About: Metodika ochrany chmele proti padlí chmelovému (Podosphaera macularis, syn.: Sphaerotheca humuli)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Metodika ochrany chmele proti padlí chmelovému (Podosphaera macularis) poskytuje informace týkající se popisu patogena, včetně obrazových příloh zahrnujících symptomy choroby na listech a generativních orgánech. Samostatná kapitola je rovněž věnována bionomii a metodickým doporučením ochrany proti této mykóze. V rámci strategie ochrany chmele proti padlí chmelovému je nezbytné dodržovat určité zásady, jimiž minimalizujeme riziko napadení. Tato opatření spočívají především v odstranění napadených částí rostlin ze chmelnice, vyvážené výživě a včasné defoliaci spodních listových pater, jíž předcházíme rovněž šíření primární infekce peronospory a svilušky chmelové do vyšších listových pater. Úspěšná ochrana je založena na včasné realizaci ochranného zásahu v optimálním termínu, tj. na počátku pazochování a na počátku hlávkování. Z hlediska perspektivy je nezbytné šlechtění na odolnost proti této nebezpečné mykóze, které je v současné době nedílnou součástí všech šlechtitelských pracovišť.
  • Metodika ochrany chmele proti padlí chmelovému (Podosphaera macularis) poskytuje informace týkající se popisu patogena, včetně obrazových příloh zahrnujících symptomy choroby na listech a generativních orgánech. Samostatná kapitola je rovněž věnována bionomii a metodickým doporučením ochrany proti této mykóze. V rámci strategie ochrany chmele proti padlí chmelovému je nezbytné dodržovat určité zásady, jimiž minimalizujeme riziko napadení. Tato opatření spočívají především v odstranění napadených částí rostlin ze chmelnice, vyvážené výživě a včasné defoliaci spodních listových pater, jíž předcházíme rovněž šíření primární infekce peronospory a svilušky chmelové do vyšších listových pater. Úspěšná ochrana je založena na včasné realizaci ochranného zásahu v optimálním termínu, tj. na počátku pazochování a na počátku hlávkování. Z hlediska perspektivy je nezbytné šlechtění na odolnost proti této nebezpečné mykóze, které je v současné době nedílnou součástí všech šlechtitelských pracovišť. (cs)
  • The handbook is aimed at hop protection against powdery mildew (Podosphaera macularis). It provides information concerning the pathogen including some pictures of typical symptoms of this disease. To be able to cope with the disease some necessary precautions must be kept. They include removal of damaged parts of plant from the field and rational nutrition without excessive fertilization by nitrogen. Early mechanical or chemical defoliation of basal growth is recommended. It helps to prevent infection of downy mildew as well as migration of spider mites to higher leaves as well. Chemical treatment is necessary to carry out in the period when hop plants are most sensitive to the infection. The beginnings of the development of laterals and cones are crucial to prevent the damage. Resistance breeding against this disease has become a necessary part of all breeding programs. (en)
Title
  • Metodika ochrany chmele proti padlí chmelovému (Podosphaera macularis, syn.: Sphaerotheca humuli)
  • Methodology of hop protection against powdery mildew (Podosphaera macularis, syn.: Sphaerotheca humuli) (en)
  • Metodika ochrany chmele proti padlí chmelovému (Podosphaera macularis, syn.: Sphaerotheca humuli) (cs)
skos:prefLabel
  • Metodika ochrany chmele proti padlí chmelovému (Podosphaera macularis, syn.: Sphaerotheca humuli)
  • Methodology of hop protection against powdery mildew (Podosphaera macularis, syn.: Sphaerotheca humuli) (en)
  • Metodika ochrany chmele proti padlí chmelovému (Podosphaera macularis, syn.: Sphaerotheca humuli) (cs)
skos:notation
  • RIV/14864347:_____/10:#0000293!RIV11-MZE-14864347
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QD1179), Z(MSM1486434701)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Státní rostlinolékařská správa, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Exaktní vyjádření ekonomických přínosů v případě padlí chmelového je vzhledem ke gradačnímu charakteru patogena značně problematické. Závisí na aktuálním výskytu padlí chmelového v následujících letech a může dosahovat přínosu 10 tis. Kč/ha.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 270870
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/14864347:_____/10:#0000293
http://linked.open...terniIdentifikace
  • ISBN 978-80-87357-07-1
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • hop protection; powdery mildew (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [630158D01626]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Chmelařský institut s.r.o. Žatec
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • osvědčení č. 38492/2010-13090
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kudrna, Tomáš
  • Nesvadba, Vladimír
  • Klapal, Ivo
  • Vostřel, Josef
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software