About: Cultivation of Vital hop variety     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Submitted methodology summarizes bases of variety Vital cultivation in two progressive agronomical systems, integrated system and system of organic farming. Cultivation process is carried out with an effort of prevention and suppression of harmful orgamisms occurence by means of beneficial enthomofauna support as a result of convenient crops seeding in vicinity or margin of the hop gardens. Proposed measures are aimed at improvement of soil fertility, ability of soil to establish optimal environment for hop plants root system and ensure them adequate amount of nutrients, air and water in the course of the whole vegetation period. Organic fertilizers like composts, manure are prefered over mineral ones in hop gardens fertilisation. Close attention is payed to green manuring and permanent grass application, topical particularly at sloping plots. Hop protection is patterned on monitoring of harmful organisms occurence, signalling prognoses of selected pests, diseases and warning systems. Application of synthetic pesticides is carried out in necessary extent after the achievement of economic harmfulness treshold. Recommended agents are selective with as small as side effects on not-targetted organisms and environment. Principles of integrated hop cultivation are applicable in classical high trellis hop gardens and low trellis wirework system as well. Publication is an implementing result of research project FR-TI1/012 „Development of Vital variety for agriculture, brewing and pharmacy“ which was solved by Hop Research Institute in Žatec in the period of 2009-2013. (en)
  • Předložená metodika shrnuje zásady pěstování odrůdy Vital ve dvou progresivních pěstitelských systémech, v systému integrované produkce a v ekologickém zemědělství. Pěstitelský proces je veden snahou o prevenci a potlačení výskytu škodlivých organismů podporou užitečné entomofauny pomocí výsevu vhodných plodin v okolí či na okraji chmelnic. Navrhovaná opatření směřují ke zvýšení půdní úrodnosti,schopnosti půdy vytvořit optimální prostředí pro kořenovou soustavu rostlin chmele a během celé jejich vegetační doby jim zajistit dostatečné množství živin, vzduchu a vody pro jejich růst a vývoj, směřující k maximální produkci chmelových hlávek. Při vyhnojování chmelnic se preferují organická hnojiva, jako jsou komposty, statková hnojiva aj. Velká pozornost je věnována možnostem uplatnění zeleného hnojení a trvalého zatravnění, které je aktuální zejména na svažitých pozemcích. Ochrana chmele vychází z monitorování výskytu škodlivých organismů, prognóz signalizace vybraných chorob a škůdců a systémů varování. Ošetření pesticidy se provádí jen v nezbytně nutném rozsahu až po dosažení prahu hospodářské škodlivosti. Doporučované přípravky jsou selektivní s co nejmenším vedlejším účinkem na necílové organismy a životní prostředí. Zásady integrované produkce a ekologického pěstování chmele jsou aplikovatelné v klasických vysokých konstrukcích i systému pěstování chmele v nízkých konstrukcích. Publikace je realizačním výstupem výzkumného projektu FR-TI1/012 „Vývoj odrůdy Vital pro zemědělství, pivovarnictví a farmacii“, který v letech 2009-2013 řešil Chmelařský institut Žatec.
  • Předložená metodika shrnuje zásady pěstování odrůdy Vital ve dvou progresivních pěstitelských systémech, v systému integrované produkce a v ekologickém zemědělství. Pěstitelský proces je veden snahou o prevenci a potlačení výskytu škodlivých organismů podporou užitečné entomofauny pomocí výsevu vhodných plodin v okolí či na okraji chmelnic. Navrhovaná opatření směřují ke zvýšení půdní úrodnosti,schopnosti půdy vytvořit optimální prostředí pro kořenovou soustavu rostlin chmele a během celé jejich vegetační doby jim zajistit dostatečné množství živin, vzduchu a vody pro jejich růst a vývoj, směřující k maximální produkci chmelových hlávek. Při vyhnojování chmelnic se preferují organická hnojiva, jako jsou komposty, statková hnojiva aj. Velká pozornost je věnována možnostem uplatnění zeleného hnojení a trvalého zatravnění, které je aktuální zejména na svažitých pozemcích. Ochrana chmele vychází z monitorování výskytu škodlivých organismů, prognóz signalizace vybraných chorob a škůdců a systémů varování. Ošetření pesticidy se provádí jen v nezbytně nutném rozsahu až po dosažení prahu hospodářské škodlivosti. Doporučované přípravky jsou selektivní s co nejmenším vedlejším účinkem na necílové organismy a životní prostředí. Zásady integrované produkce a ekologického pěstování chmele jsou aplikovatelné v klasických vysokých konstrukcích i systému pěstování chmele v nízkých konstrukcích. Publikace je realizačním výstupem výzkumného projektu FR-TI1/012 „Vývoj odrůdy Vital pro zemědělství, pivovarnictví a farmacii“, který v letech 2009-2013 řešil Chmelařský institut Žatec. (cs)
Title
  • Cultivation of Vital hop variety (en)
  • Pěstování odrůdy Vital
  • Pěstování odrůdy Vital (cs)
skos:prefLabel
  • Cultivation of Vital hop variety (en)
  • Pěstování odrůdy Vital
  • Pěstování odrůdy Vital (cs)
skos:notation
  • RIV/14864347:_____/13:#0000497!RIV14-MPO-14864347
  • č.j. SRS 064018/2013, ISBN 978-80-86836-02-7
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(FR-TI1/012)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní rostlinolékařská správa, Ztracená 1099/10, 161 00 Praha 6 -Ruzyně
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Při využití metodických doporučení lze navýšit výnos o 10% až 20% a snížit náklady na ochranu chmele o 20%.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 95948
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/14864347:_____/13:#0000497
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Metodika pro praxi 3/2013
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hop (Humulus lupulus); green manuring; hop protection; fertilizers and environment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [120532013F78]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 03/2013, Svaz pěstitelů chmele ČR, IČ 00481505, 18.11.2013, Ing Bohumil Pázler
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ježek, Josef
  • Krofta, Karel
  • Křivánek, Jindřich
  • Pokorný, Jaroslav
  • Vostřel, Josef
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software