About: Metodika ochrany chmele 2011     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cílem metodiky je stanovení optimálního systému ochrany chmele proti škodlivým organismům, který bude zaručovat spolehlivé udržení chorob a škůdců pod prahem hospodářské škodlivosti a zároveň budou splněny požadavky na zdravotní bezpečnost chmele. Především se jedná o MRL tj. Maximum Residue Level, které každý stát stanovuje pro své území zvlášť. V Evropské unii byly pro některé tyto látky stanoveny limity novými směrnicemi. Tyto změny, včetně citovaných směrnic, jsou uvedeny v příslušné tabulce povolených obsahů MRL pro ČR, SRN, USA, Japonsko a EU v přílohách této metodiky. K ošetření chmele mohou být využity pouze přípravky na ochranu rostlin registrované ve chmelu. Konkrétní metodická doporučení u jednotlivých přípravků vychází z aktuálních výsledků laboratorních testů s aficidy a akaricidy prováděnými v sedimentační věži s populacemi mšice a svilušky chmelové, jež byly odebrány v koncem měsíce června a na počátku července (mšice), resp. v době sklizně (svilušky) 2010. Respektovány byly i výsledky získané v rámci komparačních polních pokusů, které byly realizovány na vybraných lokalitách v rámci jednotlivých chmelařských oblastí ČR. Cílenou aplikací biologicky účinných přípravků v ochraně chmele proti škodlivým organismům předcházíme v neposlední řadě poškození chmelových hlávek chorobami a škůdci chmele, čímž zlepšujeme jejich kvalitu a zvyšujeme tak zobchodovatelnost českého chmele a tím i jeho konkurenceschopnost na světovém trhu.
  • Cílem metodiky je stanovení optimálního systému ochrany chmele proti škodlivým organismům, který bude zaručovat spolehlivé udržení chorob a škůdců pod prahem hospodářské škodlivosti a zároveň budou splněny požadavky na zdravotní bezpečnost chmele. Především se jedná o MRL tj. Maximum Residue Level, které každý stát stanovuje pro své území zvlášť. V Evropské unii byly pro některé tyto látky stanoveny limity novými směrnicemi. Tyto změny, včetně citovaných směrnic, jsou uvedeny v příslušné tabulce povolených obsahů MRL pro ČR, SRN, USA, Japonsko a EU v přílohách této metodiky. K ošetření chmele mohou být využity pouze přípravky na ochranu rostlin registrované ve chmelu. Konkrétní metodická doporučení u jednotlivých přípravků vychází z aktuálních výsledků laboratorních testů s aficidy a akaricidy prováděnými v sedimentační věži s populacemi mšice a svilušky chmelové, jež byly odebrány v koncem měsíce června a na počátku července (mšice), resp. v době sklizně (svilušky) 2010. Respektovány byly i výsledky získané v rámci komparačních polních pokusů, které byly realizovány na vybraných lokalitách v rámci jednotlivých chmelařských oblastí ČR. Cílenou aplikací biologicky účinných přípravků v ochraně chmele proti škodlivým organismům předcházíme v neposlední řadě poškození chmelových hlávek chorobami a škůdci chmele, čímž zlepšujeme jejich kvalitu a zvyšujeme tak zobchodovatelnost českého chmele a tím i jeho konkurenceschopnost na světovém trhu. (cs)
  • Methodology of hop protection against harmful organisms gives information on recommended strategies within hop protection against pests and diseases, which have been processed on the base of a great many data obtained not only from laboratory tests but from comparative field trials as well. The information will serve for hop growers; hop merchantpersons, government officers as well as teachers and students of secondary schools and universities where hop cultivation is commonly taught. Changes in registration of the individual pesticides are included in this brochure. With the help of good practice within hop protection against pests, diseases and weeds we are able to decrease environmental burden in hop growing regions in CR as well as to minimize risk of resistance in local populations of damson hop aphid and two-spotted spider mite. Observance of methodical recommendations means prevention in arising problems with exceeding MRL (maximum residue levels) in hops and therefore support in smooth export of Czech hops abroad. (en)
Title
  • Metodika ochrany chmele 2011
  • Metodika ochrany chmele 2011 (cs)
  • Methodology of hop protection against pests and diseases in 2011 (en)
skos:prefLabel
  • Metodika ochrany chmele 2011
  • Metodika ochrany chmele 2011 (cs)
  • Methodology of hop protection against pests and diseases in 2011 (en)
skos:notation
  • RIV/14864347:_____/11:#0000348!RIV12-MZE-14864347
  • č. 326/2004 Sb.
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81049), Z(MSM1486434701)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní rostlinolékařská správa, Ztarcená 1099/10, Praha 6, 16100
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Předpokládané ekonomické přínosy (v tis Kč): dodržováním metodických pokynů v rámci ochrany chmele proti škodlivým organismům v roce 2011 na základě Metodky ochrany chmele dojde k úspoře na škodách 6,5 mil Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 211929
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/14864347:_____/11:#0000348
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-86836-49-2
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hop protection; damson-hop aphid; two-spotted spider mite; minor pests; downy and powdery mildew; weeds; pesticides and MRL (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4D93554CFDD4]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Chmelařský institut s.r.o. Žatec
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení č.j. SRS 030724/2011 o uznání uplatněné metodiky v souladu s podmínkami „Metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje.“
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kudrna, Tomáš
  • Klapal, Ivo
  • Vostřel, Josef
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software