About: Lumbar spinal stenosis     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Degenerativní lumbální spinální stenóza je onemocněním nejčastěji se vyskytujícím kolem 60.roku věku. Iniciuji jí změny na meziobratlové ploténce (ztráta její rezistence a výšky s následným přetížením zadních meziobratlových kloubů a zbytnění ligamentum flavum). Anatomicky ji lze rozdělit do dvou základních typů: 1centrální a 2. laterální. Klinickými projevy jsou tzv. intermitentní neurogenní klaudikace, tj. bolesti a progredující slabost DK (typické pro centrální typ stenózy) nebo posturálně klaudikační kořenový syndrom – bolest v končetině, která má kořenovou projekci (typický pro laterální typ stenózy). Oba klinické projevy jsou vázány na stoj a chůzi a odezní po předklonu nebo usednutí. Mimo klinické projevy diagnózu podpoří vyšetření magnetickou rezonancí, které dokonale zobrazí zúžení páteřního kanálu vyvolané zbytněním výše uvedených struktur. Konzervativní léčba bývá většinou s přechodným efektem. Indikací k chirurgické léčbě bývá zkracující se klaudikační interval, méně často
  • Degenerativní lumbální spinální stenóza je onemocněním nejčastěji se vyskytujícím kolem 60.roku věku. Iniciuji jí změny na meziobratlové ploténce (ztráta její rezistence a výšky s následným přetížením zadních meziobratlových kloubů a zbytnění ligamentum flavum). Anatomicky ji lze rozdělit do dvou základních typů: 1centrální a 2. laterální. Klinickými projevy jsou tzv. intermitentní neurogenní klaudikace, tj. bolesti a progredující slabost DK (typické pro centrální typ stenózy) nebo posturálně klaudikační kořenový syndrom – bolest v končetině, která má kořenovou projekci (typický pro laterální typ stenózy). Oba klinické projevy jsou vázány na stoj a chůzi a odezní po předklonu nebo usednutí. Mimo klinické projevy diagnózu podpoří vyšetření magnetickou rezonancí, které dokonale zobrazí zúžení páteřního kanálu vyvolané zbytněním výše uvedených struktur. Konzervativní léčba bývá většinou s přechodným efektem. Indikací k chirurgické léčbě bývá zkracující se klaudikační interval, méně často (cs)
  • Number of surgically treated patients with lumbar spinal stenosis (LSS) is rising in recent years. The reason is higher longevity (LSS is called a disease of aging) as well as more precise diagnostic modalities (namely imaging methods). Limited chances of conservative treatment to improve patientsś quality of life (pain relief and mobility improvement) led to a marked development of surgical therapy. Better understandig of LSS ethiology with respecting the degenerative segmental instability became crucial for tailoring and implantation of new surgical implants. The aim is to allow a radical decompression of spinal canal and to protect the spinal motion segment from acceleration of degenerative process. As the diagnosis is more accurate nowadays, with potential to distinguish between central and lateral LSS, less invasive decompression techniques are developed. Strategy and extent of surgical interventions have been changed largely with understandig of LSS manifestation in phase of dege (en)
Title
  • Lumbar spinal stenosis (en)
  • Lumbální stenóza páteřního kanálu
  • Lumbální stenóza páteřního kanálu (cs)
skos:prefLabel
  • Lumbar spinal stenosis (en)
  • Lumbální stenóza páteřního kanálu
  • Lumbální stenóza páteřního kanálu (cs)
skos:notation
  • RIV/00843989:_____/12:00102933!RIV13-MZ0-00843989
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 147578
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00843989:_____/12:00102933
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • degenerative disc disease; neurogenic claudication; decompresion of spinal canal (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [40EDA0BACA57]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Spinálna chirurgia II
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Paleček, Tomáš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • SAP
https://schema.org/isbn
  • 978-80-89607-02-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 32 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software