About: Kryokonzervace vrcholů chmele     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cryopreservation is a process of plant conservation under ultra - low temperatures of 196 °C under zero in liquid nitrogen. In 2003 the first cryobank in Czech Republic was established in Crop Research Institute in Prague (CRP) for plants multiplied in a vegetative way: potato, hop, garlic, apple tree, pear tree, morella cherry tree, cherry tree, strawberry and grapes. The method for hop cryopreservation combines cold pre - treatment 4 °C, treatment of explants with cryoprotectant C (0.7 M sucrose), following desiccation of shoot tips and ultra - rapid rate of freezing. Variety “Harmonie” had the best regeneration. Nowadays 32 hop varieties are in cultivation in vitro, eight of them belong to Czech ones. Fifteen hop varieties are conserved in liquid nitrogen and after cryopreservation were obtained 11 varieties of hop. (en)
  • Kryokonzervace je způsob uchování rosltlin v podmínkách ultra nízké teploty - 196 °C v kapalném dusíku. V roce 2003 byla založena první kryobanka v České republice v Výzkumném ústavu rosltinné výroby v Praze, pro rostlinné druhy množeneé vegtativním způsobem: brambory, chmel, česnek, jabloň, hrušeň, jahodník, třešeň, višeň. Kroky metody pro kryokonzervaci chmele jsou chladové ošetření při 4°C, ošetření explantnátů kryoprotektantem (0,7 M sacharóza) a následná izolace vrcholů a ultra rychlé zamražení kapalným dusíkem. V současné době je v kultivaci in vitro uchováno 32 odrůd chmele, z toho 8 českých odrůd a v kapalném dusíku je uloženo 15 odrůd a po kryoprezervaci bylo úspěšně regenerováno 11 odrůd chmele.
  • Kryokonzervace je způsob uchování rosltlin v podmínkách ultra nízké teploty - 196 °C v kapalném dusíku. V roce 2003 byla založena první kryobanka v České republice v Výzkumném ústavu rosltinné výroby v Praze, pro rostlinné druhy množeneé vegtativním způsobem: brambory, chmel, česnek, jabloň, hrušeň, jahodník, třešeň, višeň. Kroky metody pro kryokonzervaci chmele jsou chladové ošetření při 4°C, ošetření explantnátů kryoprotektantem (0,7 M sacharóza) a následná izolace vrcholů a ultra rychlé zamražení kapalným dusíkem. V současné době je v kultivaci in vitro uchováno 32 odrůd chmele, z toho 8 českých odrůd a v kapalném dusíku je uloženo 15 odrůd a po kryoprezervaci bylo úspěšně regenerováno 11 odrůd chmele. (cs)
Title
  • Kryokonzervace vrcholů chmele
  • Kryokonzervace vrcholů chmele (cs)
  • Cryokonservation of hop tips (en)
skos:prefLabel
  • Kryokonzervace vrcholů chmele
  • Kryokonzervace vrcholů chmele (cs)
  • Cryokonservation of hop tips (en)
skos:notation
  • RIV/14864347:_____/07:8P004802!RIV08-MZE-14864347
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 193
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3039)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 430078
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/14864347:_____/07:8P004802
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cryopreservation; hop; Humulus lupulus L. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A8E1B34BF979]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Piešťany
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Piešťany, Slovenská republika
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poĺnohospodárskych rastlín, 13 - 14. 11. 2007, Piešťany, Slovenská republika
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Faltus, Miloš
  • Svoboda, Petr
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • SCPV -Výzkumný ústav rastlinej výroby, Piešťany, Slovenská republika
https://schema.org/isbn
  • 978-80-88872-65-8
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software