě proteinového koncentrátu. Byly použity tři druhy syrovátky a dva druhy permeátu. Některé fermentace proběhly za přídavku suplementu kvasničného extraktu. Průběhy pH v čase u jednotlivých fermentací byly znázorněny graficky a další výsledky sestaveny do tabulky. Z dosavadních výsledků se jako nejlepší jeví fermentace syrovátky s přídavkem 0,5% kvasničného autolyzátu a uhličitanu vápenatého přidaného jednorázově na začátku fermentace nebo postupně v průběhu fermentace, za použití 11% inokula Lbc. helveticus CCDM 98, kdy došlo k více jak 90% konverzi laktózy na kyselinu mléčnou. (cs)
|
Title
| - Lactid acid as semi product for the production of polylactates and bio-degradable plastics (en)
- Kyselina mléčná jako poloprodukt k výrobě polylaktátů a biodegradovatelných plastů
- Kyselina mléčná jako poloprodukt k výrobě polylaktátů a biodegradovatelných plastů (cs)
|
skos:prefLabel
| - Lactid acid as semi product for the production of polylactates and bio-degradable plastics (en)
- Kyselina mléčná jako poloprodukt k výrobě polylaktátů a biodegradovatelných plastů
- Kyselina mléčná jako poloprodukt k výrobě polylaktátů a biodegradovatelných plastů (cs)
|
skos:notation
| - RIV/16193296:_____/11:MJLACT11!RIV12-MSM-16193296
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(2B08071), Z(MSM2672286101)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/16193296:_____/11:MJLACT11
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - whey permeate; polylactate biodegradable plastics (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Drbohlav, J.
- Nehyba, Antonín
- Sedlařík, V.
- Binder, M.
- Šalaková, A.
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |