About: Ochrana chmele proti lalokonosci libečkovému (Otiorhynchus ligustici L.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Methodology of hop protection against alfalfa snout beetle (Otiorhychus ligustici L.) provides information concerning detail description of the individual developmental stages of this pest. Bionomic data, symptoms of economic damage as well as the development of hop protection methods recommended to hop growers are reviewed here. Overwintering adults emerge from the ground when the temperature of the soil reaches 8 °C in the depth of 50 cm. Nevertheless, 13-15 °C in the above-mentioned depth is necessary for mass emergence of beetles. It usually happens in the second half of April, which is also the recommended time for treatment of young shoots to control this pest and to prevent oviposition by females. The only efficient way to control O. ligustici is to apply an efficient insecticide in the spring when newly born adults emerge from soil and damage young hop shoots. In the past treatment was recommended when 10 beetles per 100 plants were found out. Nevertheless, population density of weevils in Czech and Moravian hop gardens has decreased considerably in comparison with the past and therefore it has been necessary to overestimate the economic threshold, which is now five beetles per 100 plants. Pyrethroid insecticide lambda-cyhalothrin (Karate with Zeon technology 5 CS) is registered in CR to control this pest. Unfortunately, its contact effect is insufficient if we take into account night activity of this pest. Therefore thiamethoxam (Actara 25 WG) is recommended for this purpose instead. (en)
  • Metodika ochrany chmele proti lalokonosci libečkovému (Otiorhychus ligustici L.) poskytuje informace týkající se detailního popisu jednotlivých vývojových stádií tohoto škůdce. Dále jsou zde obsažena bionomická data, projevy ekonomické škodlivosti včetně rozšíření a ekologie. Prahové hodnoty pro výlez lalokonosce libečkového byly získány na základě měření půdních teplot. Půdní sondy byly pro tento účel instalovány na vytypovaných lokalitách. Přezimující dospělci lalokonosce libečkového vylézají na povrch v období, kdy se teplota půdy v hloubce 50 cm trvale udržuje na hodnotou 8 °C. Hromadný výlez nastává, když teplota půdy v této hloubce přesáhne hodnotu 13 – 15 °C. Jedná se zpravidla o přelom dubna a května. Tímto ošetřením předcházíme rovněž vykladení samic a následné škodlivosti larev na podzemních orgánech chmelových rostlin. Z důvodu všeobecně nižší populační denzity v napadených chmelnicích byla snížena doporučovaná prahová hodnota pro realizaci ochranného zásahu ze stávajících 10 brouků na nynějších pět na 100 rostlin. Na prohřátí půdního profilu má vliv také orientace pozemku a jeho sklonitost. Ochrana chmele proti lalokonosci libečkovému spočívá v ochranném zásahu realizovaném pásovým postřikem v době hromadného výlezu. Pro tento účel zůstal v registru pouze Karate se Zeon technologií 5 CS s účinnou látkou lambda-cyhalothrinem, jehož biologická účinnost je negativně ovlivňována noční aktivitou lalokonosce a kontaktním účinkem typickým pro insekticidy z řady pyrethroidů. Adekvátní náhradou za fipronil, který byl v posledních letech pro tento účel doporučován, je thimethoxan (Actara 25 WG).
  • Metodika ochrany chmele proti lalokonosci libečkovému (Otiorhychus ligustici L.) poskytuje informace týkající se detailního popisu jednotlivých vývojových stádií tohoto škůdce. Dále jsou zde obsažena bionomická data, projevy ekonomické škodlivosti včetně rozšíření a ekologie. Prahové hodnoty pro výlez lalokonosce libečkového byly získány na základě měření půdních teplot. Půdní sondy byly pro tento účel instalovány na vytypovaných lokalitách. Přezimující dospělci lalokonosce libečkového vylézají na povrch v období, kdy se teplota půdy v hloubce 50 cm trvale udržuje na hodnotou 8 °C. Hromadný výlez nastává, když teplota půdy v této hloubce přesáhne hodnotu 13 – 15 °C. Jedná se zpravidla o přelom dubna a května. Tímto ošetřením předcházíme rovněž vykladení samic a následné škodlivosti larev na podzemních orgánech chmelových rostlin. Z důvodu všeobecně nižší populační denzity v napadených chmelnicích byla snížena doporučovaná prahová hodnota pro realizaci ochranného zásahu ze stávajících 10 brouků na nynějších pět na 100 rostlin. Na prohřátí půdního profilu má vliv také orientace pozemku a jeho sklonitost. Ochrana chmele proti lalokonosci libečkovému spočívá v ochranném zásahu realizovaném pásovým postřikem v době hromadného výlezu. Pro tento účel zůstal v registru pouze Karate se Zeon technologií 5 CS s účinnou látkou lambda-cyhalothrinem, jehož biologická účinnost je negativně ovlivňována noční aktivitou lalokonosce a kontaktním účinkem typickým pro insekticidy z řady pyrethroidů. Adekvátní náhradou za fipronil, který byl v posledních letech pro tento účel doporučován, je thimethoxan (Actara 25 WG). (cs)
Title
  • Ochrana chmele proti lalokonosci libečkovému (Otiorhynchus ligustici L.)
  • Ochrana chmele proti lalokonosci libečkovému (Otiorhynchus ligustici L.) (cs)
  • Methodology of hop protection against alfalfa snout beetle (Otiorhynchus ligustici L.) (en)
skos:prefLabel
  • Ochrana chmele proti lalokonosci libečkovému (Otiorhynchus ligustici L.)
  • Ochrana chmele proti lalokonosci libečkovému (Otiorhynchus ligustici L.) (cs)
  • Methodology of hop protection against alfalfa snout beetle (Otiorhynchus ligustici L.) (en)
skos:notation
  • č. 326/2004 Sb.
  • RIV/14864347:_____/11:#0000347!RIV12-MZE-14864347
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81049)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní rostlinolékařská správa, Ztarcená 1099/10, Praha 6, 16100
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Exaktní vyjádření ekonomických přínosů závisí na aktuálním výskytu tohoto škůdce v následujících letech. Budeme-li vycházet ze současného stavu a předpokládat, že se proti lalokonosci ošetří každoročně cca 1000 ha chmele, zabrání se tak poškození rašících výhonů na 10% napadené chmelnice a odhadovaný ekonomický roční přínos je tak cca 12 mil. Kč..
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 217442
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/14864347:_____/11:#0000347
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-86836-51-6
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hop protection; alfalfa snout beetle; insecticides and biological control (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9B1A4E88CF22]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Chmelařský institut s.r.o. Žatec
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Osvědčení č.j. SRS 068315/2011 o uznání uplatněné metodiky v souladu s podmínkami „Metodiky hodnocení výsledků výzkumu a vývoje.“
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Klapal, Ivo
  • Vostřel, Josef
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software